Lotul olimpic de informatica al Romaniei a obtinut o medalie de aur, una de argint si doua de bronz la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale
Lotul olimpic de informatica al Romaniei a obtinut patru medalii la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale (CEOI): o medalie de aur, o medalie de argint si doua medalii de bronz. Medalia de aur a fost obtinuta de Andrei Heidelbacher, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „C. D. Loga” din Timisoara, iar medalia de argint a fost castigata de Mihai Popa, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Fratii Buzesti” din Craiova.
Olimpiada de Informatica a Europei Centrale (CEOI) s-a desfasurat in perioada 13 – 18 octombrie, in Croatia (Primosten), informeaza Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. Aceasta a fost a XX-a editie a concursului, la care au participat 38 de concurenti din 9 tari.
Andrei Heidelbacher
Foto: ioi2013.org
Medalia de aur a fost obtinuta de Andrei Heidelbacher, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „C. D. Loga” din Timisoara. In clasamentul total al al competitiei, el a obtinut locul al II-lea.
Tot anul acesta, Andrei Heidelbacher a obtinut medalie de argint la Olimpiada Internationala de Informatica. In luna aprilie, Andrei Heidelbacher a obtinut cel mai bun rezultat la Olimpiada Nationala de Informatica de la Timisoara, fiind premiat de Institutul National de Cercetare in Informatica si Automatica din Franta. Andrei Heidelbacher declara atunci pentru Opinia Timisoarei:
„M-am pregatit foarte mult. Din clasa a noua, cand am descoperit informatica, ma pregatesc in fiecare zi pentru olimpiade. Problemele pe care le lucrez sunt cu mult peste nivelul cerut la scoala. In timpul scolii ma pregatesc doar cateva ore pe zi, iar in weekend cam toata ziua. In afara de informatica imi place sa construiesc cu piese Lego si as minti daca as spune ca imi displac jocurile pe calculator„.
De cinci ani, Andrei Heidelbacher sufera de o boala a sistemului digestiv care nu ii permite sa se hraneasca normal, iar restrictiile alimentare i-au scazut drastic imunitatea, scria in aprilie si DIGI 24.
Directorul Colegiului „C.D Loga” Timisoara, Mariea Stefan, a declarat in iulie, dupa medalia de argint la Olimpiada Internationala de Informatica, pentru Opinia Timisoarei ca „rezultatul este, din cate stiu eu, cel mai important pentru informatica, la Colegiul C.D.Loga. Poate chiar cel mai important chiar daca luam in calcul si celelalte materii, cel putin in ultimii ani, asta chiar daca avem elevi olimpici si in alte domenii. As putea sa spun despre Andrei ca este omul ultimilor 10 ani in liceul nostru. Asta dovedeste ca la Loga se face carte. Este elevul nostru din clasa a V-a. Bineinteles, conteaza foarte mult si talentul lui. Plus faptul ca are o ambitie si o vointa iesite din comun. Il felicit din tot sufletul„.
Mihai Popa
Foto: ioi2013.org
Medalia de argint i-a revenit lui Mihai Popa, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Fratii Buzesti” din Craiova. In clasamentul final, el a ocupat locul 7.
La Olimpiada Internationala de Informatica 2013, Mihai Popa a castigat medalie de bronz. Mihai Popa s-a clasat al treilea la Olimpiadele Nationale de Informatica in clasele a X-a, a XI-a si a XII-a. In urma cu un an a facut parte din lotul national la Turneul International de la Shumen (Bulgaria) si a obtinut medalia de bronz. A devenit pasionat de informatica in clasa a IX-a, datorita profesorului sau, se arata intr-un comunicat al Fundatiei eMAG. Urmeaza sa studieze Computer Science la Imperial College din Londra, apoi urmareste o cariera in software, fie in strainatate, fie in tara.
Medaliile de bronz au fost obtinute de:
- Silviu-Emil Popescu – elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Grigore Moisil” din Bucuresti. La Olimpiada Balcanica de Informatica 2013, Silviu-Emil Popescu a obtinut medalie de argint. El a participat si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din 2011, unde a facut parte din lotul de informatica si a obtinut medalia de bronz.
- Daniel Posdarascu – elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Anul trecut, Daniel Posdarascu a obtinut medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Informatica desfasurata la Belgrad, iar in 2011 a castigat medalie de aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada.
Primul loc a fost obtinut de un concurent din Slovacia, pe locul doi s-a clasat Andrei Heidelbacher din Romania, iar locul al treilea a fost ocupat de Croatia.
Detalii aici despre rezultatele de la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale (CEOI 2013)
Tarile care au concurat la aceasta olimpiada: Cehia, Croatia, Elvetia, Germania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Ungaria.
Olimpiada se desfasoara in doua zile de concurs. In fiecare zi, timpul de lucru este de 5 ore, iar concurentii au de rezolvat trei probleme. Cerintele sunt in engleza si sunt traduse de catre sefii de echipa in limba nativa a fiecarui lot. Limbajele de programare folosite in cadrul olimpiadei sunt Pascal, C si C++. Potrivit organizatorilor, aproximativ 50% dintre concurenti primesc medalii.
Conform regulamentului, fiecare stat poate inscrie in concurs o echipa formata din maximum 4 elevi a caror varsta nu depaseste 19 ani la data concursului.
Romania a fost tara care a propus in 1993 organizarea unui eveniment similar Olimpiadei Internationale de Informatica, de data aceasta pentru tarile din Europa Centrala, scriu organizatorii evenimentului. La scurt timp, Romania a invitat oficial loturile olimpice din Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia sa participe la prima Olimpiada de Informatica a Europei Centrale.
Prima Olimpiada de Informatica a Europei Centrale s-a desfasurat in 1994, la Liceul de Informatica „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, comitetul organizatorilor fiind condus de Clara Ionescu si Horia Georgescu. La competitie au participat Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia si Romania, precum si Moldova, Iugoslavia si Turcia.
Citeste si: