Sindicatul din Statistică, despre măsurile fiscale pregătite de Guvern: duc la blocarea activității INS și contravin Codului Administrativ /Anul acesta circa 35 de statisticieni au plecat din Institut
Doar în acest an au părăsit Statistica circa 35 de salariați foarte buni din cauza salariilor mici, iar plecările vor continua dacă Ordonanța pregătită de Guvern cu măsuri fiscale va intra în vigoare, a spus Dan Iliescu, președintele Sindicatului într-o discuție cu HotNews.
Sindicatul din Institutul Național de Statistică București a transmis miercuri într-un comunicat că se află în total dezacord cu măsurile propuse dar și cu modul abrupt și lipsit de raționament de aplicare.
Ei propun eliminarea subvențiilor pentru partidele politice, reducerea funcțiilor de secretari de stat și subsecretari de stat cu 50%, eliminarea facilităților de cazare și a costurilor de transport pentru aceștia, cât și reevaluarea fondului pentru achiziții neesențiale, dacă Guvernul vrea bani.
Dan Iliescu mai spune că a existat un Memorandum asumat anul trecut de Guvern prin care urma ca salariile celor din Statistică să fie mărite, dar nu a fost niciodată aplicat, fiind amânați de la o rectificare la alta. Sindicaliștii au ieșit de mai multe ori în stradă, cerând respectarea prevederilor Memorandumului, dar și demisia șefului Statisticii, prof. Tudorel Andrei.
Dan Iliescu mai spune că Ordonanța fiscală propusă de Guvern ar putea duce chiar la desființarea unor Direcții Județene de Statistică, care și așa sunt supra-încărcate, din cauza subdimensionării accelerate a resursei umane „pe un fond remunerativ înjositor și discriminatoriu față de alte categorii profesionale”.
În comunicatul transmis miercuri se mai vorbește despre gradul de complexitate al muncii în INS chiar și la nivel local, unde, alături de dificultatea colectării de date mai există și problema realizării statisticilor teritoriale în condițiile în care expertiza statistică trebuie să fie păstrată la nivel superior.
„Referitor la pragul venitului salarial stabilit de 10.000 lei brut, prag peste care nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în cuantum fix de 1.450 lei/anual/salariat, ne exprimăm dezacordul, deoarece această măsură, al cărei scop nu a fost unul social, ci pentru sprijinirea turismului național, ar crea discriminare între salariați, ceea ce contravine principiului egalității”, mai arată comunicatul de vineri.
Sindicaliștii din cadrul Statisticii mai spun și că pragul de 1.000 lei brut lunar pentru sporul de condiții vătămătoare (plafonat la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018 pentru salariații existenți) este acordat noilor angajați, conform legii, în procent de 15% din salariul de bază.
De asemenea, referitor la măsura privind reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% la 8% din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere, considerăm că această măsură contravine prevederilor Codului Administrativ, aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 cu modificările și completările ulterioare. Totodată, măsura ar aduce atingere atât drepturilor acestor categorii de funcționari, drepturi câștigate deja de aceștia, cât și principiului stabilității din punct de vedere al activității INS.
Adoptarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului României fără negociere cu partenerul social dovedește încă o dată dezinteresul guvernanților față de un drept fundamental al salariaților reprezentați de structurile sindicale, se mai arată în comunicatul membrilor de sindicat din Statistică.