Sari direct la conținut

Mesajul unui social-democrat german pentru Cameron: Marea Britanie si Germania ar trebui sa-si uneasca fortele pentru a forta un Grexit

HotNews.ro
David Cameron si Angela Merkel, Foto: Agerpres
David Cameron si Angela Merkel, Foto: Agerpres

Wolfgang Nowak, social-democrat german si consilier pe probleme economice al fostului cancelar Gerhard Schroeder, sustine, intr-o scrisoare deschisa publicata, vineri, de Telegraph, nevoia de a forma o Europa mai unita si puternica prin fortarea Greciei in afara zonei euro. In mesajul adresat premierului britanic, Nowak critica jocurile santajiste ale guvernului Tsipras, care refuza reforma si vrea sa transforme Germania intr-un tap ispasitor al falimentului grecesc, potrivit Telegraph.

Prezentam mai jos integral continutul scrisorii deschise publicate de Wolfgang Nowak

“Acum cateva luni, ministrul demisonar al Greciei, Yanis Varoufakis, a facut o observatie destul de vicleana. El a spus, legat de criza greceasca, ca <>. Aceasta s-a dovedit sa fie chiar strategia adoptata de guvernul Tsipras in negocierile cu Troika.

Grecia a refuzat sa-si schimbe comportamentul si obiceiurile. La inceputul crizei, milionarii greci si-au mutat banii in bancile elvetiene si luxemburgheze, pentru a evita astfel sa plateasca taxe. Insa, imediat ce a devenit clar ca Grecia nu poate sa iasa din criza fara a adopta reforme, guvernul de la Atena a ales sa formeze o coalitie a statelor indatorate din UE, a celor care nu vor sa aleaga calea reformei, o coalitie impotriva Germaniei.

Acest plan a fost insa un esec. Asa ca Grecia a inceput sa aminteasca de datoriile neplatite ale Germaniei de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cand nici aceasta tactica nu a avut sorti de izbanda, Atena a inceput sa ameninte UE ca va deveni un stat clientelar al Rusiei sau Chinei. Grecia a incercat orice modalitate de negociere si santaj pentru a evita reformarea sistemului. In timpul negocierilor cu Troika, guvernul nu si-a depus pozitia de reforme, pe care ar fi dispus sa le ia, la timp. Chiar si hainele purtate de negociatorii lui Tsipras erau o provocare: noi in costume, iar ei in jachete de piele.

Ei au fost, cu alte cuvinte, foarte buni strategi. Si-au luat banii de la Banca Centrala Europeana, au obtinut suportul emotional al francezilor si al tuturor tarilor indatorate, care refuzau calea austeritatii. Referendumul a fost, de asemenea, o strategie foarte buna din partea guvernului Tsipras. Cine in UE ar putea sa se impotriveasca unui referendum democratic, unei consultari a poporului? As putea sa spun ca grecii nu au facut decat o singura greseala.

Greseala guvernului Tsipras a fost ca a sustinut votul “NU” la referendum. A fost o strategie care a esuat si a infuriat intreaga comunitate europeana. Asa ca Varoufakis a trebuit sa fie sacrificat si silit sa plece calare pe motor spre apus.

Ceea ce Grecia a reusit sa faca, in incercarea sa de a evita reformarea sistemului, este ca acum tarile indatorate din UE vor avea un tap ispasitor. Franta si Italia vor, de asemenea, sa arunce vina asupra cuiva pentru austeritate. Cine ar putea sa fie tapul ispasitor? Germania, desigur. Pusculita germana trebuie sa plateasca pentru refuzul lor de a adopta reformele necesare. Insa, desi germanii sunt furiosi pe greci, ei sunt, de asemenea, emotionati de imaginile celor care nu mai pot sa-si permita medicamente si hrana.

Care este raspunsul la aceasta problema? Oamenii spun ca daca Grecia paraseste zona euro, atunci asta va fi o lovitura grea pentru moneda unica. Dar adevarata cadere a euro va aparea daca Grecia castiga negocierile cu Troika si pastreaza moneda unica. Euro isi va pierde credibilitatea. Nimeni nu va mai crede ca euro este o moneda care se bazeaza pe reguli, in timp ce Grecia refuza sa le respecte si totusi castiga negocierile.

Europa are nevoie de simtul realitatii cultivat de Germania, Austria si Olanda. Este nevoie de ordine in UE. David Cameron a avut dreptate in legatura cu Juncker.

Este momentul sa realizam ca Grecia nu are nici structura si nici bunavointa pentru a face parte din zona euro. Actuala criza trebuie sa fie rezolvata cu o solutie pe termen lung, nu cu ezitarea de la un dezastru la altul. Rolul UE nu se rezuma la imprumutatul banilor de la Germania. Este nevoie ca UE sa se reformeze. Asa ca rog guvernul Marii Britanii sa-si asume rolul de lider in aceasta problema, nu sa se izoleze.

Germanii sunt de partea voastra. Sondajele de opinie din cel mai popular ziar german, Bild, arata ca scepticismul germanilor legat de salvarea Greciei este 80%. In Germania se creeaza un sentiment politic si academic legat de nevoia de a construi o noua Uniune Europeana. Temeliile acesteia vor fi puse prin fortarea Grexit-ului si sprijinirea Greciei in introducerea drahmei.

Adevarul este ca Europa trebuie sa fie puternica pentru a face fata Rusiei, crizei din Orientul Mijlociu si problemei imigratiei, pentru care nu exista inca o solutie viabila. Avem nevoie de o politica comuna pentru toate acestea. Nu putem sa fim o victima a santajului lui Varoufakis si a prieteniilor sai greci. Ei sunt foarte buni la asta, sa nu uitam ca cuvantul “strategie” este grec.

Problema lui Merkel este una dubla. Daca ofera bani Greciei, ea va pierde consimtamantul poporului german. Dar daca nu ofera Greciei fondurile cerute de guvernul lui Tsipras, atunci Franta, Jucker si toate statele UE vor spune ca austeritatea germana a ucis Grecia.

Realitatea este ca Merkel are o politica mult mai similara lui David Cameron decat crede publicul. Ea nu este naiv indragostita de UE. Merkel crede, mai degraba, ca asta este sansa ei de a crea o Europa puternica si stabila, o Europa care nu poate sa se nasca decat in urma reformei.

Este un moment de incercare. Caci daca oferim suport financiar Greciei, care refuza sa se reformeze, de ce nu ar cere bani si Franta si Italia? Negociem intr-un joc periculos . caruia trebuie sa-i punem capat acum. Sunt prea multe tari care nu se gandesc la nimic altceva decat la propriile buzunare goale.

Marea Britanie poate ajuta Germania. Este o oportunitate reala pentru Cameron. El ar putea sa devina o voce puternica pentru modelarea unei noi Europe. Cameron a castigat alegerile, iar acum poate sa demonstreze ca Marea Britanie nu conduce valurile din Europa, ci, mai degraba, le calmeaza. Intre Berlin si Londra exista o pozitie similara. Franta este mult prea slaba pentru a refuza Germania si Marea Britanie, asa ca ni se va alatura. Acesta e momentul Europei. Acesta e momentul Marii Britanii.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro