"Marsul sanilor" in Hong Kong / 100 de oameni au protestat, duminica, fata de condamnarea unei femei pentru atacarea unui politist cu sanii
Sutienele au inlocuit umbrelele ca simbol al protestelor din Hong Kong. Daca in toamna lui 2014, mii de hongkonghezi au participat la manifestatii pro-democratie, purtand umbrele pentru a se apara de gazele lacrimogene, duminica, in jur de 100 de demonstratari s-au adunat in fata sediului politiei din Hong Kong, in asa-numitul „Mars al sanilor”, cu sutiene peste tricouri. Acestia au protestat fata de condamnarea la trei luni si jumatate de inchisoarea a unei femei, care a fost acuzata de atacarea unui ofitier de politie cu sanii, potrivit Al-Jazzera.
Al-Jazzera arata ca Ng Lai-Ying, in varsta de 30 de ani, a fost condamnata, joi, pentru atacarea unui ofitier de politie cu sanii in cadrul unui protest din luna martie. Atunci femeia a participat la un protest impotriva comerciantilor chinezi, care cumpara bunuri ieftine din Hong-Kong, nesupuse taxelor guvernului de la Beijing, si le revand in China. Aceasta si-ar fi izbit pieptul de bratul unui ofiter de politie.
Lai-Ying si-a sustinut nevinovatia in timpul procesului, acuzandu-l pe politist de hartuire sexuala, intrucat i-a atins sanii in timpul protestului. Insa, judecatorul Michael Chan Pik-kiu a sustinut ca Lai-Ying s-a folosit de faptul ca este femeie pentru a nascoci niste acuzatii impotriva ofiterului de politie, iar reputatia acestuia a suferit din cauza incidentului, scrie Al-Jazzera.
Al-Jazzera relateaza ca cei 100 de protestatari, adunati intr-un district central al Hong Kong-ului, ocupat de demostratii pro-democratie in toamna anului trecut, au scandat lozinci ca „Sanii nu sunt arme”.
Kit Ling, unul dintre organizatorii „Marsului sanilor”, a declarat pentru Al-Jazzera ca politia a prezentat un scenariu neverosmili cu privire la modul in care s-a desfasurat incidentul, care a dus la condamnarea lui Lai-Ying. „Noi credem ca situatia este foarte problematica […] Credem ca femeile ar trebui sa se simta confortabil atunci cand vorbesc despre incidente in care au fost molestate. Este ridicol sa spui ca sanii unei femei reprezinta arme”, a spus Ling, citata de Al-Jazzera.
Arestarea lui Lai-Ying, in martie 2015, si pozele cu fata ei plina de sange au starnit indignare pe retelele de socializare, sustinatorii acesteia au distribuit poze cu piepturile lor in semn de solidaritate, scrie Al-Jazzera. Activistii sustin ca decizia justitiei in cazul lui La-Ying este una sexista, in vreme ce altii vad incidentul intr-un context mai larg, acuzand influenta Beijingului asupra sistemului judiciar din Hong Kong, se mai arata in acelasi articol.
„Cred ca suntem cu totii derutati cu privire la modul cum functioneaza un atac cu sanii. Este ridicol, dar in acelasi timp alarmant ca un judecator nu a condamnat un protestatar doar pentru ca ar fi atacat un politist cu sanii, dar si pentru ca-l acuza pe ofiterul de politie de molestare. Ar trebui sa ne tinem gura atunci cand ne confruntam cu violenta sexuala? […] Hartuirea sexuala devine o tactica pentru politie.”, a declarat Ng Cheuk Ling, o activista, citata de CNN. Leung Kwok-hung, un politician local, a declarat pentru CNN ca: „decizia justitiei in cazul femeii este o insulta pentru toate femeile. Cred ca este imoral ca oricine sa considere sanii ca fiind o arma.”
Protestatarii au prezentat autoritatilor o petitie semnata de peste 200 de oameni, prin care se cere rejudecarea cazului femeii.