Sari direct la conținut

Subiectele weekendului in presa internationala: Evolutiile in criza siriana: UE se alatura apelului la un "raspuns puternic", Pentagonul pregateste o operatiune de trei zile, iar presa germana spune ca Assad nu ar fi aprobat personal atacul chimic / Conservatorii au obtinut o victorie zdrobitoare in alegerile din Australia, iar primarul Moscovei a fost reales, dar opozantul sau acuza fraudarea alegerilor

HotNews.ro

Criza siriana tine prima pagina a ziarelor din intreaga lume si in acest weekend. Dupa ce presedintele american Barack Obama n-a reusit sa obtina o larga sustinere pentru o interventie militara in Siria la summitul G20 incheiat vineri, secretarul de stat John Kerry s-a intalnit sambata cu oficialii UE, incercand sa-i convinga sa sprijine planul SUA. In final, ministrii de externe europeni au raliat apelului privind un „raspuns clar si puternic” la problema Siriei, dar dupa ce vor vedea raportul intocmit de ONU asupra atacurilor cu arme chimice. Pe de alta parte, presa americana relateaza ca Pentagonul pregateste o interventie mai lunga decat prevazuta initial, de trei zile, si mai intensa.

Criza din Siria

UE sustine si ea „un raspuns puternic” la atacurile chimice, dar SUA nu se angajeaza sa astepte raportul ONU. Aflat sambata la negocierile cu UE de la Vilnius, secretarul de Stat american John Kerry a declarat ca Statele Unite nu vor astepta un raport final al ONU privind atacurile chimice din Siria pentru o interventie militara in zona. In acelasi timp, reprezentantii UE sunt mai moderati, insa au declarat ca este nevoie de un „raspuns puternic” la tragedia din Siria.

Comunitatea internationala asteapta ca ONU sa faca public, la o data inca nestabilita, raportul expertilor sai care au inspectat zonele de la periferia Damascului, unde a avut loc un atac cu arme chimice la 21 august. Germania a cerut ONU sa publice acest raport „cat mai curand posibil”. De asemenea, presedintele francez Francois Hollande a facut un gest in directia celorlalti europeni, a germanilor in special, anuntand ca va astepta raportul ONU inainte de a da un eventual ordin pentru o interventie militara impotriva regimului de la Damasc.

Imagini video cu victimele atacului chimic au fost aratate congresmenilor americani. Intre timp, postul american de televiziune CNN a difuzat sambata inregistrari video cu persoane care prezentau convulsii sau copii morti, despre care se relateaza ca ar fi victime ale atacurilor chimice din 21 august din Siria. CNN sustine ca aceste inregistrari au fost aratate congresmenilor americani de catre reprezentatii Administratiei Obama. Imaginile, dificil de privit, nu dovedesc identitatea celor responsabili de atacuri, a subliniat postul de televiziune.

SUA ar pregati o interventie militara de trei zile, cu atacuri masive cu rachete. Presa americana scrie de asemenea ca Pentagonul pregateste o interventie mai lunga decat prevazuta initial, de trei zile, si mai intensa. Potrivit Los Angeles Times, strategii americani opteaza de acum pentru un atac masiv cu rachete, urmat rapid de altele asupra unor tinte precise sau nedistruse de atacul initial. Doi ofiteri americani au declarat pentru Los Angeles Times ca Administratia a cerut o lista extinsa, care sa includa „mult mai mult” decat lista initiala de aproximativ 50 de obiective. Specialistii vor sa obtina o capacitate de atac suplimentara pentru a ataca fortele dispersate ale presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Duminica, secretarul general al Casei Albe, Denis McDonough, a declarat ca scepticismul poporului american privind perspectiva unei interventii militare in Siria este „de inteles” dupa un deceniu de razboi in Irak si Afganistan, dar ca aceasta actiune va fi mult diferita de acele razboaie. McDonough a aparut duminica la toate principalele emisiuni din SUA pentru a apara planul Administratiei Obama, potrivit caruia Congresul ar trebui sa autorizeze o lovitura militara impotriva fortelor regimului lui Bashar al-Assad, scrie The New York Times.

De cealalta parte, presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat intr-un interviu cu jurnalistul Charlie Rose de la postul american de televiziune CBS News ca guvernul sau nu se afla in spatele atacului chimic din 21 august. In interviu, care va fi difuzat luni, Assad spune de asemenea ca Siria va recurge la represalii daca va fi atacata. Presedintele sirian a afirmat ca „nu stie daca va fi un atac” in Siria dar ca sirienii „s-au pregatit cat de bine au putut”, potrivit lui Rose.

Mai mult, publicatia germana Bild am Sonntag scrie duminica, bazandu-se pe interceptarile efectuate de o nava spion a armatei germane, Oker, stationata in apropierea coastelor siriene, ca Bashar al-Assad nu ar fi aprobat personal atacul chimic din 21 august. Oficiali de rang inalt ai armatei siriene „cer periodic, de aproximativ patru luni, atacuri chimice la palatul prezidential din Damasc, dar aceste solicitari au fost refuzate mereu, iar atacul din 21 august nu ar fi fost de fapt aprobat personal de Bashar al-Assad”, scrie Bild am Sonntag.

Intre timp, Israelul si-a mobilizat duminica scutul antiracheta in apropierea Ierusalimului, in contextul in care continua ofensiva diplomatica americana care isi propune sa convinga de necesitatea de a interveni militar in Siria vecina, transmite AFP. Si Turcia a trimis duminica sase avioane de lupta F-16 la frontiera cu Siria, intr-o misiune de recunoastere, a relatat cotidianul turc Sabah. Iar Rusia inca de vineri a trimis o noua nava de razboi spre coastele siriene, cu o „incarcatura speciala”. De altfel, Rusia, care si-a mentinut o prezenta constanta a navelor de razboi in estul Mediteranei de la izbucnirea crizei siriene, a trimis in zona in ultimele zile mai multe alte nave, inclusiv nave lansatoare de rachete, distrugatoare, o nava de supraveghere electronica si doua mari nave de debarcare.

Sondaj: Doar o treime dintre americani si europeni sprijina o interventie in Siria.Aproape doi americani din trei (62%) si aproape trei din patru europeni (72%) prefera ca guvernele lor sa ramana in afara conflictului sirian, arata un studiu anual al Transatlantic Trends, care abordeaza chestiuni de politica internationala. Slovacia (85%), Romania (82%) si Portugalia (80%) sunt tarile ai caror cetateni se pronunta clar pentru un „Nu” in privinta unei interventii militare in Siria, urmate de Spania si Germania, cu cate 75%. Doar una din trei persoane chestionate in SUA (30%) si 22% din cei intervievati in Europa considera ca tara lor ar trebui sa intervina in Siria. Sprijinul cel mai consistent pentru o astfel de actiune se manifesta in Franta (33%) si Suedia (31%).

***

Rusia: Primarul Moscovei a fost reales in functie, din primul tur, adversarul sau acuza falsificarea alegerilor si cere un al doilea tur de scrutin. Actualul primar al Moscovei, Serghei Sobianin, fost sef de cabinet al presedintelui rus Vladimir Putin, a castigat din primul tur, cu peste 51% din voturi, alegerile locale din capitala rusa. Opozantul sau Alexei Navalnii, care ar fi obtinut circa 27% din voturi, a denuntat duminica seara „falsificarea evidenta” a scrutinului si a cerut organizarea unui al doilea tur, amenintand ca, „in caz contrar, vom cere cetatenilor sa iasa in strada”, relateaza AFP.

Australia: Opozitia conservatoare castiga alegerile parlamentare. Televiziunea publica australiana ABC a anuntat sambata victoria in alegerile nationale a opozitiei conservatoare conduse de Tony Abbott, care ii va succeda astfel laburistului Kevin Rudd la conducerea Australiei. Partidul laburist a fost la putere timp de doua mandate consecutive de trei ani. Cei sase ani au fost marcati de o economie infloritoare, dar si de lupte interne feroce, de care australienii s-au saturat. Duminica, prim-ministrul ales, conservatorul Tony Abbott, a inceput activitatea de formare a noului guvern. Vezi cine este noul premier australian, intr-o prezentare CNN.

Tokyo va organiza JO-2020. Conflictul sirian a jucat un rol in esecul Istanbulului, spun membrii CIO. Capitala japoneza Tokyo a fost aleasa gazda Jocurilor Olimpice de vara din 2020, in detrimentul orasului turc Istanbul, de catre membrii Comitetului Olimpic International (CIO), reuniti sambata la Buenos Aires. Potrivit printului Albert al II-lea de Monaco, vechi membru al CIO, conflictul sirian a avut in mod cert un rol in esecul candidaturii orasului Istanbul la organizarea JO-2020. „Situatia geopolitica a avut in mod cert un rol. Membrii CIO prefera pariurile sigure”, a afirmat printul Albert. Si vicepresedintele CIO, Thomas Bach, a apreciat ca instabilitatea din regiune a a slabit sansele Istanbulului, noteaza France 24.

UE si SUA avertizeaza Rusia: Presiunea exercitata asupra fostelor republici sovietice, inacceptabila. Uniunea Europeana si Statele Unite si-au exprimat sustinerea totala fata de tarile din fosta Uniune Sovietica care au ales calea apropierii de Europa si au avertizat Rusia ca presiunea pe care o exercita in contrapondere este inacceptabila. Lituania, care asigura in prezent presedintia semestriala a UE, va gazdui in noiembrie summitul Parteneriatului Estic. UE spera sa semneze un acord fara precedent de asociere si liber schimb cu Ucraina la acest summit si sa parafeze acorduri similare cu Georgia si Republica Moldova. Rusia a avertizat recent Ucraina si R.Moldova in legatura cu masurile de retorsiune in caz de semnare a unui acord care sa le ancoreze la UE.

Patriarhul Kirill, huiduit la Chisinau: „Este o continuare a vizitei lui Rogozin, care a venit cu amenintari”. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, care si-a inceput sambata vizita de trei zile in Republica Moldova, a fost intampinat cu proteste la aeroport. Potrivit Publika.md, manifestatiile impotriva vizitei patriarhului rus au fost organizate de reprezentantii Consiliului Unirii si ai platformei civice Actiunea 2012, care spun ca inaltul ierarh nu este binevenit in Moldova. Ei au protestat la inceputul saptamanii si fata de venirea vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chisinau. „Este o continuare a vizitei domnului Rogozin, care a venit si a adus amenintari si a facut o declaratie onfensatoare la adresa cetatenilor Republicii Moldova”, a spus un protestatar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro