VIDEO 40 de ani de la primul episod Star Wars si povestea din spatele capodoperei cinematografice
La mijlocul anilor 1970, când George Lucas căuta sponsorizarea companiilor de televiziune pentru producția Star Wars, alt tip de seriale erau preferate de public: Taxi Driver, Network și Serpico, Hollywood fiind interesat, mai degrabă, de drame, decât de o epopee spațială.
În felul în care George Lucas și-l imaginase, la vremea respectivă, Star Wars părea a fi imposibil de realizat. Tehnologia nu era destul de avansată pentru a reda complexitatea tehnică a scenariului. În cele din urmă, totuși, Lucas a primit 25,000 de dolari de la 20 Century Fox pentru a-și termina scenariul. Apoi, după ce a primit o nominalizare la premiile Oscar pentru titlul cel mai bun film cu „American Grafitti”, a dat undă verde filmării primul episod Star Wars: Adventures of Luke Starkiller. Cu toate acestea, studiourile de filmare nu dețineau un departament pentru efecte speciale, așa încât George Lucas a fost nevoit să improvizeze, dezvoltând noi tehnici de creație care au dat nastere unei noi generație de efecte speciale, schimbând viitorul industriei cinematografice.
Compania de efecte speciale creată de George Lucas, Industrial Light and Magic (ILM), a fost inaugurată în 1975, într-un depozit din spatele aeroportului Van Nuys, California, echipa de creație fiind constituită din tehnicieni, ingineri și artiști, proaspeți absolveți de facultate, cu o imaginație bogată și degete agile. Cu ajutorul acestora au fost construite caracterele Star Wars, navele spațiale, camerele și circuitele acestora, ce au făcut posibilă apariția unei noi categorii de super-eroi în producțiile science-fiction.
„Bugetul pentru întreaga producție era de 9,999,999 de dolari, cel pentru efectele vizuale era de 2,000,000 de dolari, iar camera de filmat a costat în jur de 400,000 de dolari”, își amintește Lucas, așa încât au fost nevoiți să își costruiască propriile camere de filmat, folosind tot felul de improvizații tehnologice. „Am folosit aparatură tehnologică construită de la zero”, afirmă J.C. Dykstra, artist ILM în materie de efecte speciale.
Este remarcabil faptul că Industrial Light and Magic, ce împlinește anul acesta 40 de ani, a jucat un rol important în producerea de efecte speciale pentru 317 producții cinematografice. Ce este și mai interesat, este faptul că IML a generat alte companii și agenții de creație, precum Pixar, care s-a desprins din echipa inițială a ILM și Photoshop, care a fost inventat de către un angajat, programator în cadrul IML.
Condusă de un spirit fascinant de al inovațiilor și înclinațiilor creative, Industrial Light and Magic a dat naștere unei noi tendințe în producția de efecte speciale, deținând monopolul industriei cinematografice la vremea respectivă și reprezentând un punct de plecare pentru generațiile următoare.