Sari direct la conținut

Camera inferioara a Parlamentului Japoniei a adoptat doua proiecte de legi care permit tarii in premiera dupa al doilea razboi mondial sa mobilizeze trupe in afara teritoriului/ Mii de cetateni au protestat la Tokio impotriva noii legislatii

HotNews.ro
Camera inferioara a Parlamentului Japoniei a adoptat doua proiecte de 
legi care permit tarii in premiera dupa al doilea razboi mondial sa 
mobilizeze trupe in afara teritoriului/ Mii de cetateni au protestat la 
Tokio impotriva noii legislatii

Camera inferioara a parlamentului japonez a aprobat, miercuri, doua proiecte legislative care vizeaza modificarea politicii de securitate nationala, scrie BBC. In acelasi timp, in fata cladirii parlamentului japonez au avut loc proteste, organizatorii sustinand ca peste 100.000 de persoane au manifestat la Tokio impotriva noii legislatii militare. Potrivit aceleiasi surse, schimbarea legislatiei va permite Japoniei, pentru prima data dupa cel de-al doilea razboi modial, sa mobilizeze trupe in afara teritoriului national si sa intervina militar “cu minimul necesar” daca unul dintre aliatii ei este atacat. Noua legislatie a fost criticata de oficialii chinezi si sud-coreeni, care cer Japoniei sa invete din lectiile istoriei si sa respecte spiritul legislatiei sale pacifiste.

Parlamentarii partidului premierului Shinzo Abe, care detine majoritatea in ambele camere ale adunarii legislative, au fortat trecerea proiectelor de lege, in ciuda protestelor vocale ale opozitiei.

Membrii opozitiei l-au inconjurat pe presedintele sedintei cu pancarte, pentru a protesta fata de adoptarea unei legislatii, care este vazuta drept o incalcare a constituriei pacifiste a tarii si o revenire la politica razboinica a Japoniei, scrie Al-Jazeera.

Majoritatea parlamentariilor opozitiei au boicotat, miercuri, votul din camera inferioara. Doar membrii partidului Restauratiei, un mic partid din opozitie, au ramas in sala de sedinta sa voteze impotriva legislatiei, scrie BBC.

Potrivit Al-Jazeera, cele doua proiecte legislative pentru modificarea politicii militare a Japoniei au fost initiate de prim-ministrul Shinzo Abe, in ciuda opozitiei opiniei publice, care considera ca noua lege este un afront adus politicii pacifiste practicate in ultimii 70 de ani.

“Din pacate, cetatenii japonezi nu inteleg in totalitate aceste proiecte legislative. Voi munci mai mult pentru ca publicul sa inteleaga in profunzime necesitatea acestor legi”, a declarat Abe, miercuri, intr-o conferinta de presa, potrivit Al-Jazeera.

Proteste impotriva legislatiei militare

Proteste impotriva legislatiei militare

Foto: Twitter

Se asteapta ca cele doua proiecte legislative, care privesc extindenterea rolului armatei japoneze si implicit capacitatea Japoniei de a interveni in strainatate pentru a acorda ajutor militar unui aliat atacat, sa treaca, joi, si de camera superioara a parlamentului, unde partidul Liberal-Democrat are majoritatea, mai scrie Al-Jazeera.

Potrivit BBC, noua legislatie militara va permite Japoniei sa mobilizeze contingente in afara granitelor si sa intervina militar daca trei conditii sunt indeplinite:

  • Japonia este atacata sau un aliat al acesteia este agresat, iar supravietuirea statului japonez este amenintata
  • Cand nu exista nicio alta masura pentru a respinge o amenintare si pentru a asigura supravietuirea Japoniei
  • Folosirea fortei militare este limitata la minimul necesar

Corespondentul BBC, Rupert Wingfield-Hayes, a declarat ca este de asteptat ca opozitia sa atace legile dupa ce vor fi votata in parlament, sperand sa declare proiectele ca fiind neconstitutionale. Japonezii care se opun noii legislatii militare considera ca aceasta incalca constitutia pacifista a statului si nu au incredere in premierul Abe, criticat pentru pozitiile sale nationaliste.

Reutersrelateaza ca noua legislatie incalca Articolul 9 al Constitutiei japoneze, care, in interpretarea sa traditionala, interzice guvernului sa foloseasca forta militara pentru a rezolva conflictele, cu exceptia cazurilor in care existenta statului este amenintata.

Constitutia postbelica a Japoniei este una pacifista, iar modificarea legislatiei va permite guvernului de la Tokyo sa mobilizeze contingente in afara teritoriului pentru prima data in ultimii 70 de ani.

Potrivit Japan Times, premierul Shinzo Abe a depus, inca din iulie 2014, o rezolutie la interpretarea oficiala a textului Articolului 9, tocmai pentru a putea sa treaca prin parlament cele doua proiecte legislative. Insa, mai multi experti in drept constitutional sustin ca prim-ministrul nu poate sa reinterpreteze Articolul 9, iar cele doua proiecte legislative ar fi neconstitutionale.

Reuters scrie ca, dupa adoptarea rezolutiei in iulie 2014, Abe a respins ingrijorarile publice cu privire la riscul ca noua politica militara a Japoniei sa implice tara intr-un razboi nedorit pentru a respecta alianta cu Washinghtonul.

Prim-ministrul Japoniei a declarat, citat de Reuters, ca “nu exista nicio urma de indoiala” ca Japonia isi va pastra obligatia de a ramane o natiune pacifista, asa cum a facut-o si in ultimii 70 de ani. “Haideti sa nu mai inchidem ochii in fata schimbarilor aduse de trecerea timpului, nu putem sa ramanem in acelasi punct in care eram acum 70 de ani. Nu ar trebui oare sa mergem mai departe cu increderea ca le lasam copiilor nostri o Japonie pacifista?”.

Potrivit Reuters, opinia publica japoneza este scindata de noua legislatie. Sondajele de opinie arata ca 80% din japonezi sunt ingrijorati in legatura cu eventuala extindere a rolului militar al Japoniei. Alegatorii sunt confuzi in legatura cu legislatia militara propusa de Abe, care ar intinde la maximum Articolul 9.

Un sondaj de opinie al televiziunii publice japoneze NHK a aratat ca 49% dintre cei intervievati nu inteleg prea bine sau chiar deloc schimbarile propuse, in vreme ce, 50% dintre participanti nu sunt de acord cu extinderea rolului militar al Japoniei, mai scrie Reuters.

Principala ingrijorare a cetatenilor japonezi este legata de faptul ca noua legislatie militara ar obliga Japonia sa participe la unul dintre razboaiele americanilor, mai scrie Reuters. Insa, noua legislatie militara va permite guvernului de la Tokyo sa exercite doar “o minima forta necesara” daca un stat aliat este atacat si doar daca o serie stricta de cerinte sunt indeplinite, relateaza aceeasi sursa.

Potrivit corespondetului Al-Jazeera din Seul, Harry Fawcett, “prim-ministrul Abe crede ca exista o nevoie reala ca armata Japoniei sa fie mai puternica si sa reprezinte un adevarat mijloc de intimidare a petentialilor inamici. Abe sustine ca Japonia trebuie sa intervina in sprijinul aliatilor americani, daca este necesar”.

In lupta sa pentru amendarea legii fundamentale si in incercarea de a intoarce pagina razboiului, infrangerii si pocaintei, Shinzo Abe a invocat degradarea mediului securitar al Japoniei, o aluzie clara la ambitiile regionale in crestere ale Chinei.

Beijingul, care are un conflict teritorial cu Japonia in Marea Chinei orientale, denunta in mod regulat politica Japoniei, calificata de China drept „deriva militarista”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro