Angela Toncescu, fosta sefa a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a fost avizata de ASF ca presedinte al Consiliului de Administratie de la Carpatica Asigurari
Angela Toncescu, fosta sefa a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a fost avizata saptamana trecuta de catre conducerea ASF in pozitia de Presedinte al Consiliului de Administratie a Carpatica Asigurari, asigurator aflat in proces de redresare financiara, potrivit informatiilor furnizate catre HotNews.ro de catre oficialii ASF. Angela Toncescu, numita in functia de Presedinte CSA in 2006, de catre PNL, a condus autoritatea pana in a doua jumatate a anului 2011. Despre ea presa a relatat ca avea un salariu de 29.000 de euro pe luna. Datele de la Ministerul de Finante arata ca, in 2014, Carpatica Asigurari si-a accentuat pierderea neta la peste 45,5 milioane lei, fata de 30,2 milioane lei in 2013.
- „Consiliul ASF a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, numirea Angela Toncescu in pozitia de Presedinte al Consiliului de Administratie a societatii Carpartica”, se arata intr-un raspuns furnizat marti catre HotNews.ro de catre ASF.
Pana sa preia conducerea CSA, Angela Toncescu a fost presedinte al Consiliului de Administratie la Asirom, in perioada 1997-2004, dupa achizitia companiei de omul de afaceri Ioan Niculae. Dupa plecarea de la Asirom, Toncescu si-a continuat activitatea la RAI Asigurari (cand era detinuta de Daniel Tudor), unde a ocupat postul de director general.
- Angela Toncescu avea un frate actionar la o firma de asigurari pe cand era sefa CSA
In luna mai a anului 2010, HotNews.ro a informat ca Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), are un frate, Constantin Polexe, consilier judetean in Arges, care trei ani a ascuns faptul ca ar detine actiuni in cadrul firmei Gamma-Asig Broker de Asigurare, fapt pentru care a intrat in atentia ANI, potrivit Obiectiv Argesean. Desi legea de functionare a CSA nu mentioneaza nimic despre o incompatibilitate in care s-ar gasi presedintele institutiei daca una din rude ar fi actionara in piata asigurarilor, situatia creeaza cel putin un conflict moral. In ciuda insistentelor HotNews.ro, presedintele CSA, Angela Toncescu, nu a dorit sa faca atunci nici un comentariu in legatura cu aceste informatii.
- Pentru detalii citeste si: Angela Toncescu, sefa arbitrului pietei asigurarilor, are un frate actionar la o firma de asigurari
De asemenea, in septembrie 2011, Adevarul.ro scria ca „sefa Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu si-a acordat un salariu de 21,7 ori mai mare decat al presedintelui tarii, surclasandu-i si pe presedintii SUA si Comisiei Europene, cu un salariu de 29.000 de euro pe luna.
- Carpatica Asigurari, controlata de Ilie Carabulea, se afla in procedura de redresare financiara
Cat despre Carpatica Asigurari, amintim ca in data de 16 mai 2014, ASF a deschis procedura de redresare financiara pe baza de plan de redresare la aceasta firma de asigurari controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, in conditiile in care asiguratorul nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate.
In luna iunie 2014, Misu Negritoiu, presedintele ASF, a anuntat ca a respins un prim plan de redresare financiara prezentat de Consiliul de Administratie al Carpatica Asigurari.
„Capitalizarea este principala problema si discutam in continuare, a declarat in 12 iunie Misu Negritoiu, presedintele ASF.
Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat in data de 9 septembrie 2014 planul de redresare financiara pentru Carpatica Asigurari, care contine masuri menite sa conduca la restabilirea situatiei financiare si a solvabilitatii societatii pana la data de 31.12.2015.
- Carpatica Asigurari si-a accentuat pierderea neta la 45,5 milioane lei in 2014
Potrivit celor mai recente date ale ASF, carpatica Asigurari s-a situat anul trecut pe locul sapte in piata de asigurari cu venituri din prime brute subscrise in valoare totala de peste 553,6 milioane lei (cota totala de piata 6,85%).
Datele de la Ministerul de Finante arata ca, in 2014, Carpatica Asigurari si-a accentuat pierderea neta la peste 45,5 milioane lei, fata de 30,2 milioane lei in 2013.