Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cine este romanul care a socat FBI prin spaga fara precedent in SUA. Dumitru Martin si istoria unei familii corupte, din care fac parte demnitari; Se pot vindeca singure universitatile de boala furtului intelectual?; Vot cu scandal la Colegiul Medicilor din Romania. Comisia electorala a invalidat alegerile din 35 de judete. Tudor Ciuhodaru: "Sunt ilegale in totalitate"

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Cine este romanul care a socat FBI prin spaga fara precedent in SUA. Dumitru Martin si istoria unei familii corupte, din care fac parte demnitari Dumitru Martin (55 ani) este inchis in spatiul de detentie Sacramento County Main Jail din Sacramento, capitala statului California. Actionarul firmei de salubritate Polaris se afla acolo din 7 decembrie, fiind incarcerat de FBI pentru mituirea unor ofiteri americani pentru obtinerea de contracte in Baza aeriana Mihail Kogalniceanu. Desi locuieste in Statele Unite ale Americii de cativa ani, impreuna cu familia sa, Dumitru Martin nu a avut niciun vizitator in aceasta saptamana. Detinutul roman, ce are numarul de referinta X-5041462, se afla in custodia departamentului condus de seriful din Sacramento, scrie Adevarul.

Decizia care poate schimba Uniunea Europeana asa cum o stim. Diplomat UE: „Ideea va fi contestata de majoritatea tarilor” Dupa ce vineri Comisia Europeana a anuntat ca va propune infiintarea unei noi agentii pentru securizarea frontierelor externe, cu forte terestre si navale care vor putea desfasura operatiuni chiar daca guvernul unui stat va avea obiectii, masura fiind cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro, mai multe state au anuntat ca se vor opune propunerii care urmeaza sa fie publicata in aceasta saptamana, relateaza Reuters. Noua structura ar urma sa aiba 1.000 de angajati permanenti si va putea sa opereze si in afara Uniunii, de exemplu in statele balcanice cum ar fi Serbia sau sa colaboreze pentru protejarea granitelor cu tari precum Turcia, scrie Gandul.

Se pot vindeca singure universitatile de boala furtului intelectual? Scolile doctorale vor fi evaluate de catre universitati si Academia Romana, a anuntat ministrul Educatiei, Adrian Curaj. Masura este oportuna, in conditiile in care mediul universitar s-a confruntat cu nenumarate scandaluri de plagiat. Dar lumea academica nu a reusit pana acum sa le solutioneze onorabil. De la cazul Augustin Fuerea, la cel al fostului detinut, cu veleitati de cercetator, George Copos, Romania Libera face o analiza a celor mai cunoscute cazuri nerezolvate nici pana acum de catre universitatile noastre. Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat ca universitatile vor fi institutiile care vor analiza suspiciunile de plagiat si tot acestea vor retrage titlul de doctor, daca acuzatia se confirma. Totodata, ministrul doreste o evaluare internationala a scolilor doctorale din Romania.

Povestea lui Paul de Romania si a luptei pentru averea regala Ne place sau nu ne place, trebuie sa acceptam faptul ca Paul-Philippe Lambrino, cunoscut si ca Paul de Romania, face parte din istoria noastra. O istorie cu regi si regine, printi legitimi si bastarzi, castele si mosteniri colosale, dar si cu batalii crancene pentru sutele de milioane de euro aflate in joc. Intriga povestii lui Paul se contureaza la inceputul secolului XX si are la baza, aproape ca-n orice „afacere amoroasa”, o iubire interzisa. In 1918, in timpul primului razboi mondial, principele Carol isi parasea unitatea pe care o conducea in Moldova si, imbracat in uniforma ruseasca, fugea la Odessa, impreuna cu amanta sa, Ioana Maria Valentina Lambrino. Integral pe EVZ.

Vot cu scandal la Colegiul Medicilor din Romania. Comisia electorala a invalidat alegerile din 35 de judete. Tudor Ciuhodaru: „Sunt ilegale in totalitate” Alegerile pentru sefia colegiilor medicilor au fost invalidate in 35 de judete, dupa ce candidatii care s-au inscris nu au respectat vechea lege, potrivit careia un doctor care a avut deja doua mandate la activ nu mai putea candida pentru un nou mandat. Medicii asteptau insa ca de pe masa presedintelui Klaus Iohannis sa iasa noua lege, care le permite doctorilor sa fie sefi ai structurilor pe viata. Doar sase judete din tara au respectat prevederile Legii 95/2006, actul normativ dupa care s-au organizat cele doua tururi de scrutin. In Bucuresti, alegerile au fost validate, pentru ca s-a respectat legislatia. Alte judete in care candidatii au fost vigilenti sunt judetul Bihor si judetul Iasi, unde medicii care aveau deja la activ doua mandate nu s-au mai inscris in cursa, scrie Adevarul.

Cum sa ai cazare gratuita oriunde in lume Vrei sa locuiesti intr-un castel? Sa locuiesti gratis intr-un castel normand din Franta? Normal ca vrei, mai ales daca e un castel mic si vine la pachet cu doi caini si trei pisici de care trebuie sa ai grija – astea sunt niste griji marunte fata de faptul ca locuiesti in propriul tau castel. Pare o oportunitate care apare o data-n viata, dar genul asta de intelegeri sunt relativ obisnuite pe site-urile internationale de housesitting, unde necunoscutii conving alti necunoscuti sa aiba grija de vilele si pisicile lor in schimbul locuirii acolo fara chirie. Intelegerea de care vorbeam e una reala si e activa in momentul de fata pe unul dintre site-urile mele preferate de housesitting, Mind My House. Si daca te inscrii pentru suma de douazeci de dolari si iti creezi un profil convingator, ai putea hrani un labrador intr-un castel francez in doua saptamani, scrie Vice.

Comentariu: Increzator in sine si indepartat de realitate Sigmar Gabriel a fost reales presedinte al social-democratilor germani, dar cu un rezultat mai slab decat se astepta. Conceptele conducerii SPD pentru directia partidului sunt incoerente, crede Richard Fuchs. „Contribuim la scrierea viitorului Germaniei”. Cu acest slogan intentioneaza social-democratii germani sa se transforme din parteneri juniori in marea coalitie de la Berlin in formatiune populara a „clasei de mijloc muncitoare”. O viziune de viitor tiparita in 900 de exemplare la congresul national al partidului de la Berlin. O viziune prezentata cu mult patos si multa incredere de sine in stil social-democrat, integral pe Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro