O planeta telurica de 17 ori mai mare decat Terra, descoperita de astronomi
Astronomii au descoperit un nou tip de planeta telurica, in afara sistemului Solar, care cantareste de 17 ori mai mult decat Terra si cu un diametru de 2 ori mai mare, care ar putea schimba perceptia oamenilor de stiinta despre originile Universului, transmite Reuters. Supranumita „mega-Pamant”, planeta orbiteaza o stea batran cunoscuta sub numele de Kepler-10, localizata in constelatia Draco, la o distanta de circa 560 de ani lumina de Terra.
Descoperirea, anuntata saptamana aceasta intr-o reuniune a Societatii Americanede astronomie desfasurate la Boston (SUA), a fost surprinzatoare pentru ca se credea ca planetele de dimensiuni mari sunt cel mai adesea gazoase, si nu corpuri solide precum Pamantul sau Terra, a declarat fizicianul Dimitar Sasselov, directorul unui proiect despre originile vietii lansat de Universitatea Harvard – Harvard Origins of Life Initiative.
Astronomii nu credeau in existenta unui astfel de „monstru teluric”, pentru ca, cu cat planeta este mai mare, cu atat forta ei de atractie gravitationala o face sa adune in jurul ei nu doar materiale solide, ci mai ales cantitati mari de hidrogen, transformand-o astfel intr-o planeta uriasa gazoasa, precum Jupiter, scrie AFP.
Aceasta planeta telurica a fost descoperita de misiunea Kepler, lansata de Agentia spatiala americana (NASA).
Aceasta mega-planeta, denumita Kepler-10c, are un diametru de 29.000 de kilometri, adica de 2,3 ori mai mare decat cel al Terrei.
„Surpriza a fost totala atunci cand am inteles ceea ce gasisem”, a declarat astronomul Xavier Dumusque, de la Centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian.
„Este Godzila planetelor de tipul Terrei!”, a declarat Dimitar Sasselov. „Dar, spre deosebire de monstrul din film, Kepler-10c are implicatii pozitive asupra vietii”, a adaugat el.
Misiunea Kepler lansata de NASA poate doar sa repereze planete, dar nu poate sa precizeze daca acestea sunt gazoase sau telurice.
Dimensiunea impozanta ale planetei „Godzilla” sugera mai degraba o planeta de tip „mini-Neptun”, mai mare decat Terra, inconjurata de un strat gros de hidrogen si heliu.
Un telescop amplasat pe Insulele Canare a putut sa determine ca aceasta mega-planeta are o masa de 17 ori ori mai mare decat cea a Terrei, depasind asteptarile astrofizicienilor.
„Kepler-10c si-a conservat atmosfera pe parcursul existentei sale, intrucat planeta este suficient de mare pentru ca atmosfera sa nu ii scape”, a declarat Xavier Dumusque.
Kepler-10c, care orbiteaza in jurul unei stele ce seamana foarte mult cu Soarele, intr-un interval de 45 de zile, pare totusi sa fie prea fierbinte pentru a intretine viata.
Cu toate acestea, aceasta mega-planeta demonstreaza ca Universul a fost capabil sa creeze planete telurice uriase, chiar intr-o perioada in care elementele grele necesare, precum siliciul si fierul, erau rare – Universul primitiv continea doar hidrogen si heliu.
Planeta apartine sistemului Kepler-10, care contine inca o planeta, denumita Kepler-10b. Acest sistem stelar are o varsta de circa 11 miliarde de ani, ceea ce inseamna ca s-a format la mai putin de 3 miliarde de ani dupa Big Bang, potrivit oamenilor de stiinta.
„Descoperirea planetei Kepler-10c este dovada ca planetele telurice s-au format foarte devreme in istoria Univesului. Iar cine spune planete telurice spune posibilitatea aparitiei vietii”, mai arata Sasselov.