Sari direct la conținut

Crin Antonescu, despre legea antilegionara: Nu se interzice nicio opera si niciun autor/ Il admir pe Ion Gavrila Ogoranu si-l consider un erou al Romaniei

HotNews.ro
C. Antonescu, I. Ogoranu si A. Florian, Foto: Colaj foto
C. Antonescu, I. Ogoranu si A. Florian, Foto: Colaj foto

Crin Antonescu, initiatorul Legii nr. 217/2015 pentru modificarea si completarea OUG 31/2002, cunoscuta ca asa-zisa „lege antilegionara”, a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, ca aceasta lege nu va interzice niciun autor sau publicarea operelor integrale ale unor autori cunoscuti ca legionari sau simpatizanti legionari, cum ar fi Eliade, Tutea sau Cioran, ci urmareste doar sa condamne ferm orice propaganda nazista, legionara sau comunista. Antonescu a evitat sa raspunda la mai multe intrebari si a refuzat sa explice ce inseamna „persoane condamnate”.

In articolul 3 se spune ca o persoana este vinovata nu numai daca a fost condamnata definitiv de o instanta , ci si prin orice hotarare, nespecificand ce inseamna „orice hotarare” sau care sunt institutiile ale caror hotarari au acest efect. „Prin persoana vinovata de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii se intelege orice persoana condamnata definitiv de catre o instanta judecatoreasca romana sau straina, sau prin orice hotarare recunoscuta in Romania”.

Intrebat concret daca mai poate exista un nume de strada, o placa comemorativa sau bust cu numele lui Tutea, Cioran sau Noica, Antonescu a evitat raspunsul ironizandu-l pe Andrei Plesu. „Nimeni nu-l va opri pe domnul Plesu sa-l citeasca pe Cioran. Sa nu se sperie”, a declarat acesta.

Scena din Portretul luptatorului la tinerete

Scena din Portretul luptatorului la tinerete

Foto: Hotnews

Fostul presedinte al PNL s-a declarat un admirator al lui Ioan Gavrila Ogoroanu pe care-l considera „un erou al Romaniei”. Intrebat daca noua lege va interzice cultul lui Ogoranu sau daca Fundatia Ogoranu va mai putea exista in spatiul public, Antonescu a revenit la discursul cu „nimeni nu va impiedica sa-l cititi pe Cioran”.

O parere diferita a avut Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel” in Romania, care considera ca Ion Gavrila Ogoranu se face vinovat de antisemitism prin prezenta sa in fruntea „Fratiilor de Cruce” (organizatie de tineret a Miscarii Legionare) si ca intra sub incidenta actualei legii la articolul „cultul persoanelor condamnate”. Pe acelasi argument, seful Institului „Elie Wiesel” spune ca nu poate exista un nume de strada sau o statuie legate de numele lui Vulcanescu sau Tutea.

De asemenea, Florian considera ca operele scriitorilor legionari vor putea fi tiparite, dar crede ca cele care au un continut ideologic, cum ar fi „Pentru Legionari”, cartea lui Corneliu Zelea Codreanu, ar trebui sa fie tiparite numai pentru studiu si cercetare si sa nu mai poata fi vandute in librarii.

„Nichifor Crainic are placa pusa de Academia Romana cu aprobarea Primariei pe strada Vasile Conta, Nichifor Crainic care a facut parte din guvernarea Antonescu; mai este un bust al lui Mircea Vulcanescu in sectorul 2, fost subsecretar de stat la Ministerul de Finante si condamnat pentru crime de razboi in baza Legii 312/1945 cu modificarile ulterioare. Mentionez ca legile in baza carora au fost condamnati sunt si azi in vigoare, iar deciziile definitive sunt si astazi valabile. Toti cei care le pun in discutie minimalizeaza o legislatie care a fost recunoscuta de catre trupele Aliate – SUA, URSS, Marea Britanie – perfect legala si astazi-impotriva Germaniei naziste, deci verdictele date in 1945 si dupa sunt perfect legale si astazi si trebuie sa tinem seama de ele”, a declarat pentru Agerpres Alexandru Florian. Acesta a revenit, in timpul interventiei telefonice de la Realitatea TV, asupra lui Nichifor Crainic spunand ca filosoful a fost reabilitat printr-o hotarare a Curtii Supreme de Justitie din 1995 si nu mai intra sub incidenta articolul 3 din Legea 217/2015.

Ion Gavrila Ogoranu (n. 1 ianuarie 1923, Gura Vaii, comuna Recea, judetul Fagaras; d. 1 mai 2006, comuna Santimbru, sat Galtiu, judetul Alba) a fost un celebru luptator in munti, impotriva comunismului. A actionat pe versantul nordic al Muntilor Fagaras. Lupta sa din munti a stat la baza filmului „Portretul luptatorului la tinerete”. A facut parte din Fratiile de Cruce ale Miscarii Legionare, s-a declarat tot timpul ca fiind legionar si a fost presedintele partidullui Pentru Patrie, devenit apoi „Totul pentru Tara”. Este ingropat la 4 mai 2006 in cimitirul comunei Santimbru – sat Galtiu, judetul Alba Iulia. In 2008 a fost infiintata fundatia Ion Gavrila Ogoranu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro