Sari direct la conținut

Primul transplant de mana din Romania ar putea avea loc la Cluj-Napoca

HotNews.ro

Primul transplant de mana din Romania va avea loc la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca in urmatoarea perioada, transmite Digi24. Romania va intra pe lista scurta a statelor in care se poate face un astfel de transplant, alaturi de tari precum Germania, Franta si SUA. Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca mai are nevoie doar de o acreditare din partea Agentiei Nationale de Transplant si a Ministerului Sanatatii ca sa inceapa pregatirile pentru interventie.

Citat de Digi 24, Dan Luscalov, coordonatorul regional al Agentiei Nationale de Transplant, de la care se asteapta aprobarea, a declarat ca “Atata vreme cat avem centrul de transplant acreditat pentru transplantul de rinichi si pancreas, inseamna ca avem partea de laborator si imunologie foarte bine puse la punct.”

Transplantul de mana va fi o operatie remarcabila pentru medicina din Romania. Prima interventie reusita a avut loc la Lyon in 1998, insa pacientul a ales ca noul sau membru sa fie eliminat trei ani mai tarziu, pentru ca acesta nu a respectat programul dur de recuperare, potrivit site-ului handtransplant.com.De atunci, peste 70 de persoane au beneficiat de aceasta interventie chirurgicala. Ultima procedura a avut loc in ianuarie 2015, in India, si a reprezentat primul transplant de mana din subcontinentul indian, operatia a durat peste 16 ore, potrivit aceluiasi site.

Pentru ca un transplant de mana sa fie reusit, operatia trebuie sa aiba loc in cel mult opt ore de la recoltare, pentru a se pastra vascularizarea. Membrul este prelevat de la o persoana aflata in moarte clinica, potrivit Digi 24. Singura conditie este ca donatorul si pacientul sa aiba aceeasi grupa de sange, transplantarea se poate face chiar de la pacienti de sex diferit – in Polonia, un barbat a primit mana unei femei, sustine Digi 24.

Transplantul de mana este o operatie extrem de complexa, interventia dureaza intre 8-15 ore si implica un numar mare de specialisti, de la anestezisti si pana la plasticieni si ortopezi, potrivit Digi 24. Interventia implica sudura a doua oase, legarea unui numar mare de tendoane, dar si vase de sange si nervi, pentru ca membrul sa fie complet functional, mai scrie Digi 24. Recuperarea este una dificila, care implica ore lungi de fizioterapie si tratament medicamentos anti-rejectie.

“Tratamentul post-operator este foarte important, pacientul a fost internat timp de cel putin trei luni in spital si a avut un program dur de recuperare, fizioterapie, terapia mainii. A petrecut 40 de ore pe saptamana, adica programul normal de lucru al unei persoane, pentru recuperare si aceasta recuperare este cruciala pentru a obtine rezultate bune”, explica, ieri, dr. Riccardo Giunta, membru al echipei de transplant din Germania, la cursul “Urmatorul pas in transplantul din Romania: transplantul de mana” din Cluj-Napoca, potrivit Dihi 24.

Medicii specialisti in chirurgie plastica si microchirurgie s-au intalnit, ieri, la Cluj-Napoca, cu reprezentantii Institutului de Transplant Renal in cadrul cursului “Urmatorul pas in transplantul din Romania: transplantul de mana”.

Prof. dr. Alexandru Georgescu, presedintele Societatii Romane de Microchirurgie a spus pentru Digi 24 ca „Odata obtinuta acreditarea, sunt convins ca in cateva luni de zile, in functie de aparitia sau nu a donatorului corespunzator, vom putea face transplantul de mana”.

Procedura chirurgicala implica si riscuri, trei pacienti au decedat in urma complicatiilor asociate cu transplantul de mana din 1998 si pana in prezent, potrivit site-ului handtransplant.com. Operatia este de altfel una destul de costisitoare, costul se poate ridica la un milion de dolari. Pentru ca interventia este considerat experimentala, inclusiv la nivel mondial, aceasta nu va fi decontata de catre Casa de Asigurari de Sanatate, mentioneaza Digi 24.

Insa costul unui transplant de mana ar putea ajunge la un milion de dolari, suma care nu va fi decontata de Casa de Asigurari de Sanatate, mai aminteste Digi 24.

Dan Luscalov sustine ca exista deja zece persoane inscrise pe lista de asteptare pentru transplantul de mana, in ciuda costului ridicat. “N-ar trebui sa fie o problema majora sa gasim acel donator sau acei donatori de la care sa putem preleva mana”, a declarat Luscalov pentru Digi 24.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro