Sari direct la conținut

Bogdana Butnar, Bogdan Theodor Olteanu, Alex Galmeanu – cititori responsabili si jurati in concursul Superscrierea Cititorilor

Superscrieri , Foto: FFFF
Superscrieri , Foto: FFFF

Bogdana Butnar, Bogdan Theodor Olteanu si Alex Galmeanu fac parte din juriul concursului Superscrierea Cititorilor. Acest concurs este o initiativa a Fundatiei Friends For Friends (FFFF) care le ofera cititorilor sansa de a schimba lumea prin ceea ce citesc. Este o extensie a Premiilor Superscrieri, non-fictiuni care schimba lumea, de data aceasta cititorii fiind cei care propun in concurs texte de non-fictiune pe care le considera valoroase. Inscrierile si voturile se inchid pe 9 mai, dupa care urmeaza perioada de jurizare. Castigatorii vor fi anuntati pe 20 mai pe site-ul www.FFFF.ro.

1. De ce ai acceptat sa faci parte din juriul concursului Superscrierea Cititorilor? Stim ca esti prieten al FFFF, dar e ceva mai mult care te-a determinat sa accepti „oferta”?

Alex: Pur si simplu imi place ideea. Sunt fotograf, iar non-fictiunea este foarte apropiata de fotografie.

BTO: Sunt si eu parte dintr-un proiect editorial,Revista SUB25, si ma intereseaza ce se intampla in zona in discutie. Apoi exercitiul de a face parte dintr-un juriu te sileste sa citesti mai atent texte peste care ai trece in graba, din tot felul de motive sau pretexte – graba, lipsa de interes asupra subiectului.

Bogdana: Imi place sa citesc si cred ca scriitura, facuta nu musai in romane si colectii de nuvele publicate de mari edituri, modifica paradigme iar facuta bine, schimba oameni, destine, politici, tari. Cred ca e important sa identificam, sa strangem si sa recompensam scriiturile valoroase, nu atat pentru ca oamenii care le produc au nevoie de recunoastere [desi cred ca si ei au nevoie din cand in cand sa auda ca mai au cititori si acestia nu sunt putini] cat pentru ca e important sa cream cat mai multe ocazii pentru cititori sa aiba acces la scriitura de calitate. Cred ca Superscrierea Cititorilor este un exercitiu imens ,sau cel putin sper sa fie imens, de agregare de lectura de calitate, facut de un tip de public pe care multi il considera defunct sau disparut temporar. Poate pare tampit sa citez aici dintr-un roman grafic dar cred sincer ca e asa cum zice omul cu masca din V for Vendetta (ca nu degeaba a ajuns icon-ul epocii noastre, detronandu-l pe Che Guevara) “There are of course those who do not want us to speak. I suspect even now, orders are being shouted into telephones, and men with guns will soon be on their way. Why? Because while the truncheon may be used in lieu of conversation, words will always retain their power. Words offer the means to meaning, and for those who will listen, the enunciation of truth.”

2. Apropo de premisa concursului – „Poti schimba lumea prin ceea ce citesti.” – cum vezi tu impactul cititorilor asupra a ceea ce se scrie?

Alex: In anumite conditii un text poate fi o arma puternica, cateva cuvinte pot schimba lumea, lucru dovedit de atatea ori. Pe de alta parte, textul nu exista fara cititor. Cititorii sunt sunt cei ce dau putere scrierilor.

BTO: Sunt sigur ca toti oamenii care scriu sunt mai atenti decat ar vrea sa accepte la semnalele primite de la cititori. Cat ajung sa fie influentati de ele este alta discutie. Cred ca e nesanatos daca sunt prea influentati – am mai multa incredere in gustul (educat) al unui autor decat in public.

Bogdana: In Romania avem o problema ciudata cand vine vorba despre presa, jurnalism sau scriitura in general. E asemeni problemei cu oul si gaina, nu ne putem hotari daca nu avem presa/scriitura de calitate pentru ca nu o citeste nimeni (deci e vina publicului) sau daca nu citeste nimeni pentru ca nu are ce (deci e vina presei). Se discuta la nesfarsit daca sa dam publicului cititor ce vrea [si aici se presupune uneori aberant ca vrea numai mizerii], si astfel sa facem bani si, deci, sa supravietuim, sau sa ii dam ce ii trebuie, ce e bine/ corect, [si aici iar se presupune ca publicul va rejecta ce-i bine] si sa murim eroi martiri. Cred ca un concurs cum e Superscrierea Cititorilor poate demonstra doua lucruri: ca se scrie inca bine si ca oamenii citesc si vor sa citeasca scriitura de calitate. Impactul e deci dublu: pe de o parte cititorii pot simti valorizata alegerea lor de a citi ceva de calitate, pe de alta cei ce scriu asa ceva vor intelege ca nu le lipsesc cu desavarsire cititorii.

3. In domeniul in care profesezi, cititorii/utilizatorii produc un astfel de impact?

Alex: In fotografie? Da, firesc. Este cazul oricarei arte. Se spune ca nu fotografia (obiectul de arta) poarta capacitati de genul „frumos”, „urat”, „impresionant” sau „banal”, toate aceste lucruri apartin publicului. Publicul se deschide in fata artei si nu invers.

BTO: In comunicarea de marketing publicul se numeste consumator si alege sa consume sau nu un produs. Isi spune parerea cu portofelul. Dar si acolo se colecteaza pareri, se refac produse, campanii. Procesul e mai putin fluid ca in publishing, dar exista.

Bogdana: Mediul digital este “reglementat” de utilizatori. Orice aplicatie sau site care se respecta introduce in procesul sau de dezvoltare un algoritm care sa identifice comportamentele cele mai frecvente ale utilizatorilor si sa imbunatateasca serviciul/ aplicatia/ siteul in functie de aceste informatii. Big data mining este un fel de “superscriere” la care participa toti utilizatorii de internet. Si in felul asta totul devine mai relevant si in acelasi timp poate evolua mai repede si mai eficient.

4. Crezi ca se poate schimba ceva in Romania printr-un concurs ca Superscrieri, sau este doar un exercitiu intelectual?

Alex: Exista toate premisele unei schimbari radicale. Asa cum am spus si mai sus, un singur cuvant poate face diferenta. Pe de alta parte, toate acestea sunt premise, este vorba de un context cu atat de multe variabile, incat orice este plauzibil.

BTO: Cred ca schimbarile radicale (usor observabile) sunt foarte rare, in Romania sau aiurea. Insa daca Superscrieri schimba 33 de oameni pe an, care la randul lor influenteaza cate cinci, si-a facut treaba. Orice proiect care pune oamenii sa citeasca (critic, in mod ideal) schimba ceva. Exercitiu intelectual e sa rezolvi probleme de sah singur la tine acasa.

Bogdana: Cred ca Romania nu este o tara unde vom vedea o Schimbare Mare, una care sa antreneze pe toata lumea si sa vina dintr-o singura directie. Am insa convingerea ca mai multe lucruri mici facute cu perseverenta de mai multi oameni vor construi o “masa critica de schimbare” care, la un moment dat, va determina si Marea Schimbare. Mi se pare ca Superscrieri face asta. Este un concurs care a crescut perseverant si construit pe principii extreme de corecte si sanatoase si care nu are cum sa nu creeze o reactie pozitiva.

5. Crezi ca Superscrieri ar putea sa ajunga, in timp, la amploarea pe care o au Premiile Pulitzer in America?

Alex: Bineinteles, exista si aceasta posibilitate. In esenta, in structura lor moleculara, nu exista nici o diferenta intre aceste premii. Este nevoie de timp, de cititori, de scrieri, de context si de istorie.

BTO: Credeti ca Romania ar putea sa castige, in timp, un campionat european sau mondial de fotbal? Sigur, exista si ipoteza asta. Doar ca avem atat de multe de schimbat incat probabilitatea este apropiata de 0.

Bogdana: Nu pot sa fac acest gen de previziuni dar probabil ca nu e o idee proasta sa incercam.

6. Ce ai citit in ultima vreme (in materie de non-fictiune) si ti-a schimbat perceptia / a miscat ceva in tine?

Alex: Nu a fost un text, ci un documentar. „Ai Weiwei: Never Sorry” realizat de Alyson Klayman

BTO: “Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies”, Jared M. Diamond “Stalking Nabokov”, Brian Boyd “Memoriile unui batran crocodil”, Tennessee Williams Cu amendamentul ca am o relatie ambivalenta cu non-fictiunea, care face raspunsul meu mai putin relevant. Citesc non-fictiune pentru ca e parte din cultura contemporana, dar abia astept sa ma intorc la fictiune.

Bogdana: Vlad Mixich a avut o serie de articole despre sistemul medical din Romania si am urmarit indeaproape si articolele si comentariile pe marginea lor. M-a miscat in special (si cred ca nu sunt singura) articolul despre “reteaua de citostatice” si am devenit un om mai informat si mai implicat in urma acestor lecturi.

7. Un sfat pentru autorii de astfel de texte?

Alex: Scrieti cu gandul ca aveti puterea sa schimbati lumea.

BTO: 1. Pretentia obiectivitatii este o naivitate. 2. Foarte subiectiv – nu exista o relatie de proportionalitate intre cantitatea de informatie si farmecul unui text.

Bogdana: Nu am sfaturi pentru asa ceva. Nu cred ca poti sa iti pui in cap sa pregatesti un articol “care sa miste”. Cred ca orice articol pe care il scrie orice om ar trebui sa plece de la premisa ca vorba e sfanta, nemiscata si perena si nu ar trebui sa fie aruncata in vant, folosita cu prea mare usurinta sau fara atentie la adevarul pe care il contine sau consecintele pe care le poate produce. Dar cred ca e nevoie de mult mai multe articole menite sa ii faca pe oameni sa INTELEAGA si mai putin sa CREADA. Cred ca e important sa traim intr-o tara unde oamenii sunt capabili sa ia decizii bazandu-se pe fapte si realitati si mai putin pe opinii subiective si pe credinte. Imi plac articolele care ma invata cum sa traiesc mai frumos folosind-se de ratiune. Nu stiu cum sa ii sfatuiesc pe oameni sa le scrie insa

8. Si unul pentru cititori?

Alex: Cititi cu gandul ca aveti puterea sa schimbati lumea.

BTO: Cumparati chestii – ziare, reviste, carti. Banii produc performanta. Pentru fiecare leu investit o sa primesti in viitor un text un pic mai bun.

Bogdana: Cautati scriitura buna. Ea exista si o sa stiti care e de la primele randuri, dupa cateva exercitii de calitate pe care le puteti face citind finalistii de la Superscrieri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro