BNR va menține luni dobânda-cheie la 7%, spun economiștii / Inflația își va încetini creșterea dacă Ordonanța scumpirilor nu va pune paie pe foc
BNR va menține luni dobânda-cheie la 7%, arată rapoartele trimise de băncile comerciale investitorilor, iar inflația își va tempera creșterea, dacă Ordonanța scumpirilor nu va provoca efectul advers: scumpiri mai mari pe fondul noilor taxe și a creșterii unora existente.
Deși măsurile fiscale prevăzute în Ordonanță îi cam strică jocurile Guvernatorului pe partea de inflație, tensiunile dintre BNR și Guvern sunt bine ținute sub control. În urmă cu 5 ani PSD-ul lui Liviu Dragnea pornise un război cu Banca Centrală, cerând printre altele ca politica monetară a BNR să fie făcută în urma înțelegerilor cu Guvernul. Vezi aici scrisoarea lui Dragnea către Isărescu, iar aici poți citi răspunsul Guvernatorului.
Dar acum suntem înaintea unui an electoral și nimănui nu-i convine să arunce primul batista.
În contextul deficitului bugetar ridicat și anticipațiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în economie s-a redus. ”Observăm o revenire a anticipațiilor inflaționiste; s-au majorat atât inflația anticipata pentru următoarele 12 luni, cât și rata de dobândă ROBOR 3M”, spune vicepresedintele Asociatiei CFA Romania Adrian Codirlașu. Opinia lui este împărtășită și de alți economiști în rapoartele transmise investitorilor.
Modul confuz și lipsit de transparență cu care Guvernul lucrează pentru a acoperi derapajul cheltuielilor față de cât se încasează la buget este subliniat și într-un raport transmis în urmă cu câteva zile de BRD, care evocă posibilitatea creșterii unor taxe indirecte.
„Există incertitudini și riscuri demne de remarcat care înconjoară perspectivele inflației, care decurg atât din mediul intern, cât și din cel extern mediu: i) continuarea războiului în Ucraina și viitoarele decizii politice privind acțiunile de represalii, ii) gradul și amploarea impactului monetar înăsprirea politicilor de către marile bănci centrale asupra activității economice/financiare globale stabilitate, iii) deciziile viitoare ale țărilor OPEC+ cu privire la producția de petrol, iv) modalitățile de reducere a decalajului fiscal de către Guvern (creșteri indirecte de impozite!?)”, arată raportul BRD.
Reprezentanții BCR spun și ei că se așteaptă ca BNR să mențină rata de politică monetară neschimbată la 7,00% la ședința Consiliului din 7 august. Prognoza actualizată a inflației ar trebui să înregistreze modificări minore, deși este probabil să fie evidențiate riscuri în creștere pentru perspectiva IPC, inclusiv din cauza modificărilor fiscale. IPC din iunie a surprins în sus față de consensul Bloomberg și de estimările anterioare ale BNR, care s-au situat ambele la 10,2% a/a. Inflația de bază a continuat să scadă în iunie până la 13,5% a/a, de la 13,6% în mai, în conformitate cu așteptările noastre, deși a depășit prognoza BNR de 13,3%. Prin urmare, am putea observa o revizuire marginală ascendentă a perspectivelor BNR pentru IPC de bază. Vedem rata cheie neschimbată până la jumătatea anului 2024”, mai arată documentul BCR.
Reamintim că Statistica va publica în 11 august cifrele privind inflația pe luna iulie. În iunie, aceasta a fost de 10,3%