De ce se blocheaza in detalii negocierea celui mai mare acord comercial din istorie: diferentele intre SUA si UE
Negocierile intre UE si SUA pentru TTIP (cel mai mare acord comercial din istorie) sunt anevoioase si contestate in multe tari europene, scrie site-ul Politico.eu, care analizeaza negocierile trans-atlantice prin prisma sistemelor decizionale din cele doua mari blocuri. Autorul analizei arata ca aceste diferente legate de relatia dintre executiv si legislativ pe de o parte, dar si cea dintre cetateni si puterea politica, pe de alta parte, duce la aparitia unor blocaje in dezbaterile interne din Europa.
Rod Hunter, vicepresedinte al Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (grup care reprezinta intereselor companiilor farma din SUA) si fost director pentru economie internationala in National Security Council sub presedintele George W. Bush, aminteste ca TTIP nu priveste atit tarifele vamale puse de UE si SUA, cit mai ales reglementarea standardelor din cele doua blocuri, care ridica piedici mari in calea comertului.
Hunter scrie in Politico.eu despre doua mari piedici in calea finalizarii rapide a negocierilor intre Bruxelles si Washington pe tema TTIP.
Prima dintre ele este data de diferenta intre SUA si UE privind relatia dintre puterea legislativa si cea executiva. Astfel, executivul american are puteri „separate si distincte” de cele ale Congresului, in timp ce in UE si statele membre exista o mare suprapunere de atributii intre executiv si legislativ in privinta negocierii standardelor privind comertul, sustine autorul analizei.
O a doua piedica in Europa este data de accesul asa-numitilor stake-holderi (persoane, companii, grupuri interesate de o tema) la dezbaterile privind impactul unor regularizari ale industriei si comertului, scrie Rod Hunter. In opinia lui, accesul acestor stake-holderi al dezbaterile din SUA este mult mai larg.
- Citeste toata analiza pe Politico.eu