China a lansat o noua sonda lunara, care ar urma sa revina pe Terra
China a anuntat vineri ca a lansat noua ei sonda spatiala, care urmeaza mai intai sa fie plasata pe orbita Lunii si apoi sa revina pe Terra, transmite AFP.
„Prima etapa a acestei calatorii spatiale (…) a fost indeplinita cu succes”, a informat intr-un comunicat de presa Administratia de stat pentru programe stiintifice din cadrul Ministerul Apararii Nationale din China.
Sonda, care nu a primit inca un nume, a fost lansata vineri in jurul orei locale 2:00 (joi, 18:00 GMT), de la baza spatiala Xichang din provincia Sichuan.
In cel mai indepartat punct al calatoriei sale, sonda se va afla la o distanta de circa 413.000 de kilometri de Terra.
Este pentru prima data cand oamenii de stiinta chinezi incerca sa readuca pe Terra un modul orbital, care va trebui sa reziste la temperaturile foarte inalte generate de frecarea cu aerul, la reintrarea sondei in atmosfera terestra.
Sonda ar urma sa reintre in atmosfera cu o viteza de 11,2 kilometri pe secunda, inainte de a incetini si de a ateriza in regiunea chineza Mongolia inferioara, a precizat agentia de presa oficiala China Noua.
Prin misiunea sa, aceasta sonda va permite testarea unor tehnologii care vor fi ulterior folosite in misiunea Chang’e-5 (numele zeitei Lunii in mitologia chineza). Aceasta misiune, programata pentru 2017, vizeaza colectarea unor esantioane de sol lunar.
La o jumatate de secol dupa reusitele obtinute de Statele Unite ale Americii prin programul spatial Apollo, China si-a indreptat eforturile spre Luna visand sa devina prima tara din Asia care sa trimita un astronaut pe satelitul natural al Terrei, probabil in jurul anului 2025.
In decembrie 2013, China a reusit sa plaseze pe Luna sonda Chang’e-3, din care a coborat pe suprafata lunara vehiculul teleghidat „Iepurele de jad”, misiune calificata de autoritatile chineze drept un „un adevarat succes”.
In realitate, robotul lunar s-a confruntat la scurt timp dupa aselenizare cu probleme mecanice, care l-a facut sa intre in perioade lungi de „coma”.
China aloca miliarde de dolari programelor ce vizeaza „cucerirea” spatiului, percepute ca un veritabil simbol al noii puteri politice a tarii, sub egida Partidului Comunist aflat la putere.