Actionarii Euroins vor sa aduca inca 100 milioane de lei in acest an la capitalul companiei din Romania/Ce spun despre o posibila preluare a AXA Life si preturile RCA pe piata locala
Planuim ca in acest an sa avem o majorare de capital de inca 100 milioane de lei la Euroins Romania si daca se considera necesar, in functie de provocarile implementarii Solvency II, vom creste capitalul social cu 200 milioane lei, a declarat luni Assen Christov, presedinte Euroins Insurance Group, actionarul majoritar al Euroins Romania. Desi grupul este ocupat in prezent cu achizitia unui asigurator dintr-o alta tara, Assen Christov spune ca in Romania grupul este interesat de un portofoliu sau o companie non-auto.
- „Anul trecut am avut ceva probleme in piata, dar datorita majorarii de capital care s-a facut situatia financiara s-a imbunatatit mult. In prezent, numarul de petitii a scazut mult, detinem 20% din cota de piata si doar 16% din numarul total de petitii, iar acest lucru dovedeste ca asiguratorul din Romania nu are nevoie de o infuzie mare de capital. Cu toate acestea vom pune la dispozitie cel putin 100 milioane lei in acest an”, a declarat luni Assen Christov, presedinte Euroins Insurance Group, actionarul majoritar al Euroins Romania, in cadrul unei comferinte de presa pe marginea planurilor grupului pe piata din Romania.
Actionarul majoritar al Euroins Insurance Group este grupul bulgar Eurohold.
Potrivit ZF, „grupul bulgar Eurohold, care controleaza asiguratorul Euroins, a adus 93 mil. lei (21 mil. euro) la capitalul societatii, aceasta fiind cea mai mare majorare efectuata in luna mai 2015 de un actionar strain, potrivit datelor Registrului Comertului. Actionarii asiguratorului votasera la finalul anului trecut majorarea capitalului cu 100 mil. lei, iar Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat operatiunea la jumatatea lunii trecute. Euroins este puternic expusa pe segmentul asigurarilor auto obligatorii, aproximativ 90% din subscrieri, echivalentul a 455 mil. lei, venind de pe acest segment. In 2013 Euroins a avut interdictie timp de trei saptamani sa mai vanda astfel de polite din cauza problemelor cu procesul de plata a daunelor, iar supraveghetorul a solicitat actionarilor majorarea capitalului. Compania a raportat in 2014 o pierdere de 64 milioane lei”.
- Ce spun actionarii Euroins despre o posibila preluare a AXA Life?
„Pentru urmatoarele 12 luni sunt planificate achizitii de portofolii si companii in alte tari, iar pentru Romania ne intereseaza daca cineva ne ofera un portofoliu sau o companie care este non-auto. Stiti vreo companie care e non-moto si este de vanzare?”, a declarat luni, 6 iulie, Assen Christov, presedinte Euroins Insurance Group.
Intrebat de o posibila preluare a AXA Asigurari, acesta a declarat: „AXA este un cartof prea fierbinte. Toata lumea o vrea, dar nimeni nu reuseste sa o cumpere”.
Pe de alta parte, Assen Christov a admis ca a aflat de la ziaristii prezenti ca ASF a respins proiectul de achizitie a societatii Axa Life Insurance de catre SAI Certinvest pe motiv ca nu ar avea soliditatea financiara necesara.
- „Inainte de a fi interesati, cineva ar trebui sa ne ofere ceva. Daca cei de la AXA vin si ne spun daca vrem sa-i cumparam, atunci putem negocia. Dar nu stiu decizia lor. Poate dupa cele doua incercari, se decid sa dezvolte mai departe compania din Romania. In momentul de fata echipa noastra este foarte ocupata cu o alta achizitie care se va face in afara Romaniei”, a mai spus presedintele Euroins Insurance Group (EIG).
Mihnea Tobescu, seful Euroins Romania, a prezentat rezultatele asiguratorului pe piata locala.
- „In momentul de fata avem peste un milion de clienti, 46 de agentii, 500 de agenti si un capital social care depaseste 230 milioane lei. Capitalul social a crescut de 11 ori fata de capitalul social initial si a ajuns la un nivel de 80 de milioane de euro si actionarii sustin firma pentru alte cresteri de capital social in viitor. (..) Am avut o crestere de prima pe RCA in primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului anterior, insa am crescut si pe alte linii de produse precum asigurarile de accidente si asigurarile de garantii”, a spus Mihnea Tobescu.
Intrebat despre cresterea de prima RCA care a avut loc in prima jumatate a acestui an si preturile RCA pentru tineri, Tobescu a spus:
- „Modelul nostru de subscriere si de segmentare la RCA este foarte complex. Avem foarte multe segmentari – se tine cont de locatia proprietarului masinii, de varsta, de tipul masinii. In total sunt cateva zeci de mii de segmente de pret. In acest sens este greu sa va spun de la cat la cat a crescut un anumit pret. Facem periodic analize ale portofoliului si exista posibilitatea sa creasca si pe viitor”.
Assen Christov: Consideram ca si pretul RCA ar trebui sa creasca anul acesta cu cel putin 10-15%
In legatura cu acest aspect, Assen Christov a precizat ca a existat o scadere a preturilor RCA pentru tineri, dar ca este de asteptat ca in acest an preturile RCA sa creasca.
- „Asigurarile au o componenta sociala, dar reprezinta si o afacere. Preturile RCA au crescut si vor continua sa creasca si in viitor. In acelasi timp am scazut preturile RCA pentru tineri raportat la ce am anuntat la inceputul acestui an. Preturile pe care le avem la asigurarile pentru tineri sunt ajustate acum la preturile de pe piata. (..) Consideram ca si pretul RCA ar trebui sa creasca anul acesta cu cel putin 10-15%, in primul rand pentru ca rata inflatiei este undeva la 5% si in al doilea rand pentru ca preturile practicate inainte erau putin sub ce este normal”, a spus Christov.
In acelasi timp, acesta a subliniat ca piata nu depinde numai de preturi.
- „Speram ca pe viitor alte masuri sa fie aplicate. Spre exemplu, am fi bucurosi daca ASF si Parlamentul ar aplica si in Romania un sistem care sa reglementeze modul in care se fac despagubirile pentru vatamarile corporale, pentru ca, uneori, avocatii in Romania cer niste sume care depasesc sumele cerute oriunde altundeva in lume si trebuie sa punem in ordine aceste lucruri”, a spus oficialul EIG.
In privinta rezultatelor financiare inregistrate in prima jumatate din acest an, Euroins Romania a anuntat luni ca veniturile din prime brute subscrise au crescut de la 225,3 milioane de lei (50,2 milioane de euro) in primul semestru din 2014, la 361,4 milioane de lei (81,28 milioane de euro) in primul semestru din acest an.
Asiguratorul a anuntat ca a platit in prima jumatate a anului despagubiri in valoare de 265 de milioane de lei, in crestere cu 59% fata de cele 166,8 milioane de lei achitate in primul semestru din 2014.
Potrivit datelor prezentate luni de companie, in mai 2015, Euroins Romania era subiectul a aproximativ 16% din numarul total de petitii raportat la toti asiguratorii din segmentul RCA. Astfel Euroins Romania a reusit in prima jumatate a anului 2015 sa scada numarul de petitii cu 51%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea numarul petitiilor justificate, din total numar de petitii, a scazut de la 95% in primul semestru din 2014, la 49% in primul semestru din 2015.