Alexandru Patruti, fostul sef al ANRM: Trebuie facuta clar diferenta intre acordurile petroliere si realizarea centrului de date cu informatii al Agentiei de catre Lukoil
In acordurile petroliere incheiate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) cu diverse companii din domeniu exista o clauza care nu difera prea mult de la un contract la altul, fiind, de fapt, o transpunere a unui articol din Legea petrolului, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro Este vorba de clauza referitoare la perfectionarea profesionala si transfer de tehnologie. Aceasta clauza poate fi interpretata, mai departe, de catre partile semnatare, asa cum a fost si cazul Lukoil care a ajuns sa fie responsabil pentru realizarea centrului de date cu informatii secrete al ANRM. „Trebuie facuta clar diferenta intre acordurile petroliere si realizarea centrului de date cu informatii al Agentiei de catre Lukoil”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Patruti, fostul sef al ANRM, cel care a semnat acordurile cu Lukoil. Altfel spus, acordurile cu Lukoil sunt una, iar interpretarea si aplicarea unor anumite clauze sunt alta.
Acea clauza din acorduri lasa loc pentru decizii ulterioare ale partilor contractante, in cazul de fata ANRM si Lukoil. Mai exact, acordurile cu Lukoil au fost aprobate in 2011 cu acea clauza cu aplicabilitate generala. Decizia ca Lukoil sa gestioneze realizarea centrului de date cu informatii secrete al Agentiei a fost luata in 2013.
De exemplu, in trei acorduri cu Chevron, desecretizate in aprilie 2012, exista acea clauza referitoare la perfectionarea profesionala si transfer de tehnologie si care transpune aproape cuvant cu cuvant ceea ce este cuprins in art.48 alin.(1) lit. k, din Legea petrolului nr. 238/2004. Potrivit acestuia, „Titularul se angajeaza sa organizeze programe intensive pentru instruirea si perfectionarea personalului, la solicitarea si/sau cu acordul Agentiei avand ca obiectiv realizarea unui transfer rapid si cuprinzator cu privire la toate aspectele legate de operatiunile petroliere, si au drept scop realizarea urmatoarelor actiuni:
a) achizitie de echipamente si servicii necesare desfasurarii activitatii Agentiei si Titularului
b) participarea persoanului Agentiei, si Titularului la programele de pregatire profesionala in domeniile de specialitate (geologie, geofizica, petrol), mediu, legislatie, negocieri
c) schimb de experienta si participarea personalului Agentiei si Titularului la evenimentele organizate de firme specializate, organisme si organizatii internationale, in scopul promovarii imaginii externe a Romaniei in domeniul petrolier
d) transfer de know-how”
De altfel, chiar ANRM arata in raspunsul catre HotNews.ro ca aceasta este o clauza generala: „Ca orice alta companie cu care ANRM incheie un acord in conditiile prezentate mai sus, Lukoil Overseas Atash B.V. are obligativitatea sa suporte cheltuielile aferente programelor de transfer de tehnologie si perfectionare profesionala incluse in acordurile petroliere, conform art.48 alin.(1) lit. k, din Legea petrolului nr. 238/2004, in beneficiul partilor contractante. Programele de transfer de tehnologie sunt convenite de A.N.R.M. si de titular in baza art. 95 din Normelor metodologice pentru aplicarea Legii petrolului aprobat prin HG nr. 2075/2004 si au drept scop realizarea urmatoarelor actiuni:
a) achizitie de echipamente si servicii necesare desfasurarii activitatii acestora;
b) participarea personalului acestora la programele de pregatire profesionala in domeniile de specialitate (geologie, geofizica, petrol), mediu, legislatie, negocieri etc.;
c) schimb de experienta si participarea personalului acestora la evenimentele organizate de firme specializate, organisme si organizatii internationale, in scopul promovarii imaginii externe a Romaniei in domeniul petrolier;
d) transfer de know-how.
Reamintim ca HotNews.ro a intrat, la inceputul lunii august, in posesia unui document transmis de catre Lukoil Overseas Atash B.V. catre diferite companii in care era prezentata licitatia ATA/001/06-13/001 ce prevede realizarea unui Data Center pentru Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
Potrivit documentului, compania Lukoil este cea care deruleaza licitatia pentru obiectivul mentionat, iar documentul reprezenta un ghid pentru companiile interesate sa participe la licitatie.
Potrivit documentului, procedurile din cadrul licitatiei au inceput pe data de 9 iulie si avea termen limita data de 4 octombrie pentru semnarea contractului.
Anunt Lukoil Overseas Atash BV – Data Center ANRM
Foto: Captura de ecran
Intre 9 si 11 iulie, timp de 4 zile, Lukoil ar fi dispus publicarea de anunturi privind licitatia „in ziarele adecvate”.
La o cautare pe internet anuntul celor de la Lukoil apare pe site-uri precum anunulmagic.ro, anunturi-utile.ro, anunturi.ro, anunturibazar.ro sau stocuri.com.
In descrierea anuntului se precizeaza ca „obiectul licitatiei consta in: furnizarea si instalarea de echipamente hardware si software asociat, furnizarea de servicii tehnice asociate pentru dezvoltarea, implementarea, upgradarea, migrarea bazei de date existente, testarea, pregatirea profesionala si punerea in functiune a centrului de date, inclusiv integrarea solutiilor aplicatiilor pe platforma noua de hardware, integrare cu sistemul deja existent in sediul central al ANRM, astfel incat noua sa forma sa permita gestionarea, prelucrarea si analiza tuturor informatiilor legate de resurse minerale”.
Criteriile de evaluarea ale ofertelor nu au fost detaliate in anuntul Lukoil
In documentul obtinut de HotNews.ro si transmis companiilor interesate sa participe la licitatie, Lukoil Overseas Atash B.V., denumita „Compania”, ofera detalii despre modul de participare, conditiile financiare pentru a intra in licitatie, situatiile de conflict de interese, precum si o detaliere a documentelor si a procedurilor din cadrul licitatiei.
In document se precizeaza ca Lukoil poate dispune descalificarea ofertelor sau intreruperea procedurii de licitatie in orice moment.
In documentul citat se mai specifica si faptul ca participantii la licitatie trebuie sa ofere o garantie in valoare de 20.000 de dolari.
Nu este specificat in acest document modul detaliat si criteriile dupa care vor fi evaluate ofertele.
In document, referitor la obiectul contractului, se dau detalii despre elemente hardware precum servere, calculatoare, solutii de stocare, back-up, elementele software precum programe si licente pentru diferite programe, sisteme GIS, un geo-portal pentru ANRM s.a., precum si implementarea si dezvoltarea infrastructurii intregului sistem. In plus, sunt incluse si sesiuni de training-uri si suport tehnic.
Compania care ar urma sa castige licitatia va purta intalniri periodice cu Lukoil si va informa constant compania in legatura cu progresul lucrarilor, potrivit informatiilor din documentul citat. In plus, potrivit documentului, compania care ar urma sa castige licitatia va pune la dispozitia Lukoil copii ale documentelor sau a schitelor din proiect.