Sari direct la conținut

Se modifica complet sistemul de pregatire pentru medicii rezidenti

HotNews.ro
Chirurg, Foto: MorgueFile.com
Chirurg, Foto: MorgueFile.com

Sistemul de pregatire al medicilor rezidenti va fi serios modificat incepand cu ianuarie 2015, conform unui proiect de lege al Ministerului Sanatatii. Se va reveni practic la introducerea stagiaturii pentru o perioada de 2 ani, sub forma unui rezidentiat pe trunchi comun, ulterior urmand a fi sustinut examenul de rezidentiat la nivel national, cu tematica si bibliografie unica. Rezidentii care nu vor reusi sa prinda un loc in urma acestui examen de rezidentiat vor fi confirmati medici de familie dupa efectuarea inca unui an de rezidentiat.

documente

Proiect rezidentiat

(2 Oct 2013) PDF, 310KB

Mai exact, incepand cu ianuarie 2015, pregatirea medicilor rezidenti se va desfasura in doua etape:

  • 1. formare comuna in specialitatile care alcatuiesc subdomeniile medicinei cu o perioada de 2 ani – practic formarea se va derula prin trunchi comun pentru specialitatile medicale, chirurgicale si de urgenta;
  • 2. continuarea formarii in specialitatea respectiva cu o durata de 1-5 ani dupa caz; aceasta etapa a doua se organizeaza in formele rezidentiat pe loc si pe post.

Admiterea in prima etapa se va face prin selectie pe baza mediei de absolvire a facultatii si a optiunii candidatilor. La admiterea in aceasta etapa vor avea acces absolventii facultatilor de medicina incepand cu promotia 2014 precum si cei din promotiile anterioare, dar care nu sunt medici specialisti sau nu au drept de libera practica.

Admiterea in a doua etapa se va face prin concurs national cu tematica si bibliografie unica pentru unul sau mai multe subdomenii, in sesiune comuna, in functie de metodologia aprobata de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale. Acest concurs se va organiza in trimestrul IV si se va desfasura la nivelul centrelor universitare.

Candidatii care in urma admiterii pentru etapa a doua nu vor obtine loc sau post intr-una dintre specialitati, vor fi confirmati medici de familie dupa efectuarea inca unui an de rezidentiat.

Pentru fiecare specialitate de rezidentiat va fi aprobat un curriculum national unic, care va cuprinde un barem de manopere, proceduri si tehnici obligatorii. Doar spitalele publice si cabinetele medicilor de familie vor putea pregati medici rezidenti.

Proiectul de lege precizeaza ca salariul net al unui medic rezident va putea ajunge la 90% din salariul medicului specialist pentru rezidentii din ultimul an. Nu se precizeaza insa nicio o suma exacta, iar paragraful din proiect contine formularea ”poate ajunge”, fara sa includa obligativitatea. Rezidentii pot inchiria locuri de cazare in camine sau in spatiile de cazare anexate spitalelor de pregatire.

Incepand cu anul 3 de specialitate, medicii rezidenti vor putea fi inclusi in liniile de garda din specialitatile lor, cu exceptia linie I, unde vor putea fi inclusi doar incepand cu anul 4. Medicii rezidenti care efectueaza garzi vor fi salarizati pentru aceasta activitate de spitalul unde se efectueaza garda.

Incepand cu octombrie 2014, examenul de finalizare a rezidentiatului va consta intr-o proba scrisa unica pe tara, specifica specialitatii respective, si se va organiza de doua ori pe an si numai in centrele universitare. In fiecare an acest examen se va organiza in maxim 2 centre universitare pe specialitate (exceptie medicina de familie pentru care se vor stabili 4 centre). Comisiile de examinare nationale pentru fiecare specialitate in parte se vor organiza prin tragere la sorti.

Incepand cu anul 3 de specialitate, medicii rezidenti vor putea fi inclusi in liniile de garda din specialitatile lor, cu exceptia linie I, unde vor putea fi inclusi doar incepand cu anul 4. Medicii rezidenti care efectueaza garzi vor fi salarizati pentru aceasta activitate de spitalul unde se efectueaza garda.

Admiterea la rezidentiat a cadrelor didactice din facultatile de medicina se va face in aceleasi conditii ca pentru toti ceilalti absolventi. Acestia vor efectua pregatirea in rezidentiat in afara normei de baza de cadru didactic, dar vor beneficia si de salarizarea ca rezident, urmand asadar sa aiba un venit superior celorlalti rezidenti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro