Sari direct la conținut

Romania, in linie cu Bulgaria si Rusia. Tarile care se sperie de Halloween si vad in aceasta sarbatoare "o forma de colonizare culturala"

HotNews.ro
Halloween 2012, Foto: USER UPLOADED
Halloween 2012, Foto: USER UPLOADED

In Romania, Halloween-ul a devenit o sarbatoare contestata, in special, de catre grupurile crestine, dar si de nationalistii care sustin promovarea traditiilor romanesti, mostenite de la daci. Asociatia Parinti pentru Ora de Religie, sustinuta puternic de catre Patriarhia Romana, vrea chiar ca inspectoratele scolare sa anunte ce activitati fac elevii la scoala de Halloween, pentru ca „nu ar fi de acord cu masti odioase, cu dracusori si alte cele”. Romania nu este singura tara in care Halloween-ul nu este primit cu entuziasm chiar de toata lumea.

RUSIA. Condamnarea Halloween-ului de catre Asociatia Parinti pentru Ora de Religie este cu mult depasita de decizile luate de rusi impotriva acestei sarbatori importate din Occident.

Astfel, Moscow Times a anuntat, la inceputul saptamanii, ca regiunea Arkhangelesk, din nord-vestul tarii, a interzis orice eveniment de celebrare a Halloween-ului in scoli, intrucat sarbatoarea ar avea efecte nocive asupra copiilor.

Ministrul educatiei din Arkhangelesk, care a luat aceasta decizie, a motivat ca Halloween-ul ”este incoerent cu valorile traditionale si are o influenta negativa asupra mintilor fragile”.

Mai mult, interzicerea sarbatorii in scolile publice din Arkhangelesk are loc la doar o saptamana dupa ce Biserica Ortodoxa din regiunea Krasnoiarsk a cerut autoritatilor federale sa interzica Halloween-ul din aceleasi motive, efectul nociv asupra mintilor neprihanite.

The Telegraph anunta, joi, ca liderul Crimeei a interzis sarbatorirea Halloween-ului in scolile publice din peninsula anexata, intrucat celebrarea raului ar putea sa fie o experienta traumatica pentru psihicul copiilor.

Promovarea traditilor intunecate ale Halloween-ului este intreptata spre subminarea valorilor spirituale si morale traditionale ale Rusiei. In ultimele decade, aceasta sarbatoare s-a extins dincolo de tarile anglofone, ceea ce nu este nicio coincidenta. Pe de-o parte, este fara indoiala un eveniment comercial, insa, este si o forma de colonizare culturala”, a declarat Serghei Aksionov, presedintele Crimeei, citat de The Telegraph.

De altfel, adversitatea rusilor fata de Halloween nu este ceva nou. In luna februarie a acestui an, directorul unei scoli din Siberia a fost demis pentru ca ar fi organizat o petrecere de Halloween pentru elevii sai.

In 2013. ministrul Educatiei din regiunea Omsk a publicat o scrisoare publica impotriva sarbatorii in scoli a Halloween-ului, intrucat implica propaganda mortii, care poate sa distruga sanatatea psihica si spirituala a elevilor.

In 2014, un membru al Camerei Civice din Rusia, George Fiodorov, care analizeaza proiecte legislative, i-a cerut ministrului Culturii sa interzice Halloween-ul. Fiodorov a sustinut ca Halloween-ul reprezinta o amenintare ideologica pentru securitate si ca autoritatile ar trebui sa promoveze in schimb traditile rusesti.

BULGARIA. Vecina noastra de la sud pare sa aiba, de asemenea, o problema cu liderii religiosi, care denunta sarbatorirea Halloween-ului.

Astfel, anul trecut, mitropolitul de Varna a criticat popularitatea Halloween-ului in tara sa, indemnandu-i pe bulgari sa impiedice sarbatoare sa devina parte ”a spiritului bulgar”, potrivit site-ului sofiaglobe.com

In schimb, mitropolitul de Varna i-a indemnat pe copiii si tinerii bulgari sa se supuna ”sfantului si neprihanitului ortodoxism”. Acesta a condamnat traditia pagana care a inspirat sarbatoarea Halloween-ului, sustinand ca atat biserica Ortodoxa, cat si cea Catolica, cinstesc mortii in timpul unor sarbatori specific.

Halloween-ul reprezinta apoteoza decadentei si a mortii, care este prezentata in forma ei cea mai urata si lipsita de speranta. Halloween-ul priveaza un individ de scopul sau divin de a lupta pentru o viata eterna si binecuvantata alaturi de Dumnezeu si de sfinti. Halloween-ul este inacceptabil pentru constiinta ortodoxa, intrucat ofera copiilor si adultilor o intalnire directa cu demonii, despre care scriptura spune ca incearca orice modalitate pentru a distruge omenirea”, spune mitropolitul Ioan de Varna.

Mitropolitul Veliki Preslav Ioan a notat ca natura demonica a Halloween-ului este evidenta, intrucat spiritele celor decedati sunt prezentate ca incapabile sa-si gaseasca linistea vesnica si tentate sa-i raneasca pe cei care sunt inca pe Pamant, scrie sofiaglobe.com

Aceasta sarbatoare cinsteste de fapt raul si moartea. Sa ne amintim ca, pe 1 noiembrie, Bulgaria sarbatoreste Ziua Nationala a Iluminarii, care ne aminteste de iubirea pentru Sfanta Biserica Ortodoxe, iubirea pentru tara, iubirea pentru Dumnezeu si pentru aproapele nostrum. Nu iubirea generata de occidentali pentru Diavol si pentru suita sa

Insa, in ciuda discursului critic al liderilor religiosi la adresa Halloween-ului, sarbatoarea continua sa fie populara la sud de Dunare, in special in cluburile de noapte din Sofia, asa cum noteaza novinite.com

FRANTA. In Franta, Halloween-ul pare sa fie primit cu reactii contradictorii. Astfel, in timp ce serviciul online Airbnb ofera o noapte romantica in catacombele pariziene pentru Halloween, un oras din sudul Frantei interzice purtarea costumelor de clovn, scrie France 24.

AUSTRALIA. Halloween-ul este o sarbatoare extrem de controversata in Australia, dar nu pentru ca ar avea origini pagane, ori pentru ca ar distruge mintile fragile. Potrivit Vox, Halloween-ul reprezinta un simbol al colonizarii culturale a Unchiului Sam pentru australieni.

Halloween-ul este vazut ca o alta forma a „imperialismului cultural american”, o alta incercare de distrugere a traditiilor australiene, iar primavara nu este un anotimp potrivit pentru o astfel de sarbatoare, scrie Vox.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro