Sari direct la conținut

Ghid cu recomandari si greseli de evitat, in procedurile de achizitii publice, pentru autoritati si beneficiari

HotNews.ro, EurActiv.ro

​​La iniţiativa Ministerului Fondurilor Europene a fost realizat şi publicat Ghidul privind principalele riscuri identificate în domeniul achiziţiilor publice şi recomandările Comisiei Europene ce trebuie urmate de Autorităţile de Management şi Organismele Intermediare în procesul de verificare a procedurilor de achiziţii publice, transmite Ministerul de resort. Documentul poate fi gasit aici.

Ghidul a fost adoptat prin Ordin comun al Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, al Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, al Ministrului Economiei, al Ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, al Ministrului Transporturilor, respectiv al Ministrului Fondurilor Europene.

„Acest Ghid este primul document care se realizează în parteneriat cu toate instituţiile implicate: Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României, Autorităţi de Management, Organisme Intermediare, Autoritatea de Certificare şi Plată, ANRMAP, UCVAP. Ghidul va reprezenta un instrument de lucru foarte util pentru toate aceste instituţii, dar şi pentru beneficiari, asigurând interpretarea unitară a principalelor speţe din domeniul achiziţiilor publice. Astfel, vor fi evitate greşelile din trecut şi, implicit, pierderile de bani: statul va înceta să-şi mai aplice corecţii financiare pentru propriile greşeli. Mult mai important, aceste bune practici vor fi treptat aplicate si în utilizarea tuturor fondurilor publice, indiferent de sursa acestora – bugetul de stat, bugete locale sau altele“, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit comunicatului de presa.

Ghidul sintetizează cele mai frecvente speţe identificate în cadrul verificărilor efectuate de auditul Comisiei Europene şi de autorităţile române pentru care au fost aplicate corecţii financiare substanţiale. Totodată, Ghidul propune şi soluţii la speţele prezentate.

Pentru a îndrepta greşelile din perioada 2009-2011, Guvernul României a decis să suporte de la bugetul de stat contravaloarea corecţiilor financiare aplicate de Comisia Europeană pentru instituţiile publice finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional, respectiv pentru operatorii de apă şi alţi beneficiari din cadrul Programului Operaţional Mediu.

Mai multe informatii despre corectii, valoarea acestora si mecanismul de aplicare pot fi gasite in interviul acordat uelive.ro de Ministrul Eugen Teodorivici: VIDEO Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene: 600 milioane lei, corectii financiare pe programele cu fonduri UE, suportate din bugetul de stat in acest an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro