Sari direct la conținut

Noile reglementari UE in domeniul achizitiilor publice. Zece noutati importante

HotNews.ro, EurActiv.ro

Noul pachet legislativ european in domeniul achizitiilor publice, compus din trei Directive, care a primit votul final in 15 ianuarie la Strasbourg aduce modificari cu impact relevant pentru statele membre, inclusiv Romania. Intre acestea, conditii legate de termenele limita, criteriul de atribuire sau Procedurile de dialog competitiv, negociere cu publicare prealabila (redenumita ¬procedura competitiva cu negociere¬) si parteneriatul inovativ. Cele mai importante zece modificari, evidentiate de AvocatNet.ro. Pe de alta parte, mesajul transmis de Parlamentul European promoveaza beneficiile aduse de noile reglementari, precum un raport mai bun calitate/pret si accesul la licitatii al firmelor mici si mijlocii – o analiza EurActiv.ro.

Noul pachet legislativ european in domeniul achizitiilor publice, compus din trei Directive, care a primit votul final in 15 ianuarie la Strasbourg aduce zece modificari cu impact relevant pentru statele membre, inclusiv Romania. Termenul de aplicare la nivel national este de maximum 2 ani.

„Ceea ce putem afirma, insa, fara putinta de tagada, este ca noul pachet legislativ este departe de a simplifica legislatia: cele doua directive in vigoare vor fi inlocuite de trei directive, iar numarul paginilor de prevederi legislative va fi aproape dublu.

De asemenea, multe aspecte controversate si contradictorii raman neclarificate, iar nevoia de a ajunge la un compromis politic in negocierea directivelor a condus si la introducerea unor reguli lipsite de orice forta juridica”, arata avocatul Iulia Vass, intr-o analiza detaliata publicata de Avocatnet.ro.

Avocatul Iulia Vass a extras din pachetul legislativ zece modificari importante aduse de noile reglementari.

Vezi detalii pe AvocatNet.ro

Pe de alta parte, comunicatul Parlamentului European arata ca „Noile reguli UE privind licitatiile publice si contractele de concesionare, aprobate de Parlament miercuri, vor asigura o calitate mai mare si un mai bun raport cu pretul atunci cand autoritatile publice vor cumpara sau inchiria activitati, bunuri sau servicii. Aceste reguli vor facilita accesul la licitatii al firmelor mici si mijlocii si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea.”

Vezi detalii in comunicatul integral al Parlamentului European

La randul sau, Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice a publicat un comunicat de presa, imediat dupa votul in plen de la Strasbourg.

In acestaa se arata ca institutia „va asigura transpunerea noilor directive in domeniu, cu sprijinul celorlalte institutii nationale, precum si cu suportul acordat de serviciile de specialitate din cadrul Comisiei Europene. Asadar, se are in vedere reconfigurarea intregului cadru legislativ national in domeniul achizitiilor publice. In acest sens, se intentioneaza ca fiecare noua directiva sa fie transpusa in cate un act normativ cu putere de lege, pe cele trei segmente, respectiv achizitii publice clasice, achizitii efectuate de entitatile care activeaza in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale, precum si atribuirea contractelor de concesiune.”

O analiza EurActiv.ro – citeste mai multe detalii aici

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro