40% dintre romani ar vota o femeie in functia de presedinte al Romaniei – Sondaj
O femeie ar fi votata in functia de presedinte al Romaniei de catre 40% dintre romani, releva rezultatele unui sondaj de opinie comandat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si realizat de IRES. Cei mai multi ar vota insa la Cotroceni un barbat de peste 50 de ani, in timp ce la polul opus doar 10% dintre cei chestionati sustin ca ar vota o persoana cu o alta orientare sexuala.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a lansat astazi, 10 decembrie, sondajul de opinie „Perceptii si atitudini privind discriminarea”. Sondajul a fost comandat de CNCD si a fost realizat in luna noiembrie de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).
Sondajul a fost realizat face-to-face, la domiciliul respondentilor, in perioada 25 octombrie-16 noiembrie 2013, iar volumul esantionului este de 1.415 persoane de peste 18 ani. Eroare maxima tolerata +/- 2,65%.
Pentru ce categorii de persoane ar vota romanii la Alegerile Prezidentiale:
– Pentru Un barbat peste 50 de ani: ar vota 64% dintre respondenti
– Pentru O femeie: ar vota 40%
– Pentru Un tanar sub 35 de ani: ar vota 35%
– Pentru O persoana de o alta religie: ar vota 28%
– Pentru O persoana de etnie germana: ar vota 24%
– Pentru O persoana cu o dizabilitate fizica: ar vota 17%
– Pentru O persoana de etnie maghiara: ar vota 15%
– Pentru O persoana de etnie roma: ar vota 14%
– Pentru O persoana cu o alta orientare sexuala: ar vota 10%
Pentru ce categorii de persoane ar vota romanii la Alegerile Europarlamentare:
– Un barbat peste 50 de ani: 58%
– Un tanar sub 35 de ani: 49%
– O femeie: 47%
– O persoana de o alta religie: 29%
– O persoana de etnie germana: 27%
– O persoana de etnie maghiara: 19%
– O persoana cu o dizabilitate fizica: 19%
– O persoana de etnie roma: 17%
– O persoana cu o alta orientare sexuala: 12%
Pentru ce categorii de persoane ar vota romanii la Alegerile Parlamentare:
– Un barbat peste 50 de ani: 58%
– O femeie: 48%
– Un tanar sub 35 de ani: 46%
– O persoana de o alta religie: 29%
– O persoana de etnie germana: 27%
– O persoana cu o dizabilitate fizica: 20%
– O persoana de etnie maghiara: 19%
– O persoana de etnie roma: 17%
– O persoana cu o alta orientare sexuala: 13%
Pentru ce categorii de persoane ar vota romanii la functia de Primar:
– Un barbat peste 50 de ani: 61%
– O femeie: 56%
– Un tanar sub 35 de ani: 48%
– O persoana de o alta religie: 34%
– O persoana de etnie germana: 29%
– O persoana de etnie maghiara: 22%
– O persoana cu o dizabilitate fizica: 21%
– O persoana de etnie roma: 21%
– O persoana cu o alta orientare sexuala: 14%
Pentru ce categorii de persoane ar vota romanii la functia de Consilier Local:
– Un barbat peste 50 de ani: 57%
– O femeie: 52%
– Un tanar sub 35 de ani: 50%
– O persoana de o alta religie: 32%
– O persoana de etnie germana: 28%
– O persoana cu o dizabilitate fizica: 22%
– O persoana de etnie maghiara: 21%
– O persoana de etnie roma: 20%
– O persoana cu o alta orientare sexuala: 14%
Majoritatea romanilor nu ar vota pentru functii din administratia locala, nationala sau europeana persoane cu o alta religie decat a lor, de o alta etnie, persoane cu dizabilitati sau cu orientare sexuala diferita, potrivit studiului. Mai mult, majoritatea respondentilor nu ar vota la presedintia Romaniei o femeie sau un barbat cu varsta de sub 35 de ani. Doar 10% dintre intervievati au declarat ca ar vota o persoana de alta orientare sexuala, in timp ce 14% ar vota o persoana de etnie roma si 15% o persoana de etnie ungara.
In ceea ce priveste reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, majoritatea persoanelor intervievate nu vad efecte pozitive ale acesteia in domeniile relevante ale societatii, precizeaza cei care au realizat studiul. Cu toate acestea, 33% cred ca acest proces va avea o contributie pozitiva in eficientizarea institutiilor statului, 32% in combaterea discriminarii si 31% considera ca va conduce la reducerea birocratiei.
77% dintre respondenti sustin ca in Romania lucrurile merg intr-o directie gresita, in timp ce doar 15% considera ca directia este buna.
Majoritatea respondentilor cred ca nerespectarea legilor este cauzata de lipsa educatiei (86%), de influenta negativa a anturajului in care ajunge un adolescent (80%), de saracie (82%), de necunoasterea legii (77%) si de lipsa unui control ferm in societate (76%).
Peste 90% dintre persoanele care au luat parte la chestionar sunt de parere ca statul ar trebui sa se implice printr-un sistem de control si sanctionare mai bine pus la punct, pentru a asigura respectarea legilor, precum si prin educatie si prin combaterea saraciei. Potrivit respondentilor, lipsa educatiei, atitudinea nepotrivita a oamenilor fata de semeni si lipsa de informatie sunt principalele motive pentru care unii oameni discrimineaza in Romania.
Politicienii sunt desemnati de catre cei mai multi dintre respondenti ca avand comportamente discriminatorii (76% dintre persoanele chestionate sustin acest lucru), urmati de oamenii obisnuiti (68%), de firmele private (61%) si de institutiile publice (60%). 58% dintre respondenti cred ca medicii discrimineaza, iar 56% – mass media.
Rezultatele studiului arata si ca majoritatea romanilor ar accepta ca o persoana fara loc de munca sau fara venit sa devina parte a familiei. Insa toleranta scade atunci cand este vorba despre persoane cu dizabilitati, cu boli cronice sau despre persoane care fac parte dintr-o minoritate etnica. Cea mai mica toleranta se manifesta fata de oamenii care nu sunt heterosexuali, care ar fi acceptati in familie de 25% dintre cei intervievati.
Persoanele de etnie roma sunt descrisi de respondenti ca hoti, infractori (20% sustin acest lucru), lenesi, dezinteresati sau indiferenti (11%) si fara educatie (8%). Minoritatea ungara este descrisa ca rea, dusmanoasa, invidioasa, rasista, sovina, nationalista, dar si harnica si gospodara. Germanii sunt vazuti insa ca cinstiti, corecti, harnici, seriosi si inteligenti.
Cuvintele cele mai folosite pentru a descrie evreii sunt afaceristi si comercianti (10%), inteligenti si educati (3%), credinciosi, religiosi (3%). Pe de alta parte, romanii sunt vazuti ca gospodari, harnici, muncitori (11%), buni, cumsecade (8%), dar si lenesi (6%).
42% dintre respondenti cred ca Educatia este principala solutie pentru integrarea romilor, urmata de integrarea pe piata muncii si schimbarea comportamentului/culturii lor.
68% dintre participantii la studiu au declarat ca au auzit de Holocaust, iar cei mai multi au definit acest termen ca „exterminarea evreilor de catre germani” (47%), prin crime in masa/pogromuri (29%), deportarea evreilor (29%) si persecutia evreilor europeni (28%). Dintre persoanele care au auzit de Holocaust, 51% cred ca acest lucru s-a intamplat in Romania.
Minoritatile nationale din tara noastra reprezinta o amenintare pentru Romania, cred 21% dintre respondenti. 31% considera ca minoritatile nationale reprezinta o problema, dar nu o amenintare, in timp ce 29% sustin ca acestea nu reprezinta o problema, dar nici un avantaj.
Pe de alta parte, 39% considera ca minoritatile nationale au o contributie folositoare in anumite regiuni si ocupatii, iar 30% ii vad ca o sursa valoroasa pentru tara noastra.
90% dintre respondenti se uita la televizor de cateva ori pe saptamana sau mai des, 55% – asculta radio, 42% – utilizeaza internetul, 31% – citesc ziare si doar 11% au declarat ca citesc carti cu aceasta frecventa (de cateva ori pe saptamana sau mai des).
La intrebarea: „Care este principala problema cu care va confruntati dumneavoastra personal in prezent?”, cei mai multi au raspuns: „Lipsa banilor/Venituri mici” (35%), „Lipsa locurilor de munca” (12%) si „Probleme de sanatate/Boala” (12%).
Citeste aici sondajul integral:
Sondaj de opinie ‘Perceptii si atitudini privind discriminarea’
Citeste si: