Evaluare controversata in asigurari: ASF prezinta situatia grava in care s-ar afla Astra, Carpatica, Euroins si Exim si cere masuri rapide de redresare, insa pe date care nu mai sunt de actualitate/Euroins contesta evaluarea
Autoritatea de Supraveghere Financiara(ASF) a prezentat joi rezultatele unei evaluari facute de auditori independenti la 13 mari asiguratori, care a relevat ca Astra, Carpatica, Euroins si Exim au un deficit de capital agregat de 356 milioane euro, ultimele doua trebuind sa prezinte ASF, pana la 4 august, planuri prin care stabilesc masurile pe care le vor lua pana la 15 octombrie 2015. Problema este ca evaluarea s-a facut pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014. Euroins contesta deja rezultatele, acuzand auditorul KPMG Audit ca nu a tinut cont de evenimentele ulterioare si pe ASF ca nu si-a tinut promisiunea de a reflecta in rezultatul final toate eforturile de redresare facute dupa data de 30 iunie 2014 de catre actionari.
ASF a prezentat, miercuri seara, rezultatele evaluarii activelor si pasivelor si a unui test de stres asupra sectorului de asigurari din Romania. Mai exact, evaluarea a fost realizata de catre ASF, in stransa cooperare cu Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si Comisia Europeana (CE), cu sprijinul a cinci firme internationale de audit si a unei firme internationale de consultanta, scopul fiind de a intari increderea in sectorul asigurarilor din Romania.
Evaluarea s-a facut insa pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014, iar rezultatele anuntate, destul de grave cel putin pentru patru firme de asigurari – Astra, Carpatica, Euroins si Exim – au starnit reactia asiguratorilor.
Mai mult, ASF a facut joi o conferinta de presa, prezidata de Misu Negritoiu, presedintele ASF, si de Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte ASF, care au admis, asaltati de intrebarile jurnalistilor, ca datele nu sunt de actualitate, ca „s-au mai intamplat lucruri multe in ultimul an si ca in prezent lucrurile arata ceva mai bine”.
Problema este ca cei doi oficiali au venit nepregatiti pentru a explica jurnalistilor care este pana la urma situatia financiara a acestor societati in momentul de fata, in special la Astra, Carpatica, Euroins si Exim si ce plan de masuri ar trebui sa prezinte mai exact acestea in conditiile in care intr-un an de zile s-au facut anumite majorari de capital si s-au luat si alte masuri.
Prezentam mai jos ce a declarat joi Misu Negritoiu, presedintele ASF, cu privire la relevanta acestui exercitiu:
- „Este o radiografie la data de 30 iunie 2014. S-au mai intamplat lucruri multe in ultimul an de zile. In ultimele 12 luni daca am face astazi la zi aceasta radiografie, lucrurile arata ceva mai bine.
- Sunt majorari de capital care deja s-au facut la aceste societati in portofoliul de analiza au fost majorari de capital aprobate de autoritate de – 210 milioane lei deja, deci nevoia de capital este mai mica. In al doilea rand au fost reclasificari ale unor active si pasive care influentau rezultatele negative.
- Am vazut de dimineata deja un comunicat de presa al KPMG cu privire la operatiunile facute de ei pe parcursul anului. (n.a la Astra Asigurari – vezi aici comunicatul). Si-au scos din portofoliu niste contracte care aveau un impact destul de mare asupra riscului total asumat.
- In al treilea rand, testul de stres va rog sa-l luati ca atare. Este extrema extremelor. Nu as vrea sa inducem o panica pentru ca aceste teste de stres se fac la cicluri foarte mari si sunt cu un mare grad de probabilitate. Dupa cum ati vazut ele cuprind nu numai piata locala, cuprind si piata internationala inclusiv reasiguratorii, deci probabilitatea acestui test stres este destul de mica.
- Ati intrebat ce se intampla. In concluzie, cred ca sunt lucruri pe care in mare parte le stiam, si dumneavostra si noi, care intre timp s-au corectat. Sunt acolo cateva societati inclusiv internationale care si-au corectat demult aceste devieri. In etapa urmatoare – 20 de zile ca plan de masuri, octombrie 2015 actiuni efective. Noi asteptam sa ne spuna masurile pe care le au de facut.
- Nu avem probleme decat cu trei societati mari – Astra, Carpatica si Euroins. Ce vedeti acolo (n.a in evaluare) sunt lucruri care au mai fost completate intre timp. Stiti deja, Euroins si-a mai majorat capitalul social, Astra si-a mai scos niste riscuri. Celelalte sunt ok. Chiar daca au cateva devieri marunte, sunt deja facute unele din ele sau in curs de realizare, nu avem o problema.
- Dupa cum stiti, cele trei erau intr-un stadiu de supraveghere oricum de catre ASF de un an de zile. Aceasta radiografie confirma inca o data situatia pe care noi am avut-o din analize de supraveghere in cadrul autoritatii acum un an.
- Gradele de supraveghere sunt diferite. Cel mai sub control si mai direct este Astra, Carpatica dar si Euroins.
- Am avut actiuni cu Euroins de imbunatatire a solvabilitatii. Pe noi ne intereseaza in final ca aceste societati sa poata sa-si plateasca toate despagubirile.
- Pe Astra vrem s-o maritam. Depinde de parinti daca au pretentii prea mari la zestre sau daca se multumesc cu o zestre mai mica, avem sanse bune s-o rezolvam in aceasta vara sau cel putin sa intram intr-un alt plan de redresare cu un investitor strategic in aceasta vara.
- Carpatica este intr-un plan de redresare cu un numar de actiuni. Nu au fost facute prea mari progrese. La mijlocul acestui an facem o analiza. Va trebui desi planul de redresare este pana la sfarsitul anului , sa acceleram aceste masuri, astfel incat la 1 ianuarie 2016 sa fie intr-o parte sau alta.
- Si asteptam planul de la Euroins. Au cateva actiuni in curs. La Euroins sunt investitori internationali, strategici si financiari. Eu am toata increderea ca acesti investitori stiu ce au de facut. Nu este diagnosticul numai al nostru, este un diagnostic cu mult mai mare autoritate de la CE si IOPA..
Intrebat cum comenteaza faptul ca Euroins a anuntat ca va contesta rezultatele acestei evaluari, Misu Negritoiu a declarat:
- Nu intram in discutie daca aceste rezultate sunt contestabile. Este un auditor pe care Euroinsul si l-au ales prin licitatie, au semnat un contract, evident ca intotdeauna sunt diferente intre entitatea audtata si auditor, sunt niste standarde profesionale, au fost reconfirmate de consultanta. Eu cred ca nu asta este relvant. Euroins daca face ceea ce trebuie, in practica, aproape ca nici nu mai conteaza cat de relevante sunt aceste rezultate si cand zic in practica – daca nu mai este numarul unul in intarzierea platii despagubirilor si cozile mari si petitiile si rezolva problema nu cred ca are o problema nominala.
- Nu negociem aceste rezultate cu nimeni, daca in planul de redresare demonstreaza ca de fapt au luat masurile necesare este bine, daca nu se incadreaza nu au licenta, nu?
Intrebat despre relevanta rezultatelor in conditiile in care datele sunt vechi, Misu Negritoiu a mai declarat: „Tehnic nu se poate face audit pe date la zi. Toate auditurile se fac cu 6 luni in urma”.
- Prezentam mai jos reactia transmisa presei joi dimineata de Euroins:
„Referitor la rezultatele exercitiului BSR (Balance Sheet Review) ce a constat intr-o analiza aprofundata a pasivelor si activelor societatilor de asigurare la data de 30.06.2014, Euroins Romania doreste sa faca urmatoarele clarificari:
Suma mentionata in raportul final se refera la situatia existenta acum mai bine de un an, respectiv la data de 30 iunie 2014, iar intre timp, Euroins Romania a parcurs cateva etape strategice de dezvoltare, cum ar fi: majorarea capitalului social pana la sfarsitul anului 2014 si semnarea la inceputul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii si necesitatilor companiei atat de moment, cat si conform estimarilor. Efectul pozitiv combinat al acestor doua masuri se cifreaza la aproximativ 350 de milioane lei.
In plus, conducerea Euroins si-a exprimat intentia de a majora capitalul social cu inca 100 de milioane lei pana la sfarsitul anului 2015, existand disponibilitatea dublarii acestei sume in cazul in care se va constata un necesar de capital peste estimarile curente.
De asemenea, a fost implementata o strategie de segmentare a portofoliului mai adecvata profilului companiei, care sa conduca la o identificare mai profunda a factorilor de risc, introducandu-se in acelasi timp noi factori de risc bazati pe analize statistice, precum si identificarea unor clase de risc mult mai omogene, in vederea unei mai bune reflectari a riscurilor in procesul de tarifare.
La sfarsitul primului semestru al anului 2015, Euroins Romania a raportat o crestere a primelor brute subscrise pana la aproximativ 361 milioane lei, in timp ce daunele platite in aceeasi perioada s-au situat la nivelul de 259 de milioane lei.
Referitor la nivelul rezervelor tehnice, valoarea si acuratetea acestora a fost semnificativ imbunatatita fata de situatia prezentata in raportul privind exercitiul BSR, urmare a unor masuri determinante:
– Eforturi sustinute privind plata dosarelor de daune in ultimile 8 luni;
– Proceduri simplificate dar mai eficiente privind fluxul de solutionare si plata a dosarelor de dauna;
– analiza aprofundata si detaliata a dosarelor de dauna aflate in rezerva.
Ca urmare a aplicarii acestor strategii, valoarea medie a daunei a scazut, in timp ce numarul de reclamatii s-a redus de mai mult de 5 ori comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
Euroins mentioneaza ca a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiara o contestatie referitoare la concluziile exercitiului BSR.
Avand in vedere toate cele de mai sus, Euroins Romania se afla in pozitia in care poate sa afirme ca actiunile intreprinse in ultimile 18 luni de catre conducerea companiei au fost validate ca fiind corecte si adecvate si au condus la o situatie generala semnificativ imbunatita a companiei in prezent, fata de cea la data de 30.06.2014, asa cum s-a anuntat si in conferinta de presa sustinuta in 6 iulie 2015 de catre conducerea companiei”
- La solicitarea HotNews.ro, Euroins a detaliat motivele si continutul contestatiei transmise catre ASF:
„Euroins a transmis o opozitie fata de rezultatul BSR, avand in vedere faptul ca evenimentele ulterioare nu au fost luate in considerare de catre auditor, impotriva prevederilor standardelor locale si internationale de contabilitate si audit (de exemplu IAS 10 Evenimente ulterioare datei de raportare). Intr-adevar, exista unele mentiuni in cadrul raportului referitoare la masurile intreprinse de Euroins Romania dupa data de referinta, dar ele au un caracter vag in comparatie cu deficientele mentionate. In plus fata de aceasta, societatea a primit din partea ASF o adresa prin care este asigurata ca toate evenimentele ulterioare (inclusiv cele din perioada auditului) vor fi luate in considerare si vor fi reflectate corespunzator in rezultatul final.
Rezultatele oglindite de auditul pe datele existente la 30.06.2014 si facute publice in 15.07.2015 ar putea sa afecteze imaginea Euroins in perioada urmatoare si pot submina grav toate eforturile financiare si operationale depuse pana acum de actionarul majoritar si conducerea companiei”.
De notat faptul ca KPMG Advisory este in prezent administratorul special al Astra Asigurari.
- Pentru detalii privind rezultatele acestei evaluari, citeste si: ASF: Astra, Carpatica, Euroins si EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 milioane euro
- UPDATE (17 iulie 2015) In ciuda acuzatiilor Euroins, in raportul publicat de ASF se mentioneaza cateva dintre masurile luate de actionarii Euroins ulterioare datei de 30 iunie 2014, inclusiv o majorare de capital de 93 milioane lei inregistrata la Registrul Comertului pe 18 mai 2015. Raportul nu concluzioneaza ca masurile ar fi suficiente, ASF asteptand un plan de actiune din partea Euroins pana in 4 august 2015, pentru a restabili conformitatea companiei cu cerintele de solvabilitate pana la 15 octombrie 2015.
- Iata ce se mentioneaza in raport (pag 60 din 133)
„Pentru a elimina deficitul de capital si pentru a remedia alte deficiente identificate de catre auditorii externi, EUROINS si EXIM vor trebui sa prezinte ASF planuri de actiune care sa reflecte in detaliu masurile propuse (inclusiv o crestere de capital, daca este necesar) pentru a restabili conformitatea cu cerintele de solvabilitate pana la 15 octombrie 2015 (de ex. trei luni dupa publicarea rezultatelor BSR).
EUROINS si EXIM vor depune planurile de actiune pana pe 4 august 2015, astfel incat ASF sa le analizeze si sa faca toate recomandarile necesare pentru completarea sau modificarea acestora pana pe 19 august 2015.
Aceasta analiza va lua in considerare orice alte masuri suplimentare, inclusiv cresteri de capital, adoptate de catre respectivele societati dupa sfarsitul lunii iunie 2014, cu scopul de a elimina deficitul de capital si alte deficiente. De exemplu, in ceea ce priveste EUROINS, un capital social de 93 milioane RON subscris si varsat de catre actionari a fost inregistrat la Registrul Comertului pe 18 mai 2015.
EUROINS si EXIM trebuie sa transmita rapoarte lunare catre ASF, care sa includa progresele inregistrate in implementarea masurilor menite sa restabileasca conformitatea cu cerintele de solvabilitate. Rapoartele lunare vor include calculul solvabilitatii disponibile, nivelul minim de solvabilitate si fondul minim de siguranta, precum si raportarea privind activele admise sa acopere rezervele tehnice in conformitate cu cerintele prudentiale actuale.
In cazul in care rapoartele lunare arata un progres insuficient in sensul restabilirii cerintelor de solvabilitate, sau cele doua companii nu ar reusi sa indeplineasca cerintele de solvabilitate pana la data de 15 octombrie 2015, ASF va lua, pana la 15 noiembrie 2015, toate masurile necesare pentru a proteja interesele asiguratilor. Aceste masuri pot include: (i) masuri destinate reducerii profilului de risc al societatii de asigurare; (ii) masuri destinate limitarii sau prevenirii reducerii resurselor financiare; (iii) impunerea de cerinte suplimentare de raportare pentru a facilita o mai buna monitorizare, impreuna cu alte masuri; (iv) retragerea aprobarii persoanelor semnificative; (v) retragerea autorizatiei”