Business Report: Majorarea salariului minim ar putea ieftini leul in 2016; Taxarea muncii, taxarea salariilor mici. Romania in context european si regional; Oficialii BNR: O criza financiara majora ar putea veni din China
Majorarea salariului minim ar putea ieftini leul in 2016 Guvernul a cedat presiunilor sindicatelor si a acceptat majorarea salariului minim cu 19% la 1.250 lei/luna incepand cu mai 2016 fata de 1.050 lei/luna in prezent si de discutiile din trecut pentru o crestere cu 14% incepand cu ianuarie 2016.Raportul de cercetare de piata al ING Bank precizeaza ca majorarea salarilului minim. „Desi cresterea are un impact neutru pe termen scurt in piata leului, noi consideram ca aceasta este negativa pentru competitivitatea externa a Romaniei pe termen mediu avand in vedere ca va spori costurile cu forta de munca intr-o tara care se bazeaza mai ales pe salariile mici pentru a atrage investitiile. In plus, pe masura ce ne apropiem de alegerile locale si parlamentare de anul viitor, vedem riscuri ca noi masuri populiste sa fie adoptate de Parlament, fara sa existe resurse bugetare adecvate.”, scrie Economica.net.
Taxarea muncii, taxarea salariilor mici. Romania in context european si regional Romania ocupa locul sase intre statele UE in ceea ce priveste taxarea salariului de referinta de 67% din cel mediu, pentru o persoana singura si fara copii in ingrijire. Diferenta de 43,5% intre suma bruta care figureaza in contract si cea neta ( „bani in mana”), diferenta denumita in limba engleza „tax wedge”, este semnificativ mai ridicata decat in majoritatea tarilor Uniunii si peste toate tarile din regiune, cu exceptia Ungariei. Este rezultatul direct al pastrarii neschimbate timp de un deceniu a deducerii personale de 250 lei, introdusa odata cu cota unica de 16%, la inceputul anului 2005, integral pe Curs de Guvernare.
Oficialii BNR: O criza financiara majora ar putea veni din China Potrivit directorului FMI, Christine Lagarde, sectorul financiar are inca slabiciuni. Astfel, in acest an cresterea economiei globale va fi dezamagitoare si inegala. Lagarde a adaugat ca productivitatea scazuta, imbatranirea populatiei si efectele crizei financiare globale franeaza dezvoltarea economiei mondiale. Potrivit specialistilor, cele mai mari probleme ar putea veni din China. Cu toate acestea, oficialii BNR sustin ca nu exista motive reale de ingrijoare, scrie Capital.
Peste 155.000 de romani au cheltuit 36 de milioane de euro de Revelion in tara si in strainatate Cei peste 155.000 de cetateni romani care si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara si din strainatate au cheltuit aproximativ 36 milioane de euro, potrivit estimarilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Peste 147.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in scadere cu 3,5% fata de anul trecut, cheltuind aproximativ 140 milioane de lei, cu 1,5% mai putin comparativ cu anul precedent. In strainatate au calatorit, prin intermediul agentiilor de turism, pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, din acest an, aproape 8.200 de turisti, in scadere cu 5% fata de anul trecut. Acestia au cheltuit in afara tarii, numai pentru servicii turistice, 4,8 milioane euro, suma aproximativ egala cu cea din anul anterior, se arata intr-un comunicat al FPTR, anunta Bursa.ro.
Comertul alimentar ramane fara brandul care a dat primul supermarket din Bucuresti: Billa se „topeste” in Carrefour Fenomenul de concentrare din piata comertului alimentar despre care analistii vorbesc de cativa ani va face anul viitor o noua victima. Billa, brandul sub care a aparut primul supermarket din Capitala Romaniei, in 1999, va disparea sub stindardul Carrefour. Din experienta tranzactiilor similare anterioare vorbim, in medie, de un interval de timp de sase luni – un an – totul depinzand de viteza cu care cei doi retaileri vor transmite institutiei statului documentele necesare pentru ca aceasta sa isi anunte pozitia, informeaza Economica.net.
Romania in 2016: Energia, un sector care inca se invarte in gol Pentru sectorul energetic, 2015 a fost un an extrem de greu. Caderea brusca a cotatiei internationale a titeiului a taiat drastic din bugetele de investitii ale companiilor petroliere, in special in zona de productie. Nici macar soferii nu s-au putut bucura pe deplin de scaderea preturilor, intrucat mai bine de jumatate din preturile carburantilor este reprezentat de taxe si impozite, iar litrul de benzina si motorina a oscilat in jurul a 5 lei. Abia acum, dupa ce TVA a scazut la 20% de la 1 ianuarie, pretul la sortimentele mai ieftine a scazut sub nivelul de 5 lei. Potrivit Capital, se va introduce un nou impozit de 35% pe profitul inregistrat de companiile de petrol si gaze strict din activitatile upstream. Potrivit unor surse guvernamentale, noul impozit va fi introdus abia din 2017, iar odata cu el vor fi acordate si unele facilitati, in detrimentul altora care vor fi eliminate.
Audi Q7 3.0 TDI: Noul rege al SUV-urior Exista o reteta a relansarii care functioneaza de fiecare data. Trasatura esentiala este trasata prin linii clare, curate, proportiile sunt armonizate, iar silueta generala este tonifiata, eliminand kilogramele in plus, daca este cazul. Pentru ca aceasta este o urmare aproape sigura a succesului si celebritatii: subiectul ajunge sa se complaca, neglijandu-si imaginea, iar lipsa unui flux continuu de noutati si inovatii il face uitat de public. Este un scenariu universal valabil pentru vedete pop, politicieni, telefoane mobile sau produse de curatat. Si pentru maretul SUV de la Audi, Q7, scrie Auto-Bild.ro.