Sari direct la conținut

Contractul dintre Loteria Romana si firmele grecesti: Cum au primit grecii 80% din incasarile Loteriei

HotNews.ro

Loteria Romana a platit ani la rand catre doua firme grecesti, Intracom si Intralot, 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc, potrivit unui contract de credit furnizor pentru implementarea programului de video-loterie obtinut de HotNews.ro. Contractul a fost incheiat intre Loteria Romana ca beneficiar, Intracom si Intralot, in calitate de creditori, si firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente. Contractul va exipra, dupa 10 ani, pe 30 noiembrie 2013. HotNews.ro a aratat ca Loteria Romana intentioneaza sa incheie un nou contract, printr-o procedura total netransparenta. Vezi documentul atasat.

Elemente din contract

Contractul de credit furnizor pentru implementarea programului de video-loterie a fost incheiat pe 1 septembrie 2003 intre Compania Nationala „Loteria Romana” (CNLR) denumita Beneficiarul, Intracom si Intralot (firmele grecesti) denumite Creditorul si Lotrom (firma romaneasca) denumita Furnizorul.

Programul de video-loterie reprezinta activitatile de jocuri de noroc care se desfasoara pe teritoriul Romaniei de

catre CNLR prin utilizarea terminalelor de jocuri de video-loterie, a infrastructurii necesare si a serviciilor

furnizate de Furnizor.

„Sistemul la cheie de video-loterie” reprezinta infrastructura necesara Programului de video-loterie capabil sa

functioneze online incluzand, dar fara a se limita la echipamente, software de jocuri, sistemul central,

echipamente de comunicatii etc pentru intreaga durata a contractului.

Contractul consta in furnizarea intregului sistem la cheie capabil sa functioneze online de catre Furnizor, finantarea programului de catre Creditor si rambursarea finantarii de catre Beneficiar. Contractul include furnizarea, instalarea si punerea in functiune a sistemului de video-loterie, precum si furnizarea oricaror servicii auxiliare necesare in vederea operarii sistemului la cheie. Creditorul se obliga sa acorde o finantare in

favoarea Beneficiarului, constand in contravaloarea echipamentelor, dispozitivelor si alte materiale care trebuie

livrate de catre Furnizor.

Creditorul se obliga sa acorde o finantare in favoarea Beneficiarului pentru a acoperi toate investitile necesare

pentru implementarea si dezvoltarea Programului de video-loterie. Furnizorul se obliga sa livreze toate

echipamentele necesare in cadrul programului.Beneficiarul se obliga sa plateasca toate taxele prevazute de

legislatia romana in domeniu. In plus, trebuie sa plateasca asigurarile Creditorul preia obligatia de plata a beneficiarului catre Furnizor pentru toate elementele furnizate de Furnizor catre beneficiar.

Pe parcursul intregii durate a contractului, Beneficiarul, adica CNLR, va rambursa finantarea acordata de creditor in baza unei rate de rambursare lunare.

CNLR plateste o suma echivalenta cu urmatoarele procente din incasarile brute generate de toate terminalele de joc in luna precedenta, in felul urmator

  • 80% de la semnarea contractului pana pe 31 iunie 2006
  • 75% in perioada 1 septembrie 2006-31 august 2009
  • 70% in perioada 1 septembrie 2009-30 noiembrie 2013

In 2007, ANAF a cerut renegocierea acestor cote si incheierea unui act aditional. Trebuiau renegociate in special clauzele care au ca obiect implementarea Videoloteriei si Pariurilor in cota fixa, in sensul reducerii cotelor cuvenite firmelor grecesti. Pe 25 septembrie 2008 a fost incheiat un act aditional prin care au fost mentinute cotele initiale pentru echipamentele achizitionate pana la data de 23 septembrie 2008 si s-au diminuat cu 10% cele pentru echipamentele achizitionate dupa aceasta data. „Actul aditional nu a fost de natura sa imbunatateasca profitabilitatea produsului Videoloterie, ci a fost de natura sa asigure continuarea situatiei existente”, se arata in informarea ANAF, obtinuta de HotNews.ro. In aceeasi informare se arata ca produsele Videoloterie si Pariloto aduceau in permanenta pierderi companiei.

Acest contract a facut si obiectul unei investigatii a Consiliului Concurentei. Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca investigatia a fost deja finalizata. „Urmeaza sa avem o audiere”, a precizat Chiritoiu. Este o investigatie legata de o posibila intelegere intre companii, care poate avea ca efect restrangerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei. Potrivit informatiilor HotNews.ro, in cazul in care rezultatul investigatiei care tocmai a fost finalizata este ca au existat intelegeri intre companii, nu mai poate fi incheiat un contract similar intre Loteria Romana si firma cu care se afla in negocieri in acest moment.

Consiliul Concurentei a declansat anul trecut o investigatie asupra contractului dintre Loteria Română şi trei firme cu capital grecesc, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea in luna aprilie ca in acest an investigatia va fi finalizata. „Comisia Europeană se uită dacă este ajutor de stat, iar noi ne uităm dacă este încălcată legea. Avem investigaţie deschisă acum un an şi este un caz similar cu cel cu «băieţii deştepţi» din energie. Contracte încheiate pe termen foarte lung, din cauza cărora există suspiciunea că piaţa este închisă şi nu este permisă intrarea altor jucători”, a explicat Chiriţoiu, potrivit Mediafax.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in cadrul careia analizeaza, pe de-o parte, contractul incheiat intre Loteria Romana si societatile cu capital grec, avand ca obiect jocul de noroc denumit videoloterie, iar pe de alta parte reglementarea care incadreaza videoloteria in categoria jocurilor loto, pentru care Loteria Romana are exclusivitate, si nu slot-machine, desfasurat pe piata concurentiala.

Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, urmatorul contract de exploatare a jocurilor de tip loterie (VLT) va fi incheiat cu grupul austriac Novomatic care, intamplator sau nu, detine 5,07% din actiunile firmei grecesti Intralot, pe o perioada de 15 ani. Actualele contracte, cele cu Intracom si Intralot au fost incheiate pe o durata de 10 ani si expira la sfarsitul lui noiembrie. Despre actualele contracte au aparut in mai multe randuri informatii ca sunt total dezavantajoase pentru Loterie, in conditiile in care cota de castig a fost pana in 2008 de 80% pentru greci si 20% pentru compania de stat. Surse apropiate negocierilor actuale mai arata ca va fi negociat un contract cu Novomatic tot in dezavantajul statului.

„Expirarea contractului cu Intracom si Intralot creeaza oportunitatea pentru incheierea unui nou contract cu privire la exploatarea jocurilor de tip VLT. Compania Nationala Loteria Romana a declansat o procedura de selectie, in scopul de a selecta un operator international major in domeniul jocurilor de tip VLT, in scopul de a stabili un parteneriat in acest domeniu. Procedura respectiva nu s-a incheiat in acest moment”, se arata intr-un raspuns al Loteriei Romane transmis HotNews.ro in luna septembrie.

In cursa pentru acest contract a dorit sa se inscrie si grupul german Gauselmann, prin firma Merkur Casino. De altfel, a trimis in doua randuri oferte pentru un parteneriat cu Loteria Romana. In mod suprinzator,Loteria a refuzat sa primeasca grupul german Gauselmann in procesul de selectie a unui nou beneficiar. Refuzul a fost transmis ieri, 17 octombrie, printr-o scrisoare. „In prezent, Loteria Romana se afla in proces de selectie a unui potential partener pentru desfasurarea activitatii de videoloterie (VLT), proces aflat in desfasurare, fapt pentru care, in acest moment nu putem da curs solicitarii d-voastra”, se arata in raspunsul obtinut de HotNews.ro.

Merkur propunea Loteriei Romane incheierea unui parteneriat, in care 80% din profitul realizat de echipamentele care fac obiectul prezentei oferte sa ramana la Loteria Romana si 20% din profitul realizat sa revina societatii Merkur pentru echipamentele si serviciile conexe oferite.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro