În România, deficitul de magistrați generează „îngrijorări serioase”. Raportul Comisiei Europene privind statul de drept – DOCUMENT
Deficitul tot mai mare de magistrați generează îngrijorări serioase, dar „România a continuat să aibă o evoluție pozitivă în combaterea corupției”, arată Comisia Europeană în Raportul privind statul de drept publicat miercuri. Cele mai mari probleme sunt semnalate de CE la capitolul privind independența presei.
Până în noiembrie 2022, reformele făcute de România în domeniul justiției și anticorupției au fost monitorizate de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). În ultimul raport MCV, din noiembrie 2022, Comisia Europeană a recomandat încetarea monitorizării României prin acest instrument și continuarea monitorizării prin mecanismul privind Statul de drept, aplicat în toate statele membre UE.
În raportul privind Statul de drept publicat miercuri se vorbește despre „un progres semnificativ pentru consolidarea independenței sistemului judiciar”, prin revizuirea celor trei legi ale justiției, care au adus modificări importante.
„Preocupări serioase”
„În ciuda eforturilor continue de ameliorare a situației, se evidențiază deficitul tot mai mare de magistrați, care generează preocupări serioase deoarece în timp ar putea afecta calitatea și eficiența justiției”, arată Comisia Europeană, vorbind despre situațiile în care anumiți magistrați au primit sancțiuni disciplinare.
Comisia mai arată, în raportul său anual, că România a continuat să aibă o evoluție pozitivă în combaterea corupției, inclusiv în cazurile la nivel înalt, și a făcut progrese semnificative în abordarea problemelor operaționale legate de urmărirea penală anticorupție în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), deși recrutarea de personal rămâne în continuare o problemă.
Dosare de corupție închise din cauza prescrierii faptelor
În raportul privind statul de dreot, Comisia Europeană arată că Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru a clarifica termenul de prescripție, însă răspunsul legislativ întârziat a dus la închiderea unor cazuri de corupție și la anularea unor decizii de condamnare.
Niciun progres la mai multe capitole
- La capitolul privind libertatea presei, CE arată că nu au fost luate măsuri pentru a îmbunătăți independența serviciului public al mass-media. Transparența finanțării mass-media nu s-a îmbunătățit semnificativ, iar amenințările, cazurile de hărțuire și violență împotriva jurnaliștilor rămân o problemă.
- Concluziile Comisiei Europene:
- Conform Raportului privind statul de drept publicat miercuri de Comisia Europeană, în general, în ceea ce privește recomandările din precedentul raport, România a făcut:
- Progrese semnificative prin revizuirea Legilor Justiției pentru consolidarea garanțiilor de independență a sistemului judiciar,
- Unele progrese în luarea de măsuri pentru a răspunde preocupărilor rămase cu privire la urmărirea penală a infracțiunilor în justiție, ținând cont de standardele și avizele Comisiei de la Veneția.
- Niciun progres în ceea ce privește introducerea regulilor de lobby în Parlament.
- Progrese semnificative în abordarea provocărilor operaționale ale Direcției Naționale Anticorupție.
- Niciun progres în ceea ce privește consolidarea regulilor și mecanismelor de îmbunătățire a independenței mass-media, ținând cont de standardele europene privind rolul mass-media de serviciu public.
- Niciun progres în ceea ce privește înființarea unei instituții naționale pentru drepturile omului ținând cont de Principiile ONU.
Acesta este al patrulea raport al Comisiei Europene privind statul de drept în fiecare dintre ţările membre UE, care examinează situaţia per ansamblu în Uniunea Europeană, având și câte un capitol pentru fiecare stat membru.
Raportul acoperă următoarele domenii: sistemul de justiţie, lupta anticorupţie, pluralismul media şi alte mecanisme instituţionale de verificare şi control.
- „Deși există în continuare preocupări legate de statul de drept în unele state membre ale UE, raportul a devenit un factor-cheie al schimbării și al reformelor pozitive.
- De fapt, 65 % din recomandările de anul trecut au fost puse în aplicare, integral sau parțial. Acest lucru arată că în statele membre se depun eforturi considerabile pentru a da curs recomandărilor din anul precedent.
- Având în vedere că reformele de îmbunătățire a cadrului privind statul de drept necesită timp, s-a realizat o evoluție semnificativă pe parcursul unui singur an. În același timp, în unele state membre persistă preocupări sistemice”, arată Comisia Europeană în cel de al patrulea raport privind statul de drept.
„Acest raport privind statul de drept arată că nu există o deteriorare radicală în niciun stat membru”, a spus comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, într-o conferință de presă, potrivit Reuters. (FOTO: Dreamstime.com)