Sari direct la conținut

VIDEO Frig irespirabil. In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade

HotNews.ro
Harta celor mai scazute temperaturi inregistrate vreodata, Foto: NASA
Harta celor mai scazute temperaturi inregistrate vreodata, Foto: NASA

Analiza datelor inregistrate in 32 de ani de masuratori satelitare au aratat ca intr-o zona izolata din Antarctica temperaturile au scazut sub -93 grade Celsius, arata datele NASA si U.S. Geological Survey. Pe o creasta izolata a platoului din Antarctica de est conditiile sunt perfecte pentru ca frigul sa fie irespirabil la propriu, fiindca niciun om nu ar rezista acolo fara protectie si oxigen. Pana in prezent, cea mai scazuta temperatura general acceptata fusese inregistrata la statia rusa Vostok: -89,2 grade, acum trei decenii.

Este un loc cu aer uscat, sol extrem de rece, cer senin si aer glacial care stationeaza zile intregi, toti acesti factori facand ca acea creasta izolata sa fie cel mai rece loc de pe glob, a explicat Ted Scambos, cercetator la National Snow and Ice Data Center in Boulder, Colorado. Temperatura a fost inregistrata in august 2010.

In Antarctica e ceva normal ca temperaturile sa scada sub -80 de grade, in timp ce zonele permanent locuite cu cele mai mici temperaturi sunt doua sate din Siberia: Oimiakon si Verhoiansk unde au fost sub -67 de grade.

La statiile de cercetare din Antarctica oamenii de stiinta ies afara si la temperaturi de -70 de grade, insa doar cu oxigen si pentru foarte scurt timp, altfel frigul extrem le-ar fi fatal.

Masuratorile analizate au fost culese de satelitul Landsat 8, insa temperatura de -93,2 nu va intra in cartea recordurilor fiindca nu a fost inregistrata cu un termometru clasic de statie meteo.

Ca si comparatie, cea mai joasa temperatura din Europa a fost inregistrata in localitatea rusa Ust Shogor (-58,1 grade), in timp ce in Africa cel mai frig a fost in statiunea marocana Ifrane (-23,9 grade). Mult mai rece a fost in Groenlanda (-66 grade la statia Northice)

Iata un scurt clip explicativ legat de conditiile extreme din Antarctica:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro