Cum spargem tabuul menstruației. Produsele de igienă intimă și educația femeilor vulnerabile, primul pas spre un minimum de demnitate umană
Asociația Pe Stop susține femeile fără adăpost sau care trăiesc în condiții precare cu absorbante de unică folosință, geluri dezinfectante, lenjerie intimă, adică produse esențiale pentru a menține igiena și sănătatea în timpul menstruației. Proiectele Pe Stop au beneficiat și de suport financiar prin programul de finanțare a ONG-urilor „În Stare de Bine”, implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și susținut de Kaufland România.
Menstruația este, încă, un subiect tabu în multe medii, iar această problemă afectează în mod special femeile vulnerabile. Asociația Pe Stop, fondată în 2018, a luat naștere ca răspuns la această problemă, pentru a oferi informare și sprijin femeilor provenite din medii defavorizate din România. Inspirată inițial de o idee pusă în practică în Statele Unite, echipa Pe Stop a pornit la drum cu dorința de a oferi în mod regulat produse de igienă menstruală și educație în domeniul sănătății ginecologice către persoanele fără adăpost sau din comunități vulnerabile. Pentru aceste persoane, accesul la astfel de produse este limitat din cauza veniturilor mici, sporadice sau chiar inexistente, ca și din pricina accesului limitat la educație. În acest scop, organizația a beneficiat și de suport financiar prin programul de finanțare a ONG-urilor „În Stare de Bine”, implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) cu finanțare din partea Kaufland România.
Femeile în situații vulnerabile, nevoite să folosească inclusiv produse de igienă care le pun în pericol sănătatea
Astfel, echipa Asociației Pe Stop distribuie absorbante de unică folosință, geluri dezinfectante și lenjerie intimă către femeile fără adăpost sau care trăiesc în condiții precare. Aceste produse sunt esențiale pentru a menține igiena și sănătatea în timpul menstruației, însă multe dintre beneficiare nu au acces la produsele necesare, în special la cele mai sigure din punct de vedere sanitar.
Astfel, absorbantele de unică folosință reprezintă o alternativă mai igienică și mai sigură pentru aceste femei în detrimentul tampoanelor sau a produselor reutilizabile, mai ieftine, dar care pot crește riscul de infecții vaginale și de apariție a unor probleme de sănătate.
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă echipa asociației este de a se asigura că beneficiarele folosesc produsele în mod corespunzător, pentru a evita riscurile la adresa sănătății. Aceste femei, care nu au acces la produse menstruale, la informații sau la niciuna dintre acestea, apelează uneori, la nevoie, la alternative precum vată sau chiar la bucăți de material neigienizat, ceea ce crește riscul de infecții. Echipa oferă și cursuri educaționale în comunitățile vulnerabile, care includ informații de bază despre menstruație, ce schimbări implică acest proces fiziologic în corpul femeii, despre ce este și ce nu este normal, despre igiena și importanța folosirii corespunzătoare a produselor de igienă intimă. Acest demers nu numai că sporește siguranța în ceea ce privește protejarea sănătății beneficiarelor, dar reduce de asemenea stigmatizarea și rușinea asociată cu menstruația.
Menstruația poate avea un impact semnificativ asupra vieții femeilor vulnerabile, provocându-le anxietate și stres, iar în cazuri extreme împiedicându-le chiar să meargă la școală sau să participe la activități sociale. Asociația Pe Stop își propune să reducă aceste efecte negative prin oferirea de sprijin emoțional și prin educarea comunităților cu privire la importanța acceptării menstruației ca un subiect natural și necondiționat de rușine.
Femeile vulnerabile se simt singure în lupta cu sărăcia
La început, când Asociația Pe Stop a oferit pentru prima oară produse de igienă menstruală femeilor fără adăpost sau cu o situație financiară precară, acestea au fost deschise inițiativei, însă nu aveau încredere că echipa se va întoarce și luna viitoare, așa cum promiteau oamenii din asociație. „Cel mai relevant este cum au reacționat a doua oară când ne-am întâlnit. Prima dată când am venit le-am zis că o să ne întoarcem și chiar ne-am întors, iar asta ne-a ajutat să creăm un alt tip de relație, bazată pe încredere. Fetele și femeile acestea simt că cineva este de partea lor și că există cineva pe care se pot baza. Pe lângă faptul că primesc acest sprijin lunar, inițiativa noastră a produs schimbări în ceea ce privește reducerea sentimentului de stigmatizare și de rușine al acestor femei atunci când vine vorba de menstruație”, explică Irina Vasilescu, membră a echipei Pe Stop și fondatoarea asociației cu același nume.
Inițial, activitatea asociației s-a concentrat în principal în București, cu câteva proiecte în alte regiuni, finanțate prin programul „În Stare de Bine”, dar acestea au avut un caracter punctual. Nevoile sunt însă mari și acoperă întreaga țară; deși este o organizație mică, Asociația Pe Stop a lansat Rețeaua Demnității, un proiect pilot derulat în anul 2022-2023 prin care au încurajat voluntarii și comunitățile din alte zone să se alăture acestei inițiative. Prin oferirea de materiale și training pentru a lucra pe teren, organizatorii au reușit să formeze 12 echipe din tot atâtea comunități din nouă județe, echipe care activează în prezent de aproape un an. Asociația ar dori, la modul ideal, să acopere întreaga țară cu o rețea de voluntari care să deservească nevoile femeilor aflate în situații vulnerabile.
Până azi, cu o medie lunară de 400 de pachete distribuite beneficiarelor din București și din zonele rurale vulnerabile, Pe Stop a distribuit peste 20.000 de pachete de igienă intimă.
Produsele de igienă intimă ar trebui distribuite gratuit în școli
O altă inițiativă Pe Stop, lansată împreună cu Asociația Iele-Sânziene, care a inițiat petiția pentru produse menstruale gratuite în școli, își propune să producă o schimbare în ceea ce privește accesibilitatea produselor de igienă menstruală. „Asta ar mai reduce din dezavantajele majore pe care oricum femeile și fetele vulnerabile le au. Nu menstruația este cea mai mare problemă, sărăcia este. Această inițiativă ar asigura un minimum de demnitate umană pe care o merită orice ființă umană și care nu ar trebui să depindă de bani”, spune Irina Vasilescu.
Sprijinul pentru femeile din zonele vulnerabile este în continuare necesar
Noul proiect al Asociației Pe Stop, finanțat cu ajutorul FDSC, reprezintă un pas semnificativ înainte, permițând dezvoltarea unui curs mai complex, ce include informații despre corp și consimțământ. Pe lângă aspectele legate de igiena menstruală, noul curs abordează în mod complet corpul și relațiile sănătoase. Această inițiativă răspunde la cererea mare venită din partea altor organizații și grupuri de inițiativă, dar și din partea persoanelor vulnerabile. Obiectivul proiectului este de a lărgi discuția și de a aborda subiectul într-o manieră mai amplă.
Noul proiect al organizației se adresează școlilor din medii vulnerabile din București și județul Galați, având ca partener Asociația Femeilor Profesioniste. Apelul de înscriere pentru participarea la cursuri este în prezent în desfășurare. Proiectul va oferi cursuri pentru fete și băieți, materiale informative și conținut educațional, disponibile pe platforma TikTok. Abordarea din curs a consimțământului se va concentra pe limite, pe modul de stabilire a acestora și pe măsurile care pot fi luate în cazul încălcării lor. „Am încuraja societatea să deschidă ochii să vadă cine are nevoie de sprijin și să vorbească despre asta. Să nu cadă în capcana de a nu vorbi despre ceva pentru că e rușinos. Dacă o persoană vorbește despre asta, ea poate fi un model pentru altcineva și așa putem să scoatem menstruația din zona de tabu”, mai spune Irina Vasilescu.
Mai multe detalii despre activitatea Pe Stop găsiți aici. Puteți face și donații individuale: https://www.doneaza.pestop.org
Programul de susținere a ONG-urilor „În Stare de Bine”, implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și finanțat de Kaufland România, se află în plină derulare pentru al șaselea an consecutiv.
Articol susținut de FDSC