Cartea Alba a Apararii: Guvernul de la Tokyo critica Beijingul pentru “tentativele coercitive” din zonele maritime disputate
Japonia critica guvernul de la Beijing pentru activitatea sa militara din Marea Chinei de Est, precum si in alte zone maritime disputate de cele doua state, in bilantul anual al Apararii, aprobat, marti, de premierul Shinzo Abe, scie BBC. Aceeasi sursa aminteste ca documentul intitulat Cartea Alba a Apararii blameaza China pentru pozitia sa unilaterala cu privire la revendicarea unor insule din Marea Chinei de Est.
Publicarea raportului anual de Aparare a fost amanata, dupa ce prima schita a fost respinsa de partidul aflat la putere pentru ca nu ar prezenta o pozitie destul de dura in legatura cu activitatile militare ale guvernului de la Beijing in zonele maritime disputate, potrivit BBC.
Citat de Bloomberg, ministrul apararii din Japonia a declarat ca “atitudinea Chinei arata ca guvernul de la Beijing incearca sa-si realizeze revendicarile unilaterale fara niciun compromis”.
Ministrul a amintit ca guvernul de la Beijing are un comportament ignorant si autoritar in spatiul maritim disputat de cele doua state. El a mentionat ca Japonia este pregatita sa caute solutii pentru a evita orice situatie neprevazuta in larg, inclusiv aprobarea unui cod maritim comun si consultatii cu privire la implementarea unui mecanism de comunicare intre fortele japoneze si cele chineze, potrivit Bloomberg.
Agerpres noteaza ca in Cartea Alba a Apararii, Japonia critica “tentativele coercitive ale Beijingului pentru schimbarea statu-qou-ului”. Beijingul este acuzat de transformarea recifelor de corali din Marea Chinei de Sud in porturi pentru a-si extinde suveranitatea, scrie Agerpres.
Relatiile dintre cele doua mari economii asiatice se decongeleaza usor, in ciuda dezacordurilor cu privire la o serie de probleme istorice si la revendicarea unor insule nelocuite din Marea Chinei de Est, scrie Bloomberg.
Raportul se refera si la ingrijorarile internationale cu privire la revendicarea rapida a insulelor Spratly si constructia unor porturi si aeroporturi militare in zona, potrivit Bloomberg.
Bilantul ministerului Apararii este publicat dupa ce, saptamana trecuta, doua acte normative controversate, care permit Japoniei sa mobilizeze trupe in afara teritoriului pentru prima data dupa cel de-al doilea razboi mondial, au trecut de camera inferioara a Parlamentului. China a criticat adoptarea legilor, sustinand ca extinderea rolului militar al Japoniei va destabiliza regiunea, iar guvernul de la Tokyo trebuie sa invete din lectiile istoriei si sa respecte spiritul Constitutiei sale pacifiste, potrivit BBC.
- Citeste pe larg despre noua legislatie militara a Japoniei, care a provocat proteste in Tokyo