Departamentul pentru Energie a trecut in legalitate si s-a despartit cu totul de Ministerul Economiei
Departamentul pentru Energie si-a stabilit oficial sediul in Splaiul Independentei nr.202 E, Bucuresti, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate in Monitorul Oficial de miercuri. Astfel, Departamentul condus de ministrul Constantin Nita va avea si in acte sediul la aceasta adresa. O buna bucata de vreme, oamenii din acest departament au lucrat in semi-legalitate. In primul rand, s-au mutat in cladirea de pe Splaiul Independentei inca din luna aprilie, insa figurau ca fiind subordonati ai Ministerului Economiei, cu sediul in Calea Victoriei. Abia pe 26 iunie a aparut in Monitorul Oficial Hotararea 429/2013 privind organizarea si functionarea Departamentului pentru Energie. In al doilea rand, sediul din Splaiul Independentei este oficial abia de astazi, 7 august, dupa publicarea unei alte hotarari care modifica HG 429/2013.
In Hotararea initiala, era trecut ca „Departamentul pentru Energie are sediul principal în municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152, sectorul 1, şi îşi poate desfăşura activitatea şi în alte sedii în condiţiile legii”.
In actuala Hotarare de Guvern se mai precizeaza si ca numarul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Departamentului pentru Energie este de 204, inclusiv demnitarii şi cabinetele demnitarilor. In Hotararea initiala era prevazut un numar maxim de 210.
Prin noul act normativ, Constantin Nita isi desavarseste actiunea inceputa in primavara de a transforma Departamentul intr-un minister. Trebuie sa reamintim ca sediul din Splaiul Independentei era al companiei Elcen. Un sediu proaspat renovat. La scurt timp dupa renovare, angajatii Elcen au fost scosi din cladire de cei de la Departamentul pentru Energie.
Imediat dupa instalarea in noul sediu, Departamentul pentru Energie a inceput sa aduca din Ministerul Economiei, respectiv Oficiul pentru Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie ,atat oameni, cat si mobilier, chiar daca nu existau acte normative care sa permita aceste lucruri. Abia din momentul in care a aparut HG 429/2013, Departamentul pentru Energie a capatat personalitate juridica.
Prin HG 429/2013, Departamentul pentru Energie a preluat, oficial, cea mai mare parte din Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, adica tot ce inseamna companie energetica. La OPSPI, adica bucata ramasa in subordinea Ministrului Economei, Varujan Vosganian, au mai ramas companiile din industria de aparare, Oltchim si Cuprumin.