Acuzarea lui Trump: Ce știm despre cei șase conspiratori de la Casa Albă / Rudy Giuliani, primul pe listă
Fostul președinte american Donald Trump a fost inculpat marţi pentru încercările sale de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, cea mai gravă acuzaţie care i-a fost adusă fostului preşedinte care a fost deja urmărit penal de două ori.
Actul de acuzare împotriva lui Donald Trump menționează „șase conspiratori”, în principal avocați, implicați în mașinațiunile sale pentru a răsturna rezultatul alegerilor americane din 2020 și a se menține la putere, potrivit unei analize AFP.
Conform tradiției judiciare americane, numele lor nu sunt dezvăluite până când nu sunt urmăriți penal, dar detaliile acțiunilor lor au permis presei și analiștilor americani să identifice cu certitudine cinci dintre ei.
Rudy Giuliani, primul pe listă
De departe cel mai cunoscut este „conspiratorul numărul 1”, Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului și avocatul personal al fostului președinte, care și-a condus public campania de contestare a rezultatelor în șapte state decisive.
Actul de acuzare îl descrie ca fiind „un avocat dispus să propage în mod deliberat afirmații false și să folosească strategii care nu au fost intenționate de avocat pentru campania de realegere a inculpatului din 2020”.
Președintelui Camerei Reprezentanților din Arizona (sud-vest), Rusty Bowers, care i-a cerut dovezi ale fraudei invocate de tabăra Trump, Giuliani, citat de procurori, i-a răspuns cu aplombul său legendar: „Nu avem dovezi, dar avem multe teorii”.
Rudy Giuliani (Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia)
„Afirmații prea absurde ca să fie crezute de cineva”
Singura femeie identificată printre cei șase conspiratori, „numărul 3”, avocata conservatoare Sidney Powell, a susținut teorii calificate în privat drept „nebunești” de Donald Trump însuși, care i-a transmis totuși „dezinformarea”.
Acest fost procuror federal a fost acuzat de conspirație pentru că a legat sistemele electronice legate de Venezuela și Cuba și a intentat un proces nereușit împotriva guvernatorului Georgiei (Sud) pentru „fraudă electorală masivă”.
Echipa de apărare a avocatei Sidney Powell a argumentat în instanță în 2021 că ideile acesteia sunt prea absurde pentru a fi luate în serios, relatează Insider.
Argumentația a fost făcută într-o moțiune depusă pentru respingerea acțiunii în instanță demarate de compania Dominion Voting Systems pe care Powell a acuzat-o că a fraudat voturi la alegerile din data de 3 noiembrie a anului trecut ca parte a unei conspirații comuniste internaționale menită să asigure victoria democratului Joe Biden.
„Plan corupt”
Potrivit actului de acuzare, „conspiratorul numărul 2”, specialistul constituțional John Eastman, este cunoscut mai ales pentru eforturile sale de a-l determina pe vicepreședintele Mike Pence să iasă din rolul său pur ceremonial de a certifica alegerea lui Joe Biden la 6 ianuarie 2021, intervenind în proclamarea câștigătorului.
Cu o lună înainte de această dată crucială, Trump și Eastman i-au cerut președintei Comitetului național republican să formeze grupuri de electori în favoarea președintelui în exercițiu în statele contestate, lăsând-o să creadă că aceasta era o simplă măsură de precauție în cazul în care apelurile lor legale ar fi avut succes, potrivit procurorilor.
Donald Trump in instanta (Foto: Seth Wenig / UPI / Profimedia)
Ei puneau astfel în practică un plan elaborat pe baza unei serii de „note redactate de conspiratorul numărul 5”, avocatul Kenneth Chesebro, care ajuta campania lui Trump în cadrul unei proceduri de renumărare a voturilor în Wisconsin (nord).
Cum celelalte încercări de a schimba rezultatele au eșuat una după alta începând din decembrie 2020, „aceste note au evoluat treptat de la o strategie juridică de prezervare a drepturilor acuzatului la un plan corupt” de înlocuire a alegătorilor democrați cu republicani.
Revoltă la Justiție
Susținând împotriva tuturor dovezilor că ar fi fost victima unei fraude, Donald Trump, potrivit New York Times și Washington Post, a conspirat la începutul lunii ianuarie cu Clark pentru a încerca să-l destituie pe ministrul interimar Jeffrey Rosen, care a refuzat să-l urmeze în cruciada lui.
Ideea a fost ca Jeffrey Clark să-l înlocuiască și să intervină în numele ministerului pentru a refuza certificarea victoriei democratului Joe Biden în statul cheie al Georgiei.
A fost nevoit să renunțe la numirea lui pentru a evita o revoltă în cadrul ministerului.
La cererea lui Trump, Clark „a încercat să deschidă anchete privind fraude electorale false și să influențeze adunările de stat prin afirmații de fraudă electorală despre care știa că sunt false”.
Doar cel de-al șaselea conspirator, descris ca fiind un consultant politic care a participat la constituirea unor grupuri frauduloase de alegători, rămâne neidentificat.
„Oricine se pune deasupra Constituţiei nu ar trebui să fie niciodată preşedintele Statelor Unite”
Susţinătorii furioşi ai lui Trump au lansat o revoltă violentă pe 6 ianuarie, forţând o întârziere de câteva ore a certificării. Dar Pence şi liderii Congresului au mers în cele din urmă mai departe cu declararea lui Biden câştigător.
Pence, candidat la nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a transmis marţi într-o declaraţie că rechizitoriul împotriva lui Trump „serveşte ca un memento important: oricine se pune deasupra Constituţiei nu ar trebui să fie niciodată preşedinte al Statelor Unite”.
„Fostul preşedinte are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, dar cu acest rechizitoriu candidatura sa înseamnă mai multe discuţii despre 6 ianuarie şi mai multe distrageri”, a spus el.
Pe același subiect: