Sari direct la conținut

Spitalul Fundeni: Actorul George Alexandru a murit din cauza unor complicatii severe ale unei infectii abdominale grave

HotNews.ro
George Alexandru, Foto: Teatrul Notara
George Alexandru, Foto: Teatrul Notara

Actorul George Alexandru, care a murit vineri, 1 ianuarie, la ora 23:30, la Institutul Clinic Fundeni, a incetat din viata din cauza unor complicatii severe ale unei infectii abdominale grave, a anuntat unitatea sanitara, intr-un comunicat citat de Agerpres. Directorul Teatrulu Nottara, Marilena Tepus, a declarat ca George Alexandru era unul dintre cei mai devotati actori ai Teatrului Nottara si a fost afectat de suspendarea activitatii acestuia.

„Actorul George Alexandru a fost unul dintre cei mai apropiati ai acestui teatru si dintre cei mai devotati, 30 de ani de activitate neintrerupta pe aceasta scena. Cu o saptamana inainte de a suspenda pe termen nedefinit spectacolele, a jucat in „Viata e suferinta’ Comedie de bulevard, ultima premiera in care a aparut, un spectacol care nu a avut parte decat de trei – patru reprezentatii. Din fericire, ea a fost vazuta si de critici si de presa si de spectatori chiar in inchiderea festinului nostru pe bulevard din octombrie. George Alexandru a trait tristetea faptului ca teatrul si-a suspendat activitatea pe o perioada nedefinita si se pare ca si asta i-a scurtat viata. Poate ca e bine sa intelegem din asta si din celelalte lucruri ca actorii au propria lor viata si propria lor sensibilitate peste care nu putem trece si peste care se pare ca nici ei nu pot trece oricat s-ar stradui si oricate personaje diabolice sau frumoase sau pozitive ar interpreta”, a spus Marilena Tepus.

Trupul neinsufletit al actorului este depus in foaierul principal al Teatrului Nottara.

George Alexandru, actor al Teatrului Nottara din Bucuresti, a murit vineri seara la Spitalul Fundeni. George Alexandru avea 58 de ani. De-a lungul carierei, el a jucat in peste 40 de filme si a interpretat zeci de roluri pe scena teatrului.

Ultimul proiect la care a lucrat actorul George Alexandru a fost spectacolul „Viata e suferinta”, o comedie de bulevard de Oliver Bukowski, in regia lui Vlad Massaci, la Teatrul Nottara. Actorul a apucat sa joace doar in cinci reprezentatii ale spectacolului.

Nascut in Bucuresti, la 21 noiembrie 1957, George Alexandru a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale, specializarea actorie. In primul an, i-a avut profesori pe Amza Pellea si Dan Micu. In urmatorii ani de studentie a lucrat sub indrumarea lui Gelu Colceag si Ion Cojar.

La Studioul Casandra al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale, a aparut in numeroase productii, printre care: Miorita, de Valeriu Anania, regia: Mihai Malaimare (1986); Opera de trei parale, de Bertolt Brecht, regia: Ion Cojar (1986); D￯ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, regia: Dana Dima (1986); Peer Gynt, de Henrik Ibsen, regia: Stefan Iordanescu (1985); Rosenkrantz si Guildenstern, de Tom Stoppard, regia: Radu Baiesu (1985).

Timp de doi ani a fost in trupa Teatrului de Stat V.I. Popa din Barlad, unde a lucrat la doua spectacole semnate de Cristian Nacu (1987): Intriga si iubire, de Friedrich Schiller si Ramane pe joi, de Eugenia Busuioceanu, precum si Fluturi de noapte, de Dinu Grigorescu, regia: Bogdan Ulmu (1986).

Debutul pe o scena profesionista bucuresteana s-a petrecut in 1982, la Teatrul Foarte Mic, in montarea lui Cristian Hadji-Culea, Nu pot sa dorm, de Ion Brad.

La Teatrul Nottara, George Alexandru a fost prezent pe afis, practic neintrerupt, din anul 1987. Inca de la inceputul carierei artistice, jocul sau era caracterizat de o sinceritate care se manifesta ca o forma de… frenezie creatoare, pe care o practica si acum, cu o credinta statornica. Dupa ani si ani, George Alexandru a ramas acelasi actor ganditor, scormonitor, actorul faber. In dezvoltarea rolurilor sale, am descoperit un nivel al interpretarii care propune o noua ipoteza de viata, fara pretentia de a inchide, de a pecetlui definitiv, ci o cautare continua, aplicata si coerenta. Aceasta rezerva intelectuala ce se face simtita in constructiile sale scenice, in fond o melancolica modestie artistica, l-a facut pe George Alexandru sa nu acorde o pretuire exagerata darurilor naturale, care de altfel, nu-i lipsesc, potrivit prezentarii postate pe site-ul Teatrului Nottara.

Cateva dintre spectacolele Teatrului Nottara in care George Alexandru a jucat de-a lungul anilor: True West, de Sam Shepard, regia: Alexandru Mazgareanu (2010); Jocul dragostei si al mortii, de Romain Rolland, regia: Lucian Giurchescu (2004); Capul de ratoi, de George Ciprian, regia: Razvan Dinca (2004); Romeo si Jeannette, de Jean Anouilh, regia: Claudiu Goga (2002); Titanic Vals, de Tudor Musatescu, regia: Dinu Cernescu (2002); Vino la pod, iubita mea! de Gabor Kiszely, regia: Alexandru Repan (2001); O noapte furtunoasa, de I.L.Caragiale, regia: Dan Micu (1996); Thomas Becket, de Jean Anouilh, regia: Alexandru Repan (1995); Revizorul, de N. Gogol, regia: Mircea Cornisteanu (1995); Avarul, de J.B.P. Moliere, regia: Mircea Cornisteanu (1994); Puricele, de Georges Feydeau, regia: Horatiu Malaele (1993); Un regat pentru un asasin, de Peter Karvas, regia: Tudor Marascu (1991); Pagubasii, de Miron Radu Paraschivescu, regia: Gelu Colceag (1990); Cuibul, de Tudor Popescu, regia: Dominic Dembinski (1989); Burghezul Gentilom, de J.B.P. Moliere, regia: Alexandru Dabija (1989); Livada de visini, de A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski (1988); Propilee & Orhidee, S.A. de Dimos Rendis, regia: Mircea Marin (1987).

In ultima perioada a vietii, George Alexandru a jucat in spectacolele: Roman teatral, dupa Mihail Bulgakov, regia: Vlad Massaci (2012); Aniversarea, de Thomas Vinterberg si Mogens Rukov, regia: Vlad Massaci (2009); Sotul pacalit, de J.B.P. Moliere, regia: Mircea Cornisteanu (2002).

In film a inceput sa joace inca din 1978, cand regizorul Dinu Cocea i-a propus sa intre in distributia lung-metrajului Ecaterina Teodoroiu.

Lista filmelor in care a jucat George Alexandru: Casanova, identitate feminina, regia: Marius Barna (2009), Supravietuitorul, regia: Sergiu Nicolaescu (2008), Nunta muta, regia: Horatiu Malaele (2008), Cu un pas inainte, regia: Alexandru Maftei, Virgil Nicolaescu, Ana Margineanu, Luis Santa Maria, Jesus del Cerro, Alexandru Berceanu, serial de televiziune (2007), Happy End, regia: Radu Potcoava (2006), La Urgenta, regia: Andrei Zinca, serial de televiziune (2006), Baieti buni, regia: Andrei Boncea, serial de televiziune, producator Media Pro Pictures (2005), Un espresso, regia: Marian Sirbu (2005), Milionari de weekend, regia: Catalin Saizescu (2004), Sindromul Timisoara – Manipularea, regia: Marius Barna (2004), Dulcea sauna a mortii, regia: Andrei Blaier (2003), In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura, regia: Sinisa Dragin (2001), Triunghiul mortii, regia: Sergiu Nicolaescu (1999), Faimosul paparazzo, regia: Nicolae Margineanu (1999), Omul zilei, regia: Dan Pita (1997), Punctul zero, regia: Sergiu Nicolaescu (1996), Asfalt Tango, regia: Nae Caranfil (1995), Huntress: Spirit of the Night, regia: Mark S. Manos (1995), Inceputul adevarului (Oglinda), regia: Sergiu Nicolaescu (1994), E pericoloso sporgersi, regia: Nae Caranfil (1994), Chira Chiralina, regia: Gyula Maar (1993), Vulpe – vanator, regia: Stere Gulea (1993), Polul Sud, regia: Radu Nicoara (1993), Cum va place?, regia: Olimpia Arghir, film de televiziune (1992), Innebunesc si-mi pare rau, regia: Ion Gostin (1992), Balanta, regia: Lucian Pintilie (1992), Ramanerea, regia: Laurentiu Damian (1992), Cezara, regia: George Busecan (1991), Drumul cainilor, regia: Laurentiu Damian (1991), …Escu, regia: Constantin Dicu si Robert Cismigiu, film de televiziune (1990), Coroana de foc, regia: Sergiu Nicolaescu (1990), Cenusa pasarii din vis, regia: Dorin Mircea Doroftei (1989), Mircea, regia: Sergiu Nicolaescu (1989), Rezerva la start, regia: Mihai Diaconescu (1988), Drumet in calea lupilor, regia: Constantin Vaeni (1988), Francois Villon – Poetul vagabond, regia: Sergiu Nicolaescu (1987), Figurantii, regia: Malvina Ursianu (1987), Noi, cei din linia intai, regia: Sergiu Nicolaescu (1986), Masca de argint, regia: Gheorghe Vitanidis (1985), Dreptate in lanturi, regia: Dan Pita (1983), Ultima noapte de dragoste, regia: Sergiu Nicolaescu (1980).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro