Inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa – medalie de aur si premiul special al Thailandei la Salonul international de inventica Innova Bruxelles
Inginerul roman Corneliu Birtok-Baneasa a castigat medalia de aur si premiul special al delegatiei Thailandei la Salonul international de inventica Innova Bruxelles, desfasurat in perioada 19-21 noiembrie, el prezentand un dispozitiv care permite o crestere a puterii motorului la masini cu pana la 5%, in paralel cu o reducere a consumului de carburant si a noxelor cu 7%, informeaza Agerpres.
Denumit „deflector termic”, dispozitivul inventatorului din Deva se aplica pe traseul de admisie a aerului la motor, el dovedindu-si eficienta pe timp de vara, cand motoarele pierd circa 20% din putere din cauza caldurii de afara.
In opinia inventatorului, juriul a apreciat performantele inventiei sale, dar si faptul ca prin reducerea consumului de carburant dispozitivul contribuie la o diminuare a noxelor emise in atmosfera de autovehiculele pe care ar putea fi aplicat.
„Deflectorul termic nu este limitat numai la industria auto. El poate fi aplicat si in constructii. Bineinteles, cercetarile se pot extinde si se pot diversifica din punct de vedere al utilitatii acestuia”, a declarat Corneliu Birtok-Baneasa.
In opinia inginerului din Deva, cercetarea romaneasca are nevoie de un sprijin financiar mult mai mare, ca modalitate eficienta de a contribui la dezvoltarea economiei nationale.
„Romanii au idei sclipitoare, materia cenusie romaneasca este foarte apreciata in exteriorul tarii si este pacat ca aceste idei sa nu fie prezentate, in numar cat mai mare, la saloane de inventica, expozitii, targuri, care pot aduce un plus Romaniei, cel putin pe partea de imagine. Continuand cercetarea, multe dintre acest idei pot ajunge sa se concretizeze in produse de larg consum si sa aiba o aplicatie reala in economie, sa genereze venituri”, a explicat inventatorul.
De altfel, deflectorul termic prezentat de Corneliu Birtok-Baneasa la Salonul Innova Bruxelles este o inventie care a fost testata in practica din anul 2010, cand a fost implementata pentru prima data pe autoturisme si pe autobuzele unei companii de transport local din Alba Iulia.
Inginerul Corneliu Birtok-Baneasa este acum doctorand al Universitatii Politehnica din Timisoara in specializarea ingineria materialelor.
La Salonul international de inventica Innova Bruxelles el a reprezentat Romania impreuna cu echipa selectata de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI).