Sari direct la conținut

Pregatiri pentru 2014-2020 in statele UE – Raport al Parlamentului European / Studii de caz: Polonia si Germania au publicat variante ale Programelor Operationale; Romania – deocamdata nimic

HotNews.ro, EurActiv.ro

​​Polonia si Germania, doua exemple de tari UE in care pregatirile pentru fondurile europene 2014-2020 sunt in stadiu avansat (o analiza EurActiv). In Romania, niciun semn legat de Programele Operationale. Un raport recent al Parlamentului European arata ca demararea timpurie a consultarilor (chiar incepand cu 2010) si realizarea evaluarilor ex-ante in faze incipiente au influentat stadiul pregatirilor in statele membre.

Statele membre se afla in diferite stadii de pregatire a documentelor privind fondurile UE 2014-2020. In timp ce unele au facut progrese semnficative si au transmis variantele de lucru ale Programelor Operationale, altele sunt intarziate in acest proces, arata un raport de rezolutie a Parlamentului European, adoptat de Comisia pentru dezvoltare Regionala in data de 7 ianuarie.

In acelasi raport se mentioneaza o serie de factori care au influentat performantele statelor membre, intre care:

– pregatirile in stadiu avansat depind de capacitatea autoritatilor si organizatiilor relevante de a investi timp si resurse financiare in pregatiri si de a pune suficient personal la dispozitie intr-un stadiu incipient;

– tarile care au progresat sunt cele care au transmis variante de lucru ale Acordului de Parteneriat

si Programelor la Bruxelles in vara acestui an;

– per ansamblu, noile state membre (UE12), care au beneficiat partial de experienta programelor in perioada 2000-2006 si de intreaga perioada 2007-2013 sunt avansate in pregatiri, comparativ cu unele dintre vechile state membre (UE15).

Studii de caz – contributii ale partenerilor din reteaua EurActiv:

Polonia – 15 Programe Operationale Regionale, 6 Programe nationale, variantele de lucru – publicate

Polonia va primi, in perioada 2014-2020, 82,3 miliarde euro din Fondul de Coeziune si 8,2 miliarde euro pentru dezvoltare rurala. Autoritatile poloneze au finalizat Acordul de Parteneriat in data de 23 octombrie, in acest moment avand loc negocieri cu Comisia Europeana, ar caror rezultat este asteptat in curand. Vor exista 15 Programe Operationale regionale si 6 nationale, variantele draft au fost deja publicate .

Citeste articolul integral pe uelive.euractiv.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro