Klaus Iohannis a promulgat modificarea Legii audiovizualului, care permite demiterea presedintelui CNA de catre Parlament
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ de modificare a Legii audiovizualului, care prevede posibilitatea demiterii presedintelui Consiliului National al Audiovizualului de catre Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al institutiei. Klaus Iohannis a semnat marti decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 20 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, informeaza Administratia Prezidentiala. Pana la aceasta modificare legislativa, Legea audiovizualului nu prevedea posibilitatea demiterii presedintelui CNA, insa prevedea ca CNA trebuie sa depuna un raport anual de activitate si executia bugetara. Acest raport trebuie depus la Parlament pana la data de 15 aprilie a fiecarui an.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, in calitate de for legislativ decizional, pe 29 iunie, cu 117 voturi „pentru”, dupa ce fusese respins de Camera Deputatilor pe 6 mai, aminteste Mediafax. Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost initiat de parlamentarul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, si de parlamentarul PNL Gigel Stirbu, presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor.
Proiectul a fost depus, pe 31 martie, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor si prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, in sensul in care se introduc mai multe alineate: „Respingerea de catre Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului National al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din functie a presedintelui Consiliului”.
In aceasta situatie, „Parlamentul va numi un nou presedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului presedinte”, iar „fostul presedinte demis nu mai poate fi reales in functie pana la expirarea mandatului”.
Pana la aceasta modificare legislativa, Legea audiovizualului nu prevedea posibilitatea demiterii presedintelui CNA, insa prevedea ca CNA trebuie sa depuna un raport anual de activitate si executia bugetara. Acest raport trebuie depus la Parlament pana la data de 15 aprilie a fiecarui an.
Aparitia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului a venit in contextul in care atat Georgica Severin, cat si Gigel Stirbu i-au cerut in mai multe randuri, in ultimul an, demisia Laurei Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului.
Contactat pe 2 aprilie de Mediafax, Georgica Severin spunea ca proiectul de modificare a Legii audiovizualului initiat de el alaturi de Gigel Stirbu nu permite demiterea unui membru al CNA, ci doar schimbarea din functie a presedintelui Consiliului: „Raportul (de activitate al CNA, n.r.), avand un caracter care priveste in primul rand activitatea manageriala la nivelul CNA sau si acest lucru, este normal ca actul de control pe care Parlamentul il exercita asupra CNA sa capete un sens mai practic, fara sa ne atingem de inamovibilitatea membrilor CNA. Nu putem compara situatia de la TVR si de la Radio (Radioul Public, n.r.), unde exista Consilii de Administratie, cu CNA, care este un organism de reglementare si control pe baza directivei europene. In aceste conditii, propunerea noastra a fost ca, in cazul in care raportul CNA este respins de Parlament, presedintele in functie al CNA sa isi piarda functia de presedinte, ramanand membru, si sa fie ales pe durata mandatului cat a mai ramas din mandatul presedintelui un alt membru al CNA dintre ceilalti membri, evident cu votul din Parlament, ca sa respectam toata procedura legala”, a spus la momentul respectiv Georgica Severin.
Intrebat daca a gasit aceasta solutie pentru eliminarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA, Georgica Severin a negat: „Este vorba de o initiativa care isi propune sa mareasca responsabilitatea CNA in raport cu Parlamentul, pentru exercitarea controlului parlamentar. Fiind o institutie in subordinea Parlamentului, este normal ca si controlul parlamentar, cum este la alte institutii, sa aiba si efecte, pentru ca altfel un control care nu prevede niciun fel de sanctiune nu mai este un control de fapt”, a mai spus Georgica Severin.
El a precizat ca prin aceasta initiativa legislativa se incearca „responsabilizarea CNA” si a presedintelui Consiliului.