Sari direct la conținut

VIDEO Armata norvegiana testeaza pentru condusul tancurilor tehnologii inrudite cu realitatea virtuala si cu jocurile video

HotNews.ro
Oculus Rift pe tancurile norvegiene, Foto: Captura YouTube
Oculus Rift pe tancurile norvegiene, Foto: Captura YouTube

Armata norvegiana testeaza ochelari speciali care le permit tanchistilor sa vada in timp real tot ce se intampla in jurul lor, tehnologia apartinand Oculus VR, companie cumparata de Facebook in aceasta primavara. Mai este mult de lucru la calitatea imaginii, insa tehnologia combina idei din jocurile video cu realitatea militara foarte serioasa.

Practic, pe fiecare dintre cele patru laturi ale tancului este montata cate o camera, iar imaginea este transmisa catre ochelarii Oculus Rift aflati la ochii celui care conduce tancul. Acesta, desi este inconjurat de blindaj, poate vedea in timp real ce se intampla in jurul tancului prin simple intoarceri ale capului in directia dorita.

Tehnologia este viabila, dar trebuie lucrat la calitatea imaginii care ajunge la tanchist, fiindca la distante mai mari de 10-15 metri se vede neclar. Totusi, explicatia tine si de faptul ca s-au folosit camere ce costa sub 2.000 de dolari, in timp ce unele militare speciale ar fi costat 100.000 dolari, iar ochelarii de realitate virtuala costa 350 dolari, in timp ce unii speciali de armata ar fi fost 35.000 de dolari.

Acesti ochelarii, testati pana acum mai ales la jocuri video, se pot dovedi utili si in lucruri serioase, domeniile care se preteaza fiind diverse, de la arhitectura, la invatamant.

Compania care a creat ochelarii ce ofera perceptia de realitate virtuala a intrat in atentia publicului dupa ce Facebook a anuntat in martie ca o va cumpara cu doua miliarde dolari.

Start-up-ul Oculus VR este creatia lui Palmer Luckey un entuziast al aplicatiilor de realitate virtuala, iar prototipul ce sta la baza achizitiei este Oculus Rift. Vorbim practic de un fel de ochelari ma mari ce iti permit sa percepi realitatea virtuala in jocurile video.

Prima generatie Rift a fost prezentata in 2012 si apoi imbunatatita, insa produsul nu s-a lansat pe piata, ci a ajuns doar la cativa dezvoltatori. Kit-ul costa cam 350 de dolari si terminalul video in sine a primit cronici pozitive si la targul CES Las Vegas.Nu se stie cand va fi lansat pentru pubicul larg, dar se vorbea de finalul lui 2014 sau inceputul lui 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro