Sari direct la conținut

FOTOGALERIE VIDEO Telescopul Hubble implineste astazi 25 de ani. Imagini care au schimbat modul in care vedem Universul

HotNews.ro
Eagle Nebula 1995, Hubble, Foto: NASA
Eagle Nebula 1995, Hubble, Foto: NASA

Hubble, primul telescop spaţial construit de oameni, care a bulversat percepţia asupra Universului, dezvăluind imagini uluitoare ale unor galaxii îndepărtate, împlineşte astazi 25 de ani de funcţionare în spaţiu.

„Hubble a schimbat felul în care omenirea priveşte Universul şi felul în care priveşte locul ei în Univers”, a explicat Jennifer Wiseman, profesor de astronomie şi cercetătoare la Centrul Goddard administrat de NASA în Greenbelt, un oraş din statul american Maryland, potrivit 20minutes.fr, citat de Mediafax.

25 de ani de Hubble

Lansat pe 24 aprilie 1990, de naveta spaţială Discovery, telescopul Hubble a fost plasat pe o orbită aflată la 570 de kilometri deasupra Terrei.

Rezultat al colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), celebrul telescop a cunoscut însă şi câteva probleme de funcţionare la începutul „carierei” sale.

Una dintre fotografiile cele mai emblematice realizate de Hubble este o imagine cu alură biblică, ce prezintă coloane uriaşe de gaz şi praf interstelar, aflate la 6.500 de ani-lumină de Terra, în roiul galactic Messier 16 din constelaţia Şarpelului, cunoscută sub denumirea „Stâlpii Creaţiei”.

[View the story „HUBBLE 25 DE ANI” on Storify]

Acest telescop cu o greutate de 11 tone, care poartă numele unui pionier al astronomiei, Edin Powell Hubble (1889-1953), a dezvăluit de asemenea existenţa unor găuri negre în centrul galaxiilor, fapt bănuit de oamenii de ştiinţă, dar niciodată verificat până atunci.

Hubble a realizat peste 1 milion de fotografii cu corpuri cereşti, inclusiv ale unora aflate la limitele Universului, permiţând astronomilor să calculeze cu o precizie mai mare vârsta Universului, estimată la 13,8 miliarde de ani.

Graţie tuturor acestor observaţii, astrofizicienii au putut să confirme, în 1988, că expansiunea Universului se accelerează, o descoperire care le-a adus premiul Nobel pentru fizică pe anul 2011 cercetătorilor americani Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess.

Această accelerare rezultă dintr-o forţă misterioasă, ipotetică, denumită „energie întunecată”, care ar reprezenta aproape 70% din Univers şi ar echilibra forţa de gravitaţie.

Intreaga colectie de imagini o puteti vedea aici

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro