VIDEO Un cercetator britanic propune o noua teorie: In timpul Big Bang-ului s-a format un univers paralel in care timpul curge invers
O noua teorie radicala dezvoltata de un cercetator britanic sugereaza ca in timpul Bing Bang-ului, atunci cand s-a format universul nostru, a luat nastere si un alt univers in care timpul curge in sens invers, relateaza The Telegraph.
Un studiu publicat recent in publicatia de specialitate Physical Review Letters ar putea revolutiona domeniul cercetarii originii universului si viitorului sau.
O echipa internationala de cercetatori renumiti, condusa de cercetatorul dr. Julian Barbour din Oxfordshire, a publicat o lucrare intitulata „Identificarea unei sageti a timpului” in care pus sub semnul intrebarii ipoteza asa numitei „sageti a timpului”.
„Sageata timpului” este o teorie care sustine ca timpul este simetric si, prin urmare, merge intr-o singura directie – inainte. Potrivit noii teorii, nu exista niciun motiv stiintific pentru care nu ar fi putut fi creat si un univers „oglinda” in care timpul se misca diferit de felul in care se misca in universul nostru.
Pe de alta parte, se considera ca, daca ar exista intr-adevar un univers paralel in care timpul s-ar misca inapoi, orice fiinta din acest univers ar considera ca timpul din universul nostru se misca, de fapt, inapoi.
Sageata timpului este cunoscuta si sub numele de „unidirectionalitatea” timpului si a fost inaintata in anii ’20 de cercetatorul britanic Arthur Eddington.
Dr. Barbour a declarat pentru MailOnline ca universul „oglinda” reprezinta o posibilitatea pentru ca toate regulile fizicii se aplica indiferent in care directie se misca timpul, prin urmare nu exista niciun impediment stiintific in calea unui astfel de univers paralel.
„Timpul este un mister. Practic, toate legile fizicii cunoscute arata exact la fel, indiferent de directia in care se scurge timpul, iar in lumea in care traim, totul se misca intr-o directie”, explica cercetatorul britanic.
„Daca te uiti la un model simplu cu un roi de albine in Big Bang-ului, care se imparte in ambele directii, atunci ai putea spune ca exista doua sageti ale timpului, aratand in directii opuse plecand de la roi. O sageata ar indica inainte si una inapoi”, sustine dr. Barbour.
Cu toate acestea, cercetatorul britanic recunoaste ca localizarea „celuilalt” univers in termeni practici este o chestiune complet diferinta.
„Rezultatele noastre sunt o dovada de principiu”, arata dr. Barbour.