Imbatranirea prematura, fenomen cosmic: O planeta ar putea determina steaua pe care o orbiteaza sa se comporte mai in varsta decat este
O planeta ar putea determina steaua pe care o orbiteaza sa aiba un comportament specific unei stele mai in varsta, arata noi date obtinute cu ajutorul Observatorului in Raze X Chandra al NASA. Descoperirea arata cum o planeta masiva poate afecta comprtamentul stelei parinte.
Steaua WASP-18 si planeta sa WASP-18b, sunt localizate la circa 330 ani lumina distanta de Terra. WASP-18b are o masa de circa 10 ori mai mare decat cea a planetei Jupiter si orbiteaza in jurul stelei sale in mai putin de 23 de ore, fapt ce pozitioneaza WASP-18b in categoria „Jupiter fierbinte” de exoplanete (planete aflate in afara sistemului solar).
WASP-18b este primul exemplu cunoscut de planeta care si-a determinat steaua – ce in cazuld e fata, are o masa apropiata de cea a Soarelui – sa afiseze trasturi specifice unei stele mai batrane.
„WASP-18b este o exoplaneta extrema. Este una dintre cele mai masive planete Jupiter fierbinti si una dintre cele mai apropiate de steaua gazda, iar aceste caracteritici au provocat un comportament neasteptat. Aceasta planeta isi determina steaua sa se poarte mai in vatsta decat este”, arata Ignazio Pillitteri de la Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF)-Osservatorio Astronomico di Palermo din Italia, coordonator al studiului.
Pe baza modelelor teoretice si a altor date, echipa lui Pillitteri a stabilit ca WASP-18 are o varsta cuprinsa intre 500 milioane si 2 miliarde de ani. Desi poate parea mult, este considerata tanara, potrivit standardelor astronomice. prin comparatie, Soarele nostru are circa 5 miliarde de ani si se crede ca se afla cam la jumatatea vietii sale.
Stelele tinere tind sa fie mai active, avand campuri magnetice mai puternice, eruptii mai puternice si emisii de raze X mai intense decat cele atelelor mai in varsta. Activitatea magnetica, eruptiile si emisiile de raze X sunt conectate cu rotatie stelei, care, in general, incetineste odata cu inaintarea in varsta.
Cu toate acestea, cand astronomii s-au uitat mai indeaproape la WASP-18, cu ajutorul Observatorului Chandra, nu au detectat raze X. Folosind relatia stabilita intre activitatea magnetica si emisiile de raze X ale unei stele, precum si varsta sa reala, cercetatorii au determinat ca WASP-18 este de circa 100 de ori mai putin activa decat ar trebui sa fie.
„Credem ca planeta imbatraneste steaua creand haos in maruntaiele sale”, arata co-autorul studiului Scott Wolk de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, Massachusetts.
Cercetatorii au teroretizat ca fortele mareice create de atractia gravitationala a planetei masive – similare cu cele pe care Luna le are asupra valurilor de pe Terra, insa la o scara mult mai mare – ar fi putut sa perturbe campul magnetic al stelei.
„Gravitatia planetei ar putea detrmina miscari in gazul din interiorul stelei care slabesc convectia (din astru – n.red.). Acest lucru are un efect de domino care prooaca slabirea campului magnetic si imbatranirea prematura a stelei”, explica co-autorul Salvatore Sciortino, de asemenea de la INAF-Osservatorio Astronomico di Palermo in Italy.
WASP-18 este mai sensibila la acest efect pentru ca zona sa de convectie este mai ingusta decat in cazul majoritatii stelelor. Acest lucur face ca ea sa fie vulnerabila la impactul fortelor mareice.
Efectul fortelor mareice de pe planeta ar putea explica, de asemenea, cantitatea ridicata de litiu identificata de studiile optice anterioare asupra WASP-18. Litiul se gaseste, in general, din abundenta in stelele tinere, insa de-a lungul timpului convectiile poarta litiul in regiunile interioare ale stelei, cu gaz fierbinte , unde este distrus in reactii nucleare. Daca nivelul convectiei este mai scazut, litiul nu circula la fel de mult in interiorul stelei, permitand supravietuirea substantei.