Raportul CE confirma: Oponentii TTIP au inundat, cu raspunsuri-sablon negative, consultarea publica privind protectia investitorilor. Romania – prezenta redusa in dialogul pe ISDS
Oponentii Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) au inundat consultarea publica privind mecanismul de protectie a investitorilor ISDS cu raspunsuri negative -sablon, trimise la Comisia Europeana de pe platforme colective cu formule predefinite, indica analiza cantitativa si calitativa prezentata marti, la Bruxelles, de CE, privind rezultatul consultarii publice. „Consultarea arata in mod clar ca exista un nivel foarte ridicat de scepticism cu privire la instrumentul ISDS”, a spus comisarul european Cecilia Malmstrom. Romania a avut o prezenta destul de redusa in consultarea publica europeana. Acordul transatlantic SUA-UE este negociat, inca din vara lui 2013, de ehipele de negociere ale Comisiei Europene si guvernului american.
„Marea majoritate a raspunsurilor, 145.686 (adica 97 %), au fost transmise prin intermediul diverselor platforme online ale unor grupuri de interese, care contineau raspunsuri negative prestabilite”, a informat Comisia Europeana.
Raspunsurile depuse colectiv reflecta o respingere ca pe o problema de principiu a mecanismului ISDS (solutionarea litigiilor state-companii la curti de arbitraj in locul instantelor nationale), releva Raportul Comisiei Europene privind consultarea publica pe ISDS, publicat marti.
Ce au mai transmis respondentii colectivi, conform raportului CE:
- Cele mai multe dintre raspunsurile depuse colectiv reflecta si opozitia fata de TTIP in general.
- ISDS este perceput de majoritatea respondetilor ca fiind nedemocratic sau ca amenintand finantele publice.
- Un numar semnificativ de respondenti au declarat ca, in opinia lor, nu este nevoie de ISDS intre UE si SUA, sau in general in orice acord comercial.
- Un numar semnificativ de respondenti sunt ingrijorati de implicatiile TTIP si ISDS pentru democratie si valorile democratice.
- Unii dintre respondneti sunt ingrijorati de problemele de suvernatitate si de faptul ca UE este fortata sa sucombe in fata standardelor si atitudinilor americane.
- Cele mai multe raspunsuri contin referiri la volumul mare de compensatii pe care companiile le pot obtine in litigiile pe investitii, sau la posibilul efect de racire pe care un astfel de volum de compensatii il poate avea asupra dreptului statelor UE de a reglementa. De exemplu – efectul intarzierii sau chiar al blocarii noii legislatii de a fi emise.
- Un numar mare de respondenti solicita prevederi in TTIP care sa priveasca in special drepturile omului si dezvoltarea durabila.
- Unii cer in mod aparte protectie pentru principiile precautiei, actiunilor preventive si pentru principiul „poluatorul plateste”.
- Altii solicita sa nu se scada standardele de protectie a mediului si a consumatorului.
- O treime dintre respondenti s-au plans de transparenta insuficienta in negocierile TTIP, in general, si in mod special privind regelementarile de protectie a mediului si a consumatorului.
- Aproape jumatate dintre raspunsuri contin variate afirmatii negative si fata de acordul UE-Canada (CETA) sau solicita scoaterea prevederilor ISDS din acest acord (pentru care s-au finalizat deja negocierile, anul trecut).
- Aproape o treime dintre respondenti cer Comisiei Europene sa elimine protectia investitorilor (ISDS) nu numai din TTIP, dar si din toate celelalte acorduri comerciale ale UE.
Asa-numitele raspunsuri colective se grupeaza in cateva categorii care urmaresc aceslasi sablon. De exemplu, circa 70.000 de raspunsuri contin 7 loturi diferite, depuse prin intermediul a 8 ONG-uri. Fiecare lot contine raspinsuri identice sau foarte similiare la toate cele 13 intrenarii ale consultarii publice pe ISDS, arata Raportul Comisiei Europene.
In jur de 50.000 de raspunsuri colective, depuse prin intrmediul unui singur ONG, contin un anumit pattern. Inrebarile de la 1 la 12 au primit raspunsuri dupa cum urmeaza: „nu comentez – nu cred ca ISDS ar trebui sa faca parte din TTIP”, se mai arata in raport.
documente
Raportul CE privind consultarea ISDS
(13 Ian 2015) PDF, 543KB
Raportul prezentat marti de Comisia Europeana confirma informatiile publicate din surse confidentiale, in noiembrie 2014, de agentia internationala de stiri Reuters. Un grup mic de organizatii non-guvernamentale care se opun Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) a inundat Comisia Europeana cu puncte de vedere identice sau foarte asemanatoare, in consultarea publica deschisa de executivul comunitar asupra mecanismului de protectie a investitorilor ISDS, relata Reuters, anul trecut.
- Raspunsurile individuale – mai aplicate
Pe langa acest val de raspunsuri negative fata de ISDS si TTIP in general, transmise in mod colectiv mai ales de pe platforme-sablon, Comisia a primit si raspunsuri individuale.
Acestea au venit din partea a peste 3 000 de persoane si a aproximativ 450 de organizatii reprezentand un spectru larg al societatii civile din UE, inclusiv ONG-uri, asociatii de intreprinderi, sindicate, grupuri de consumatori, firme de avocatura si universitati.
„In general, aceste raspunsuri trateaza mai amanuntit abordarea propusa”, apreciaza Comisia Europeana.
In general, aceasta categorie de respondenti a subliniat importanta investitiilor straine pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, insa a cerut mai multa transparenta in derularea viitoarelor proceduri ISDS.
De asemenea, unii dintre acesti responenti au propus elaborarea unui cod de etica pentru arbitrii de la curtile de arbitraj care vor judeca eventualele cazuri ISDS in baza TTIP.
Alti respondenti au solicitat un mecanism de rezolutie care sa fie mai potrivit pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM).
- Comisarul pentru Comert: Consultarea arata scepticism fata de ISDS
Comisarul european pentru comert, suedeza liberala Cecilia Malmstrom, apreciaza ca, asa cum se prezinta, consultarea publica indica un scepticism ridicat fata de clauza ISDS, de protectie a investitorilor, in viitorul TTIP.
„Consultarea arata in mod clar ca exista un nivel foarte ridicat de scepticism cu privire la instrumentul ISDS„, a spus comisarul.
Ea a precizat ca va lasa o discutie cuprinzatoare privind oportunitatea ISDS in viitorul TTIP, cu statele membre si cu Parlamentul European, in perioada urmatoare.
„Trebuie sa purtam o discutie deschisa si sincera despre protectia investitiilor si despre ISDS in cadrul TTIP cu guvernele din UE, cu Parlamentul European si cu societatea civila, inainte de a lansa orice fel de recomandari de politica in acest domeniu. Va fi primul lucru pe care il vom face imediat dupa publicarea raportului.De asemenea, observ ca au existat, in cadrul consultarii, si propuneri constructive, referitoare la sectoarele care pot fi reformate. Le vom analiza indeaproape in cursul dialogului. In plus, este necesar sa reflectam asupra modului de abordare a faptului ca tarile din UE au deja 1 400 de acorduri bilaterale de acest gen, unele dintre ele datand din anii ’50”, a adaugat comisarul Malmstrom.
In primul trimestru al anului 2015, Comisia va organiza o serie de reuniuni de consultare cu guvernele UE, cu Parlamentul European si cu diferite parti interesate, inclusiv cu ONG-uri, intreprinderi, sindicate, organizatii de protectie a consumatorilor si a mediului, pentru a discuta despre protectia investitiilor si ISDS in cadrul TTIP, pe baza raportului de astazi.
Ca un prim pas, la data de 22 ianuarie, rezultatele consultarilor vor fi prezentate Comisiei INTA a Parlamentului European.
In urma acestor consultari desfasurate in primul trimestru, Comisia va elabora propuneri specifice pentru negocierile privind TTIP.
Consultarea publica privind clauza ISDS a fost declansata de fostul comisar european pe Comert Karel De Gucht, in perioada 27 martie – 13 iulie 2014. Din martie 2014, europenii au refuzat sa mai discute cu americanii despre clauza ISDS in rundele de negociere pentru TTIP de pana acum.
- Romania – prezenta redusa in consultarea publica pe ISDS
documente
(13 Ian 2015) PDF, 179KB
De remarcat ca pe lista entitatilor romanesti care au transmis propuneri in procesul de consultare piblica al Comisiei Europene pe ISDS se regasescte si un respondent din Romania (cel putin) – Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), insa in general prezenta romaneasca in aceasta consultare este foarte redusa.
Cele mai multe raspunsuri – fie colective, fie individuale – au venit din Marea Britanie (34,8%), subiectul preferat fiind legat de teama ca sistemul public de sanatate britanic sa fie privatizat fortat din cauza TTIP si ISDS. Zona aceasta de raspunsuri se regaseste in randul respondentilor care au transmis reactiile prin platforme colective, sablon.
In clasament, urmeaza Austria – 22,6%, Germania – 21,8%, Franta – 6,5%, Belgia – 6,3%, Olanda – 3,3% , Spania – 1,7%. Toate celelalte 21 de state membre, printre care si Romania, insumeaza 3% dintre raspunsuri.