Mai multe ONG-uri de media se solidarizeaza cu jurnalistul Mircea Marian, agresat pentru dreptul la opinie / ActiveWatch: Agresarea jurnalistilor este un atac impotriva libertatii de exprimare
Mai multe ONG-uri de media isi exprima ingrijorarea fata de agresarea jurnalistului Mircea Marian, „amenintat cu bataia pentru opiniile sale”, dar si protestul fata de „atitudinea politistilor care, desi chemati la fata locului, au continuat sa asiste pasiv cum agresorul il insulta pe ziarist cum ca ar fi ‘vandut jidanilor'”, transmite Fundatia Freedom House intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Organizatiile amintesc in comunicat ca „acelasi agresor il insultase pe strada pe Mircea Marian si anul trecut, in timpul Referendumului pentru demiterea Presedintelui Basescu”.
„Agresarea si insultarea lui Mircea Marian s-au petrecut ieri, 16 mai, in spatiul public, in zona Pietei Unirii, fortele de politie prezente trimitand victima, in timp ce aceasta continua sa fie insultata, sa depuna plangere la sectia de politie”, precizeaza sursa citata.
„Consideram ca acest grav incident este si consecinta unor campanii media ce amintesc de propaganda comunista din anii ’40-’50, campanii de intimidare a anumitor publicisti „vinovati” de „delict de opinie” si a unor magistrati care sunt implicati in combaterea coruptiei. Aspecte ale acestor campanii de intimidare au fost relevate partial in ceea ce-i priveste pe magistrati si de ultimul raport MCV al Comisiei Europene si consemnate in mai multe articole din presa occidentala. Asemenea actiuni de propaganda si demersuri agresive vizeaza de fapt intimidarea magistratilor si restrangerea dreptului la opinie, aducand atingere statului de drept si libertatii de exprimare”, sustin ONG-urile in comunicat.
Acestea se declara solidari cu Mircea Marian si anunta ca vor „urmari cu atentie evolutia acestui dosar la Sectia 14 Politie”.
ONG-urile semnatare: Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Politici Europene, Expert Forum, Fundatia Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social si Societatea Timisoara.
ActiveWatch: Agresarea jurnalistilor este un atac impotriva libertatii de exprimare
Si Agentia de Monitorizare a Presei-ActiveWatch apreciaza ca acest caz „constituie o grava actiune de intimidare impotriva unui jurnalist, fiind direct motivata de opiniile politice ale jurnalistului”, si atrage atentia ca „repetatele amenintari la adresa jurnalistilor venite din partea unor politicieni si persoane publice transforma jurnalistii in tinte pentru agresori de toate tipurile, pentru ca transmit semnalul public ca este normal ca opiniile si cuvintele sa fie combatute cu amenintari si agresiuni”.
De asemenea, ActiveWatch face apel la „solidarizare de breasla, la incetarea atacurilor dintre jurnalisti si la o dezbatere publica dominata de schimbul unor idei si necontaminata de atacuri la persoana”, cerand totodata „politicienilor si persoanelor publice sa se abtina de la ameninta jurnalistii cu care nu sunt in acord”.
Comunicatul difuzat de ActiveWatch:
Jurnalistul Mircea Marian, editorialist la cotidianul Evenimentul zilei a fost agresat, insultat si amenintat in plina de strada, in seara zilei de 16 mai. Motivul agresiunii este direct legat de activitatea publicistica a lui Mircea Marian, agresorul invocand opiniile exprimate de jurnalist. Nu este prima oara cand aceasta persoana il agreseaza pe jurnalistul Mircea Marian. Parte a incidentului s-a petrecut chiar sub ochii politistilor chemati la fata locului de jurnalist.
Mircea Marian a relatat pe contul sau de Facebook: „astazi, pe drumul spre casa, am fost injurat, amenintat, imbrancit si lovit (usor, recunosc) de catre un cetatean care spunea ca este revolutionar si dorea sa ma invete minte sa mai mint la tv. Printre altele, m-a catalogat „jidan”. (…) In fata celor doi politisti, care asistau pasivi, tipul continua sa ma ameninte si sa spuna ca sunt „vandut jidanilor”. Politistii nu s-au legitimat si cand i-am intrebat daca sunt martori la amenintari s-au strambat si au zis un „da” cu jumate de gura. (…) Tipul a spus, in fata politiei, ca este a doua oara cand imi „atrage atentia” (si mi-am amintit abia atunci ca, prin 2012 m-a mai injurat, tot pe drumul spre casa, pe langa Patriarhie, dar l-am ignorat)”.
„Chiar daca nu a implicat o agresiune fizica brutala, cazul de fata constituie o grava actiune de intimidare impotriva unui jurnalist, fiind direct motivata de opiniile politice ale jurnalistului. Asa cum am atras atentia in nenumarate randuri, repetatele amenintari la adresa jurnalistilor venite din partea unor politicieni si persoane publice transforma jurnalistii in tinte pentru agresori de toate tipurile, pentru ca transmit semnalul public ca este normal ca opiniile si cuvintele sa fie combatute cu amenintari si agresiuni. In raportul FreeEx privind libertatea presei in Romania anului 2012 am atras atentia asupra unei probleme noi: politizarea cronica a pietei de media a generat situatii in care unii jurnalisti au fost supusi atacurilor (intimidari, insulte si amenintari) venite tocmai din partea unor colegi de breasla. In concluzie, toate aceste atitudini iresponsabile au efecte si in afara cadrului dezbaterii publice si sa fac din jurnalisti tinte ale unor actiuni de intimidare care pot deveni extrem de periculoase”, a declarat Razvan Martin, coordonator al programului FreeEx al ActiveWatch.
Dincolo de firestile divergente de opinie, breasla jurnalistilor are nevoie mai mult decat oricand si trebuie sa dea dovada de solidaritate in numele apararii acelui drept fara de care jurnalismul nu poate exista – dreptul la libera exprimare. De aceea, ActiveWatch face un nou apel la solidarizare de breasla, la incetarea atacurilor dintre jurnalisti si la o dezbatere publica dominata de schimbul unor idei si necontaminata de atacuri la persoana. ActiveWatch cere politicienilor si persoanelor publice sa se abtina de la ameninta jurnalistii cu care nu sunt in acord.
In acelasi timp, ActiveWatch condamna pasivitatea politistilor care au asistat la acest incident. Conform jurnalistului Mircea Marian, echipajul care a venit la fata locului la solicitarea sa, a refuzat sa se legitimize si a permis continuarea insultelor si amenintarilor. Solicitam Ministerului Administratiei si Internelor declansarea unei anchete in acest caz.
De asemenea, consideram ca se impune o sanctiune exemplara impotriva agresorului pentru a preveni astfel de cazuri, iar MAI/IGPR trebuie sa ia toate masurile pentru a proteja jurnalistii de actiuni de agresiune si intimidare, inclusiv prin programe speciale de instruire a agentilor de ordine.