Un nou secretar de stat la Ministerul Finanțelor. A fost primarul municipiului Miercurea Ciuc
Raduly Robert Kalman (UDMR) a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor, condus de Tánczos Barna, potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicate în Monitorul Oficial. Raduly Robert Kalman a fost timp de 16 ani primar la Miercurea Ciuc.
Acesta este numit în condițiile în care Carmen Moraru a fost eliberată din postul de secretar de stat la Ministerul Finanțelor și mutată, pe aceeași funcție, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Achitat definitiv într-un dosar DNA
În 2015 a fost trimis în judecata de DNA într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu. Atunci și-a dat demisia din funcția de primar. În 2016 a câștigat al patrulea mandat de primar.
DNA l-a acuzat că a emis ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente modernizării unui imobil.
În 2020 a fost achitat definitiv de către Curtea de Apel Târgu Mureș, după ce, în 2019, Tribunalul Mureș a luat aceeași decizie, potrivit Bursa.ro.
În perioada 1996-2004 a obținut două mandate de deputat din partea UDMR.
În 2020, Róbert Ráduly a vrut să candideze pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut alegerile interne din UDMR în fața lui Attila Korodi, care a și devenit edilul municipiului Miercurea Ciuc.
A studiat și obținut diplome de la Academia de Științe Economice, Institutul Bancar Român și Colegiul Național de Apărare.
Amendat de CNCD
În 2013, Raduly Robert Kalman a declarat că este obligatorie cunoașterea limbii maghiare, nu discriminatorie. Declarația a fost făcută în cadrul unor adunări care au avut loc la Miercurea Ciuc, când un drapel secuiesc de mari dimensiuni a fost arborat în centrul oraşului de către reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, potrivit Digi 24.
„Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”, a spus Raduly.
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a sesizat, în 2012, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la impunerea condiţiei de cunoaştere a limbii maghiare pentru ocuparea funcţiei de arhitect-şef în cadrul primăriei Miercurea Ciuc.
CNCD a decis atunci sancţionarea primarului şi a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu amendă de 600 de lei fiecare.