Sari direct la conținut

Ce au discutat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger

HotNews.ro

​Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie, a avut miercuri, o intalnire cu Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie pentru a discuta despre transpunerea celui de-al treilea pachet legislativ privind piaţa interna energie, reglementarile din domeniul surselor de energie regenerabila, securitatea energetica si potentialele scheme suport pentru consumatorii industriali, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie. Intalnirea a avut loc in contextul in care Comisia Europeana a actionat in judecata Romania pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei electrice si a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns deja pe rolul Curtii Europene de Justitie.Potrivit informatiilor HotNews, saptamana viitoare va avea loc primul termen de judecata.

„Discutiile de la Bruxelles reconfirma angajamentul Romaniei de a avea o prezenta activa la nivel european. Domeniul energiei este unul cu ramificatii importante pentru UE, iar Romania isi reafirma angajamentul de a contribui la demersul european pentru finalizarea pietei interne de energie pana in 2014. In acest sens, pentru alinierea rapida a masurilor legislative nationale in acord cu cerintele europene, o delegatie a DG Energy va efectua o vizita la Bucuresti pentru a discuta cu specialistii nostri masurile pe care le avem in vedere in ceea ce priveste regimul de unbundling”, a declarat Constantin Nita.

In ceea ce priveste reglementarile din domeniul surselor de energie regenerabila, a fost abordat subiectul potentialelor scheme de sprijin pentru consumatorii industriali. Autoritatile analizeaza in acest moment diferite scenarii de lucru, urmand a notifica Comisia in momentul identificarii celei mai bune variante. In urma notificarii, autoritatile europene urmeaza sa se pronunte asupra potentialei implementari a masurii propuse.

„Am discutat despre energia regenerabila si impactul acesteia la nivelul costurilor suportate de consumatorii industriali si casnici. Romania va continua sa sprijine acest sector, pastrand un echilibru necesar pentru economia locala. Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca suntem printre tarile aflate in grafic atunci cand vorbim despre tintele asumate pentu 2020. Ţinta asumata de Romania in conformitate cu Directiva 2009/28/EC privind ponderea SRE in consumul final de energie la nivelul anului 2020 este de 24%. In 2010 Romania a realizat o pondere de 23,6% şi s-a clasat pe locul 2 in UE. Suntem atenti in continuare la evolutia discutiilor in plan European si asteptam publicarea de catre Comisia Europeana a liniilor directoare şi schimbului de bune practici pentru schemele naţionale de sprijin pentru energiile regenerabile”, a spus Nita.

In ceea ce priveste securitatea energetica, discutiile s-au concentrat pe necesitatea elaborarii unei politici comune in domeniul energiei, politica care sa raspunda provocarilor actuale in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii energetice din Europa de Sud-Est, zona in care este nevoie de diversificarea surselor de aprovizionare.

„Romania are o optiune strategica prin zacamintele de gaze naturale din Marea Neagra. Aceasta resursa contribuie la viitoarea creştere a independenţei energetice a ţarii noastre. In acelasi timp, trebuie spus faptul ca Romania are mult mai mult decat resurse. Are doua companii strategice – Transgaz si Romgaz, specializate in transportul si activitatile de explorare si exploatare a hidrocarburilor. Acestea au capacitatea de a asigura infrastructura necesara valorificarii rezervelor din Marea Neagra, iar Romania va intreprinde toate actiunile necesare atingerii acestui obiectiv – valorificarea resurselor nationale in beneficiul economiei locale”, a mai spus ministrul delegat pentru energie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro