Business Report: Datornic misterios. Oana Management, o firma cu un singur angajat, in top 3 datornici la stat; De ce cresterea salariului minim pe economie nu ar trebui sa bucure pe nimeni in Romania; Economia da semne ca se supraincalzeste din nou. Care sunt semnele boom-ului si de ce spun economistii ca supraincalzirea nu e buna
De ce cresterea salariului minim pe economie nu ar trebui sa bucure pe nimeni in Romania. De cand a preluat puterea dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012, Guvernul Ponta a decis sa mareasca succesiv salariul minim pe economie. Daca la 1 ianuarie 2012 salariul minim pe economie era de 700 de lei brut, de la 1 iulie 2015 brutul minim a ajuns sa fie de 1050 de lei. Rata somajului a crescut si ea, de la 6.6% in decembrie 2014 la 7% in luna iunie a lui 2015.Daca pentru angajatii la stat a fost mana cereasca, pentru patronii micilor intreprinderi din privat care functioneaza la limita supravietuirii poate fi una dintre cele mai proaste vesti. In sectorul bugetar, nivelul salariului de baza nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut garantat pe tara. In mediul privat, o astfel de decizie, nedublata de facilitati fiscale si de crearea unui mediu optim pentru investitii poate conduce catre cresterea evaziunii fiscale. In fiecare minut, in Romania, 2.250 de lei se pierd din cauza evaziunii, asa cum spunea Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, potrivit Europolitics.
Propus in functia de presedinte al „supra-guvernului”, Isarescu, sfatuitor si la Finante. Pe principiul ca toate institutiile trebuie sa aiba un „sfat al inteleptilor”, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a infiintat si el un Consiliu Consultativ. Acesta este alcatuit, nici mai mult, nici mai putin, decat din Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, si din „toti premierii si ministrii de finante ai tarii de dupa anul 1998, care vor dezbate teme de interes pentru Romania”, dupa cum a anuntat, vineri, ministrul de resort, Eugen Teodorovici. Oficialul a precizat: „Am vazut si eu in tarile civilizate ca exista astfel de colegii care dezbat teme de interes pentru economie.(…)Parerea mea este ca vom avea de castigat cu totii, pentru ca fiecare va impartasi din experienta lui”, relateaza Bursa.
Ne luam adio de la euro? Trecerea Romaniei la moneda unica, tema pentru anul 2030. Romanii vor sa treaca la euro si sunt increzatori ca ar fi un pas pozitiv pentru tara. Romania este singurul stat UE al carei guvern mai are o tinta de adoptare a monedei euro – anul 2019 – in timp ce vecinii nostri au decis sa nu se grabeasca si sa-i lase mai intai pe europeni sa-si puna zona in ordine, in contextul evenimentelor din Grecia. Economistii romani de meserie, in frunte cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ne transmit ca mai avem de lucru. Avand in vedere toate acestea, e posibil sa mai asteptam trecerea la euro inca 10-15 ani. Isarescu a sugerat, la inceputul lunii iulie, ca aderarea la eurozona ar putea dura cu 10 ani mai mult fata de tinta asumata oficial, 1 ianuarie 2019. Acum 10 zile, la un eveniment gazduit de BNR, guvernatorul revenea asupra acestei chestiuni, relateaza Economica.net.
DOCUMENTE / Achizitiile publice: noutatile proiectului de legislatie care ar urma sa asigure alinerea la standarde europene. Perioada de consultare publica a proiectelor de lege privind achizitiile publice si privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune si pentru organizarea si functionarea CNSC s-a incheiat la data de 1 august a.c.Demn de mentionat ca proiectul de legislatie a stat mai putin de 2 saptamani in dezbatere publica, intervalul suprapunandu-se si cu perioada vacantelor. Ministerul de Finante, afirma surse implicate in elaborarea proiectelor sus-mentionate, nu a primit observatii consistente asupra propunerilor care tintesc modificarea unui domeniu sensibil in Romania din cauza ca autoritatea publica nu are in domeniu un partener de dialog in societatea civila, informeaza CursdeGuvernare.ro.
ANALIZA Economia da semne ca se supraincalzeste din nou. Care sunt semnele boom-ului si de ce spun economistii ca supraincalzirea nu e buna. La fel ca in anii dinaintea crizei, mai multi indicatori macroeconomici cresc spectaculos, dar pentru analisti acesta nu e neaparat un semn bun. Grupul financiar Erste anticipeaza o accelerare a consumului. In anii 2005-2006, economia a luat un avant fara precedent, pe fondul accelerarii consumului si creditarii, apoi in 2007-2008 motoarele sale – industria, constructiile si piata imobiliara – au mers in supraturatie, ajungand dincolo de potentialul natural de absorbtie al pietei. Asta se intampla si acum, avertizeaza economistii. Cel mai relevant fenomen care arata supraincalzirea din 2008 a fost faptul ca la fabricile de ciment se formau cozi interminabile, cererea depasind capacitatea de productie, informeaza Adevarul.
Economia Chinei, in pericol sa se imbolnaveasca de o gripa urata si sa infecteze si restul lumii. Cum va fi afectata Romania. Dupa ani de expansiune exploziva, cresterea economica in China a ajuns la cel mai scazut nivel de dupa anul 2009, iar investitorii cred ca ar putea fi chiar mai rau, deoarece autoritatile din Beijing pot maslui cifrele oficiale. Analistii sunt de parere ca adevaratul motiv de ingrijorare financiara in prezent nu este Grecia, ci China, facand o paralela cu crahul bursei americane din 1929. Caderea bursei din China ar putea afecta indirect Romania, prin efectul asupra pretului petrolului si asupra dolarului american. Investitorii au temeri ca economia Chinei, a doua cea mai mare din lume, va trage in jos si alte economii importante, inclusiv a SUA. Analistii spun ca acesta ar fi un lucru infricosator, avand in vedere ritmul lent al cresterii economiei globale din prezent. Mai multe pe Gandul.info.
Datornic misterios. Oana Management, o firma cu un singur angajat, in top 3 datornici la stat. O firma cu un singur angajat este pe locul trei in topul celor mai mari datornici. Inspectorii de la Fisc trebuie sa recupereze 416 milioane de lei si au inceput executare silita, dar sansele sa vada banii sunt extrem de mici. Sediul oficial nu exista in realitate, iar la numerele de telefon declarate nu raspunde nimeni.Firma Oana Management, infiintata in 2006, este una dintre cele 81 inregistrate in comuna Posta Calnau din judetul Buzau. Ofera consultanta pentru afaceri si management, iar pana anul trecut nu a iesit cu nimic in evidenta. Datele declarate la Fisc aratau profit si cifre de afaceri mici. In 2014, cifra de afaceri a crescut insa de aproape doua mii de ori, pana spre 9 milioane de lei. Odata cu ea si datoriile, care au ajuns la 1,8 miliarde de lei, relateaza Digi24.
Agricultura: creste productia, scade aportul la PIB. Potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS, productia agricola a crescut in 2014 cu 2,9% fata de anul precedent si a revenit la nivelul maxim atins in 2011. Productia vegetala, care reprezinta aproape exact doua treimi din total, a inregistrat cele mai mari variatii, cu o scadere de circa 30% in 2012 si o revenire cumulata de peste 40% in 2013-2014, in timp ce productia animala a ramas aproape constanta. Per total, rezultatul atins in 2014 a fost la acelasi nivel in termeni reali cu cel din 2011, diferentele in termeni nominlai fiind date de evolutia preturilor (pentru conversia statistica in termeni reali s-au utilizat preturi comparabile). In fapt, productia vegetala a ramas usor sub nivelul din 2011, in timp ce productia animala a urcat cu mai bine de un procent si jumatate. Integral pe CursdeGuvernare.ro.
O a treia optiune: iesirea din zona euro. Pericolele care pandesc Franta, Italia, Spania, Irlanda si Portugalia. Problemele economice ale Greciei le eclipseaza pe cele ale altor cinci tari ale zonei euro care vad cu ochii liberi spirala crizei economice. Oare care va fi urmatoarea piesa a dominoului economic care se va misca din loc? Atentie: placile tectonice ale zonei euro inca nu s-au asezat dupa ce Grecia a ramas in cursa obtinerii unui nou ajutor financiar de la creditorii sai.Grecia a alunecat spre abisul economic pentru ca nu avea ce cauta de la bun inceput in zona euro. Guvernele sale nu au reusit niciodata sa isi balanseze bugetele iar ciclurile economice ale tari s-au pozitionat departe de cerintele zonei euro. Atunci cand Germania a intrat in expansiune economica, Grecia a inceput sa regreseze. Aceeasi politica monetara aplicata in cele doua tari a generat efecte contrare. Inabilitatea Greciei de a-si onora datoriile la timp si diminuarea veniturilor guvernamentale au determinat Atena sa alerge dupa imprumuturi pentru a nu intra in incapacitate de plata, potrivit Europolitics.
Analistii: Cursul euro se va stabiliza pentru restul verii. Extremele posibile sunt 4,37 – 4,46 lei / euro. Cursurile valutare nu vor mai suferi mari variatii in restul verii, sau cel putin pana cand Federal Reserve (FED, banca nationala a SUA) va creste dobanda de referinta la dolar. Leul ar putea evolua „calm, pe un palier” situat undeva intre extremele intervalului dintre 4,37 – 4,46 lei / euro, care sunt posibile, dar nu si probabile, potrivit analistilor consultati de Economica.net. Este de asteptat ca valoarea cursului euro „sa se situeze pe un palier relativ constant in intervalul 4,37 – 4,46 lei”, din punctul de vedere al lui Dan Popovici, directorul general al societatii de administrare a investitiilor OTP Asset Management Romania, pentru Economica.net. Altfel spus, la un nivel situat undeva intre cele doua extreme de mai sus, leul va inregistra „o evolutie relativ calma, lipsita de volatilitate crescuta, daca nu vor aparea socuri externe noi, astfel incat aversiunea fata de risc sa creasca din nou”, a mai spus Dan Popovici.