Sari direct la conținut

Cine castiga razboiul informational dintre Rusia si Occident?

HotNews.ro

Vladimir Putin si-a trimis soldatii in Ucraina, dar deocamdata nu ei fac cele mai multe victime. Kremlinul a declansat si o invazie informationala a Occidentului, care nu pare sa fie foarte pregatit pentru a-i face fata.

Internetul si retelele sociale ofera mediul perfect pentru un astfel de razboi. Iar victimele suntem noi: utilizatorii expusi unui tip de arma care nu ne improasca cu gloante, ci cu semintele propagandei. O propaganda construita de Kremlin in jurul a patru teme mari care, repetate de un numar suficient de ori, vor deveni adevaruri incontestabile.

Tema 1: MARIONETELE OCCIDENTULUI

In mai putin de o luna, inregistrarile a doua convorbiri telefonice ale unor inalti oficiali occidentali au ajuns in presa. Ambele contin informatii care pot folosi drept combustibil pentru a confirma discursul oficial al Kremlinului.

La inceputul lui februarie, intreaga lume putea asculta o convorbire privata intre ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, si Victoria Nuland, oficialul de la Washington responsabil pentru afacerile europene si eurasiatice. Cele mai multe posturi media au preluat convorbirea sub titlul “Fuck the EU”, un carlig excelent pentru a capta atentia publicului occidental.

Dar nu formularea exasperata a Victoriei Nuland era miezul acestei inregistrari, impotenta serviciului extern al UE fiind de notorietate, ci comentariile celor doi americani la adresa principalilor lideri ai opozitiei din Kiev.

Discursul oficialilor rusi nu a intarziat sa sublinieze ca aceasta inregistrare este dovada incercarilor americane de a manipula situatia din Ucraina. Purtatorul de cuvant al ministerului rus de externe, Aleksander Lukashevich, a folosit chiar termenul “marionete”, exemplificand prin solicitarile occidentalilor adresate Kiev-ului de a inceta orice arestari ale protestatarilor din Maidan si de a forma imediat un guvern birocratic de uniune nationala.

Ce solicitari manipulatorii… si ce ticalosie pe diplomatii americani din Ucraina sa discute despre politicienii tarii in care lucreaza.

Soldati rusi pregatind referendumul din Crimeea si masinile televiziunii Russia Today.

Tema marionetelor occidentului a fost de altfel unul dintre elementele principale ale singurei conferinte de presa pe tema crizei din Crimeea tinuta pana in acest moment de Vladimir Putin. “Detasamentele de luptatori”, cum ii numeste presedintele rus pe protestatarii din Kiev, au avut instructori occidentali si au fost antrenati “in baze speciale din Lituania si Polonia”. Desigur nu exista nicio dovada pentru aceste afirmatii cu exceptia cuvantului ofiterului KGB ajuns presedinte al Rusiei.

Semnificativ este felul in care aceasta inregistrare, publicata pe Youtube de un utilizator anonim aflat la primul clip postat, a ajuns in atentia media internationale. Dmitri Loskutov, adjunctul vice-premierului rus, Dmitri Rogozin, este primul care a postat in engleza un link la acest clip pe twitter.

Intrebat cum a descoperit clipul pe internet, Loskutov a spus ca l-a gasit pe fluxul din reteaua sociala a unui prieten. Cu doar cateva ore inaintea lui Loskutov, link-ul a aparut, in rusa, pe contul de twitter al unui anume Spartak Sergiewich, care apare printre sustinatorii unei miscari pro-ruse finantate de oligarhul ucrainean Viktor Medvedchuk. Nasul fiicei lui Medvedchuk este Vladimir Putin.

Consilierul lui Rogozin explica cum a descoperit inregistrarea

Concluzia televiziunii in limba engleza RT (Russia Today), finantata de guvernul lui Putin, a fost seaca: “in loc sa-si ceara scuze pentru planurile de a se amesteca in politica ucraineana, diplomatii americani au ales sa acuze Rusia pentru scurgerea inregistrarii”.

La acel moment, tancurile lui Putin nu incepusera inca sa se amestece in politica Ucrainei. Kremlinul se limita la a folosi “doar” pretul gazelor, presiunile economice si pe presedintele rusofil Viktor Yanukovici. Iar media europeana deplangea inca absenta sustinerii financiare si logistice consistente de care opozitia de la Kiev ar fi avut nevoie din partea occidentului.

Tema 2: REVOLUTIONARII SUNT TERORISTI

La cateva zile dupa invazia ruseasca a Crimeei, inregistrarea unei alte convorbiri telefonice devenea publica: de aceasta data intre seful diplomatiei UE, Catherine Ashton, si ministrul de externe estonian, Urmas Paet.

Estonianul povestea despre suspiciunea ca atat protestatarii din Kiev cat si jandarmii au fost impuscati de aceeasi lunetisti. Estonianul mai spunea ca se pare ca acesti lunetisti ar fi fost in solda unor lideri ai opozitiei din Kiev. Sursa primara a informatiilor estonianului: medicul ucrainean Olga Bogomolets, o cunoscuta si admirata activista a Euromaidanului.

Inregistrarea suspiciunilor exprimate de ministrul estonian confirma practic pozitia lui Vladimir Putin ca la Kiev nu a fost o revolutie, ci o lovitura militara. “Pune cineva la indoiala asta? Nimeni”, declara seful Kremlinului.

Doar ca, intr-un colt al Internetului, pe site-ul britanicilor de la The Telegraph, medicul Olga Bogomolets, sursa primara, infirma ca i-ar fi spus ministrului estonian ca protestatarii si jandarmii au fost ucisi de aceiasi lunetisti: “Eu am tratat doar protestatari. Nu am cum sa stiu ce tip de rani au avut jandarmii pentru ca nu am avut acces la acei oameni. Si nimeni nu poate determina cu ce fel de arma s-a tras doar privind ranile in timp ce trateaza victimele”.

Era prea tarziu: stirea se raspandise ca fulgerul pe retelele sociale, fiind preluata si de marile agentii de presa occidentale. Doar unele au revenit cu declaratia Olgai Bogomolets. Pe site-ul postului Russia Today (RT) nu exista nicio mentiune a afirmatiilor medicului ucrainean. Doar titlul stirii initiale: “Lunetistii din Kiev angajati de liderii Maidanului”.

Televiziunea finantata de guvernul lui Putin, cu 2500 de angajati si emisii in rusa, engleza, araba si spaniola, a devenit in ultimii ani o forta mediatica. Dar, in timpul crizei ucrainene, s-a confruntat cu numeroase critici care o acuzau ca prezinta protestele din Ucraina si invazia rusilor in Crimeea dintr-o singura perspectiva: cea convenabila lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin la conferinta de presa despre Crimeea

Tema 3: RUSIA E O VICTIMA

Pe 3 martie, un fragment din emisiunea RT prezentata de Abby Martin devenea virala pe internet. Spectaculoasa interventie incepea cu o afirmare a independentei editoriale care este garantata de conducerea postului rusesc. “Doar pentru ca lucrez aici nu inseamna ca nu am independenta editoriala”, spunea Abby Martin.

“Nu pot sublinia indeajuns cat de mult sunt impotriva oricarei interventii exterioare a unui stat strain in afacerile unui alt stat suveran. Ce a facut Rusia e gresit. […] Interventia militara nu e niciodata raspunsul. Acoperirea evenimentelor din Ucraina a fost dezamagitoare pe toate canalele media”.

Initial, publicul a perceput interventia ei ca o confirmare a presiunilor la care jurnalistii RT sunt supusi. Toata lumea astepta o demisie din partea lui Martin, dar comentariul redactorului-sef al televiziunii ruse, Margarita Simonyan, a interpretat gestul lui Martin ca pe o dovada a independentei editoriale oferita reporterilor de catre televiziunea pe care o conduce.

Simonyan spune ca RT ofera cealalta parte a povestii ucrainene, cea ne-prezentata in media occidentale si ca “in aceste zile e nevoie de foarte mult curaj sa lucrezi pentru RT. Niciodata nu am vazut RT si jurnalistii sai atacati in acest fel”.

Atacati?

Caci Abby Martin a fost invitata emisiunii lui Piers Morgan, una dintre vedetele CNN, in care a putut sa-si explice nestingherita si pe larg pozitia. Morgan a intrebat-o exact la ce presiuni a fost supusa de catre conducerea televiziunii ruse.

Raspunsul lui Abby Martin a fost complet diferit de discursul tinut cu o seara inainte: “conducerea postului a fost suportiva. Am vorbit cu seful meu si mi-a spus ca ma sustin. Mi-au dat libertate editoriala completa in privinta emisiunii mele. Dar pot vorbi doar despre emisiunea mea”.

Tema 4: RUSIA SI OCCIDENTUL SUNT LA FEL

La ora de maxima audienta pe CNN, Abby Martin a continuat: “RT a acoperit evenimentele din Ucraina intr-un fel diferit, cu care eu nu sunt de acord, dar media corporatista aproape l-a impins pe Obama sa atace militar. E o nebunie ca traim intr-un timp in care media corporatista [a se citi media americana, n.r.] sustine interventia militara impotriva Rusiei. Asta nu e de gluma. Trebuie sa facem un pas in spate si sa ne gandim cum sa rezolvam asta pasnic si diplomatic”.

Exact viziunea pe care Vladimir Putin o doreste promovata: ca reactia Occidentului la tancurile rusesti intrate pe teritoriul unui stat suveran sa fie dulce si diplomatica.

O zi mai tarziu, Abby Martin si-a modificat si mai mult afirmatiile. Punand semnul egal intre media americana dominata, spune Martin, de interesele corporatiste, si postul rusesc RT, Martin se victimizeaza plangandu-se ca “doar critica mea la adresa Rusiei a fost preluata de marile televiziuni pentru ca doar ea se potriveste povestii oficiale”.

Abby Martin ignora numeroasele articole din presa occidentala care au criticat abordarea europeana in privinta problemei ucrainene sau faptul ca Washington Post, cel mai important cotidian american, a scris pe prima pagina ca politica externa a lui Obama se bazeaza pe o “fantezie”. Va puteti imagina un titlu similar in media de la Moscova?

Incercarea lui Abby Martin de a dovedi independenta editoriala oferita la RT s-a incheiat glorios: “Managementul RT s-a oferit sa ma trimita in Crimeea sa ma documentez la fata locului. Am refuzat respectuos. Dar nu va faceti griji, nu mi-am pierdut slujba”.

Un jurnalist care-si face un titlu de glorie din refuzul de a face documentare pe teren la fata locului. Asta independenta editoriala!

La doar o zi de la cascadoria lui Abby Martin, o alta prezentatoare RT, Liz Wahl, demisioneaza in direct invocand faptul ca nu poate face parte dintr-o “retea finantata de guvernul rus care spala actiunile lui Putin”.

Cele doua prezentatoare RT: Abby Martin si Liz Wahl

Reactia conducerii RT la demisia lui Liz Wahl a fost cu totul diferita de cea “suportiva” rezervata pentru Abby Martin. “Cand cineva transforma o decizie personala intr-un mare show public, nu este altceva decat o auto-promovare”, scrie conducerea RT acuzand-o pe Liz Wahl de oportunism.

Invitata si ea la CNN, Liz Wahl a descris o cu totul alta atmosfera la RT decat cea descrisa de mai celebra ei colega Abby: “Ea este foarte anti-occidentala, are un discurs care convine RT si este inca angajata acolo. RT a folosit-o pe Abby pentru a castiga credibilitate. Pe subiectul Crimeea a existat o cenzura si o propaganda cum nu am mai vazut inainte”.

Interesante sunt si cateva diferente esentiale din biografia celor doua prezentatoare: in timp ce Abby Martin este o sustinatoare deschisa a teoriei care afirma ca atentatele din 11 septembrie 2001 din New York nu au fost executate de teroristi al-Qaeda, ci de conspirationisti din interiorul guvernului american, Liz Wahl este sotia unui medic militar american.

SEMINTELE LUI VLADIMIR PUTIN

Conferinta de presa tinuta de Vladimir Putin saptamana trecuta a reluat si intarit fiecare dintre temele mentionate mai sus. Desi demontabile la o analiza atenta, armele informationale folosite de Kremlin au fost si sunt in continuare foarte eficiente in a alimenta miturile convenabile discursului lui Putin.

Internetul si retelele sociale sunt un mediu propice pentru astfel de manipulari. Multi dintre noi, chiar si jurnalisti, am cazut victima acestor manipulari. Pentru ca discernamantul sa reziste in fata unui astfel de asalt informational este nevoie de atentie, de experienta si de cultura (politica, istorica, etc.).

In lipsa acestora trei, semintele propagandei se vor infige usor in creierul fertil al consumatorului de media. Si cine stie ce va rasari din asta?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro