Inca o tentativa de modificare a legii Agentiei Nationale de Integritate. Cine si de ce ce a initiat-o ignorand o decizie a Curtii Constitutionale
Profesoara grevista Cristiana Anghel (PC), intens mediatizata de Antena 3 in timpul protestelor din 2012, a depus la Senat, la sfarsitul lunii iunie, un proiect de lege de modificare a legii ANI astfel incat persoanele condamnate definitiv sa fie sanctionate cu interdictia de a mai ocupa timp de trei ani aceeasi functie care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese, nu orice tip de functie publica. In expunerea de motive, senatoarea Anghel sustine ca legea nu este clara, in sensul ca nu e limpede daca interdictia se refera doar la functia care a generat interdictia sau la toate functiile eligibile sau numite.
- Curtea Constitutionala a transat insa aceasta problema in 2013, in cazul parlamentarului Mora Akos Daniel, dupa ce Senatul a refuzat sa puna in aplicare sentinta ANI si sa-i revoce mandatul.
Comisia Juridica din Senat si-a motivat refuzul cu argumentul că starea de incompatibilitate stabilită de Agenţia Naţională de Integritate a domnului Mora Akos Daniel atrage interdicţia de a mai ocupa, pe o perioadă de 3 ani, funcţia eligibilă care a generat starea de incompatibilitate, respectiv cea de consilier judeţean, iar nu cea de senator. Comisia a interpretat astfel ad literam reglementarea in vigoare care prevede ca persoana codamnata nu mai poate ocupa „aceeasi functie”.
Or, Curtea Constitutionala a transat aceasta problema in 2013: „...putem concluziona că atribuirea pentru sintagma «aceeaşi funcţie» a înţelesului de «funcţia care a generat starea de incompatibilitate» este profund greşită, aceasta fiind, practic, de natură să lipsească de eficacitate norma juridică respectivă. Căci, a permite o astfel de interpretare în care unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate să i se aplice rigorile legale, doar în condiţiile în care aceasta ocupă şi la momentul rămânerii definitive a constatării A.N.I. aceeaşi funcţie cu cea care a generat starea de incompatibilitate, ar pune, practic, la îndemâna celor vizaţi de Legea nr. 176/2010, un procedeu extrem de simplu de ocolire a legii şi mai ales de sustragere de la aplicabilitatea sancţiunilor instituite de aceasta, în sensul că, prin realizarea unei rotiri periodice a funcţiilor elective în intervalul de timp necesar parcurgerii întregii proceduri prevăzute de lege pentru constatarea stării de incompatibilitate (şi care de cele mai multe ori este destul de îndelungat, incluzând şi etapa procedurilor desfăşurate în faţa instanţelor de judecată), subiecţii de drept vizaţi de regimul juridic al incompatibilităţilor pot obţine, cu destul de multă uşurinţă, o eludare a cadrului legal referitor la acest regim”.
In expunerea de motive, Cristiana Anghel isi sustine proiectul de lege invocand opinia concurenta a judecatorului Valer Dorneanu de la Curtea Constitutionala, „care reflecta si punctul de vedere al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari din Senat”. Astfel, senatoarea PC propune modificarea lege intr-un singur punct, adaugand dupa sintagma „aceeasi functie” precizarea clara ca se refera la „aceeasi functie care a generat starea de incompatibilitate sau existenta conflictului de interese”. Proiectul de lege initiat de Cristiana Anghel a intrat pe circuitul parlamentar, fiind trimis in 9 septembrie pentru avize la Guvern si la Consiliul Legislativ.
Initiativa senatoarei PC se inscrie intr-un lung sir de tentative de modificare a legii ANI, promovate atat de PSD cat si de UDMR. Legea ANI n-a suferit inca modificari substantiale, insa parlamentarii au modificat alte legi care afecteaza activitatea inspectorilor de integritate. Astfel, in aprilie a fost modificata legea administratiei publice. La initiativa parlamentarilor PSD, Gabriela Vranceanu Firea si Darius Valcov, Parlamentul a modificat legea administratiei publice la inceputul lunii martie astfel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene sa-si poata delega atributiile catre un numar mare de angajati din cadrul institutiei.
Astfel, prestatorii de servicii din subordinea Primariei sau Consiliului Judetean vor putea incheia contracte cu societati controlate de alesii locali, sefi de CJ sau primari, fara ca acestia sa mai poate fi acuzati de conflict interese daca isi deleaga atributiile catre sefii institutiilor din subordinea lor, se arata intr-o analiza realizata de Agentia Nationala de Integritate consultata de Hotnews.ro.