Sari direct la conținut

Noua deputati PC, printre care si ministrul Grapini, i-au solicitat ministrului Justitiei detalii despre dosarele persoanelor 'expuse politic'

HotNews.ro
Maria Grapini, Foto: Agerpres
Maria Grapini, Foto: Agerpres

Noua deputati din partea Partidului Conservator, printre care si ministrul delegat pentru IMM si Turism Maria Grapini, au semnat un document adresat ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, in care ii solicita acestuia informatii despre dosarele in care sunt cercetate persoane „expuse politic”, invocand, printre altele, existenta senzatiei la nivelul opiniei publice ca parchetele nationale instrumenteaza dosare penale „in functie de interesul politic pe care il genereaza persoana cercetata penal”. Intr-un raspuns al ministerului vizat se arata ca furnizarea informatiilor solicitate este imposibila din cauza caracterului nepublic al cauzelor penale dar fi pentru ca „persoanele expuse politic” nu reprezinta un criteriu de individualizare in cadrul datelor detinute de Parchetul General.

PublicatiaRedesteptarea scrie marti ca, in calitate de deputat de Timis al Partidului Conservator, ministrul Maria Grapini a avut in cursul anului trecut o singura interpelare, inregistrata la Camera Deputatilor pe data de 10 septembrie 2013. Interpelarea este semnata de Vicentiu-Mircea Irimie, Maria Grapini, Claudiu-Andrei Tanasescu, Ion Dinita, Vasile-Catalin Dragusanu, Ioan Moldovan, Aurelian Ionescu, Constantin Avram si Gheorghe Coman, presedinte al PC Buzau, cercetat penal de DNA pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-o formatiune politica in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

  • Deputatii PC invoca faptul ca practica actuala utilizata demonstreaza ca orice persoana expusa politic poate fi subiectul unui dosar penal

Semnatarii sustin,in interpelare, ca in ultima perioada apar in presa din ce in ce mai multe informatii privind faptul ca demnitari sau fosti demnitari sunt cercetati in diferite dosare penale pentru fapte grave de coruptie savarsite in urma cu mai multi ani si aflate, astfel, la limita prescriptiei.

Plecand de aici, deputatii conservatori adauga ca in ultima perioada „s-a creat in randul opiniei publice senzatia ca parchetele nationale (Parchetul General, DNA, DIICOT) instrumenteaza dosarele penale cu care au fost investite in functie de interesul politic pe care il genereaza persoana cercetata penal, practica actuala utilizata demonstrand ca orice persoana expusa politic poate fi subiectul unui dosar penal”.

In acest context, cei noua deputati ii cer ministrului Justitiei sa raspunda, verbal si scris, la 3 intrebari:

„1. Care este stocul de dosare mai vechi de un an de la data inceperii urmaririi penale dosare aflate pe rolul parchetelor nationale (Parchetul General, DNA, DIICOT), avand ca subiecti persoane expuse politic?

2. Care este stocul de dosare mai vechi de un an de la data sesizarii, dosare aflate pe rolul parchetelor nationale (Parchetul General, DNA, DIICOT), avand ca subiecti persoane expuse politic?

3. Care sunt masurile luate de sefii parchetelor si de procurori in vederea solutionarii cat mai rapide a dosarelor mai vechi de un an de la sesizare si mai vechi de sase luni de la data inceperii urmaririi penale, avand ca subiecti persoane expuse politic?”

  • Raspunsul ministrului Justitiei: ‘Persoanele expuse politic’ nu reprezinta un criteriu de individualizare in cadrul datelor statistice detinute

Raspunsul institutiei vizate a venit in data 25 septembrie, fiind semnat de secretarul de stat Florin Aurel Motiu, in numele ministrului Robert Cazanciuc:

„Urmare a intrebarii adresate dumneavoastra ministrului Justitiei, referitoare la numarul de cauze aflate in curs de solutionare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si DIICOT care privesc ‘persoane expuse politic’, Ministerul Public ne-a comunicat faptul ca, in raport de caracterul nepublic al cauzelor penale si dat fiind faptul ca ‘persoanele expuse politic’ nu reprezinta un criteriu de individualizare in cadrul datelor statistice detinute, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se afla in imposibilitatea de a da curs solicitarii formulate.

Cu privire la masurile dispuse de procurorii sefi pentru solutionarea cat mai rapida a dosarelor mai vechi de un an de la sesizare si mai vechi de 6 luni de la inceperea urmaririi penale avand ca subiecti ‘persoane expuse politic’, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie mentioneaza ca acestea se circumscriu masurilor generale ce vizeaza toate cauzele de acest gen, respectiv: controlul operativ, controalele prevazute in planurile de activitate semestriala si anuala si orice alte masuri pe care legea le confera procurorilor sefi”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro