Varianta a scrisorii de intentie convenita cu FMI: Guvernul propune privatizarea majoritatii societatilor din subordinea Ministerului Economiei
Guvernul propune sa vanda majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei si sa finalizeze urmatoarele cinci privatizari ale societatilor energetice de stat pe perioada programului, se arata intr-o varianta din 29 iulie a scrisorii de intentie convenita cu FMI, consultata de HotNews.ro. Potrivit documentului, Guvernul se angajeaza sa nu divizeze sau sa fuzioneze societatile sau activele societatilor programate pentru listare (oferte publice initiale), cu exceptia celor prevazute in planul de reorganizare a Hidroelectrica.
Pentru privatizarile majoritare, pentru care cautam investitori strategici, vom face acest lucru cu scopul de a atrage noi investitii si a asigura expertiza profesionala pentru consolidarea viabilitatii operatiunilor si livrarii serviciilor, se mai arata in document.
In cazul Nuclearelectrica, lansarea unei oferte publice initiale (OPI) de 10% din actiunile guvernului va avea loc pana la finele lunii septembrie 2013.
La Romgaz, lansarea unei OPI de 15% din actiunile administratiei va avea loc pana la finele lunii octombrie 2013, acesta fiind un criteriu de referinta structural. In prealabil, trebuie obtinuta aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru listarea duala si va fi efectuat un studiu de impact asupra mediului. A fost luata deja o decizie de extindere a dimensiunii consiliului de la Romgaz in urma OPI, se mai arata in document. Ca actiune prealabila, va fi clarificat tratamentul fiscal pentru valorile mobiliare Romgaz achizitionate ce sunt tranzactionate pe o bursa din strainatate si va fi adoptata baza legala necesara, daca este cazul.
La Electrica, lansarea unei oferte publice initiale pentru pachetul majoritar din actiunile Statului, in urma majorarii de capital planificate, va avea loc pana la finele lunii mai 2014 (criteriu de referinta structural). In pregatirea acestei actiuni, va fi angajat un consultant de tranzactie pentru OPI pana la finele lunii august 2013. Se lucreaza in prezent la stabilirea a ce trebuie facut cu cinci dintre cele sase societati regionale de intretinere ale Electrica. Cel putin trei dintre ele, dar posibil toate cinci, ar trebui poate sa fie separate de Electrica in vederea unei posibile lichidari. Detinerile de pachete minoritare de actiuni de catre Electrica la societati de distributie deja privatizate ar putea reprezenta o zona majora de incertitudine pentru OPI si aceste participatii vor fi scoase din Electrica inainte de OPI. Va fi abordata si problema neplatii de catre CFR a achizitiilor sale de electricitate de la Electrica inainte de OPI.
In ceea ce priveste Complexul Energetic Oltenia, avand in vedere necesarul de investitii, Guvernul a planificat ca inainte de privatizarea majoritara sa organizeze o OPI pentru 15% din actiunile statului, anterior majorarii de capitalul programate, pana la finele lunii octombrie 2013. In luna mai 2013 a fost angajat in acest scop un consultant de tranzactie. Ulterior, Guvernul a decis sa amane OPI pana la finele lunii iunie 2014 dupa ce devin disponibile siutuatiile financiare auditate pentru 2013 si este efectuat un studiu al rezervelor de carbune.
La Hidroelectrica, a fost planificata o OPI pentru 10% din actiunile Statului, dupa majorarea de capital planificata, pana la finele lunii octombrie 2013. Totusi, contestarea in instanta a hotararii de guvern de efectuare a OPI si recursul ulterior al guvernului impotriva hotararii judecatoresti a fost intarziat procesul. Pana la mijlocul lunii august, Ministerul Economiei si Secretariatul General al Guvernului vor depune in instanta cererea de retragere a recursului. Va fi adoptata o noua hotarare de guvern pentru o OPI de 10%, in conformitate cu toate procedurile necesare. Guvernul va semna un contract cu consultantul de tranzactie selectat deja prin intermediul unui proces competitiv din 2012 pentru OPI (criteriu de referinta structural) ce va fi lansata pana la finele lunii iunie 2014, cu conditia ca hotararea judecatoreasca sa fie pronuntata pana la finele lunii septembrie 2013.