Sari direct la conținut

Separare de dragul somnului. Tot mai multe cupluri aleg să doarmă în camere separate

HotNews.ro
Cuplu , Foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Cuplu , Foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Tot mai multe cupluri aleg dormitul separat, susținând că au un somn mai odihnitor în paturi sau chiar în camere diferite. Cercetătorii au numit acest fenomen „divorț“ pe timpul nopții și, după ce au chestionat mai mulți adulți, au ajuns la concluzia că această măsură îmbunătățește considerabil calitatea somnului.

Potrivit unui sondaj realizat de Sleep Foundation în 2023, pe 1.250 de adulți din SUA, 1,4% dintre respondenți au susținut că au dormit separat de parteneri timp de un an sau mai mult. Însă, mai important este că mai mult de jumătate dintre ei (52,9 la sută) au spus că dormitul separat le-a crescut durata somnului cu aproximativ 37 de minute. 25,7% dintre adulții care au testat dormitul separat de partenerii lor au ajuns să împartă din nou patul, lucru care i-a ajutat să doarmă cu 10 minute mai mult. Dintre cei care au revenit la dormitul împreună, 34,9% au spus că s-au răzgândit pentru că le-a fost dor unul de celălalt.

De ce ajung cuplurile la ”divorț” pe timpul nopții

Unul dintre respondenți, Nikki Gonzales, în vârstă de 35 de ani, a spus că a dormit separat de soțul ei, Nathan, în ultimul an, din cauza programului zilnic diferit: ea lucrează la un startup, iar el stă acasă și are grijă de copii. ”El se culcă mult mai târziu decât mine, așa că pentru amândoi e foarte bine să avem propriul nostru spațiu”, a afirmat Nikki Gonzales.

O altă persoană intervievată a fost Regina Cross, în vârstă de 43 de ani, din Missouri. Inițial, Regina a început să doarmă separat de soțul ei când era însărcinată, dar cuplul a păstrat acest obicei și după ce s-a născut copilul. ”Ne-am dat seama că amândoi dormim mai bine separat și facem asta de mai bine de nouă ani. Dormim în camere diferite, dar menținem și o viață intimă destul de activă,” a precizat Regina.

Această practică în care partenerii aleg să doarmă în paturi sau camere separate pentru a-și crește calitatea somnului este adesea numită divorț de dragul somnului sau divorț pe timpul nopții.

”Cred că este o normă socială pe care am inventat-o faptul că un cuplu ar trebui să doarmă împreună,”a precizat Jade Wu, specialist în medicina comportamentală a somnului.

Însă, înainte de a te hotărî să părăsești patul conjugal, trebuie să ai în vedere că dormitul împreună cu partenerul s-a dovedit a avea unele beneficii pentru sănătatea mintală, potrivit unui studiu din 2022.

Cuplurile ajung să doarmă separat dintr-o varietate de motive, potrivit sondajului. Dintre cei care au dormit cel puțin o parte din timp separat de partener, în ultimul an, cei mai mulți au invocat problemele în cuplu (25,8%). Aproximativ 15% au declarat că programul diferit i-a determit să se separe pe timpul nopții.

Pentru alții, venirea pe lume a unui copil a fost factorul care a dus la separarea în timpul somnului, așa cum a fost cazul lui Menelik Tafari și al partenerului său, London King.

Aproximativ 30% dintre adulți menționează problemele de somn drept motiv pentru care dorm separat, 16,5% spunând că nu vor să-și deranjeze partenerii și 13,5% invocând problemele de somn ale partenerului. Dar dormitul separat poate fi un instrument pentru o relație înfloritoare și sănătoasă, potrivit dr. Wendy M. Troxel, cercetător senior în comportament și membru al consiliului medical consultativ SleepFoundation.org.

„Toate aceste convingeri pe care le avem despre dormitul separat ne împiedică să luăm în considerare posibilitatea că poate dormim mai bine singuri și ar fi de ajutor pentru relația noastră. Ceea ce este cu adevărat important în cuplu este să păstrați și să ritualizați acel timp pe care îl petreceți împreună în pat înainte ca fiecare dintre voi să adoarmă”, spune Troxel.

Separarea sezonieră

Emily Wilson din San Jose, California, în vârstă de 43 de ani și soțul ei, Chris, dorm separat timp de șase săptămâni în fiecare an.

”Soțul meu a început să aibă alergii foarte severe, așa că am început să dormim separat în fiecare primăvară, când are alergii. Mă trezesc ușor, așa că problemele lui îmi strică somnul,” a precizat Emily, în cadrul sondajului.

Pe lângă faptul că i-a îmbunătățit calitatea somnului, Emily a precizat că așteaptă, de fiecare dată, cu nerăbdare să se reîntoarcă la dormitul împreună cu soțul ei.

Tot mai multe cupluri preferă să doarmă separat

Există și alte sondaje care au scos la iveală această tendință în creștere a divorțului pe timpul nopții. Un sondaj realizat de New York Times în 2023, pe 2.200 de adulți din SUA, a scos la iveală că unul din cinci cupluri doarme în camere separate cel puțin o parte din timp.

Un studiu din 2020 care a inclus 12 cupluri heterosexuale sănătoase a constatat că, atunci când cuplurile dormeau împreună, au experimentat cu 10% mai mult somn REM; cel mai profund și mai revigorant tip de somn, care ne ajută să ne fixăm amintirile în creier și să ne reglăm emoțiile.

Somnul de bună calitate este crucial pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Lipsa lui ne afectează productivitatea, ne îngreunează concentrarea și poate crește riscul de îmbolnăvire pe termen lung. Așa că e important să ne luăm toate măsurile pentru a ne asigura că dormim bine. (Foto: Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro